N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Opvallend sleutelen aan je uiterlijk – onbeschaamd nep, met andere woorden – is al jaren toenemend populair. Het is vooral uitvergroten: overal zie je het soort imposante wimpers dat ook kan dienstdoen als waaier, lippen worden op vrij willekeurige plekken rond de mond gestift en ook fillers worden steeds vaker gebruikt door jongeren voor extra plump. En de nagels natuurlijk, kunstmatig lang en vaak uitbundig versierd.
Ze zijn opvallend gangbaar: brave, op geen enkele manier fashion forward dochters van vriendinnen laten ineens tafeltikkend hun nieuwe lange, puntige, fraai gekleurde ombré nagels zien. „Net laten doen, leek me wel een keer leuk.” Ook mannen zijn toenemend bekend met de voor- en nadelen van gelnagels – tips over verwijderen-zonder-schade worden uitgewisseld over steeds vagere gender-grenzen heen.
De nagel is natuurlijk ideaal voor dit soort verfraaiing: tien miniatuur-canvassen voor zelfexpressie en lol. Een uur in de salon of bij een handige kennis en je heb tien sieraden aan je vingers, die er weer af zijn voordat ze gaan vervelen.
De mogelijkheden zijn bovendien eindeloos. In de gemiddelde nagelsalon, zoals de Amsterdam Nail Art Studio, liggen talloze voorbeelden klaar van dips, ombré, grillige figuren of sterren en bloemen. Hun tip: neem een foto mee van een voorbeeld, „van Pinterest” bijvoorbeeld.
Nadelen? Oh ja, nadelen zijn er zeker: tijd, geld en schade
Daar zitten wel beperkingen aan: lang niet iedere nagelsalon kan alles maken wat online te vinden is. En met alles bedoel ik ook… alles. Echt, als je het kan verzinnen zijn er nagels van gemaakt. De wonderlijk vertederende nagels met stoïcijnse capibara’s langs de rand (bleek een ouwetje van Etsy) zullen voor veel nagelstylisten lastig zijn, maar vooral de meer uitbundige driedimensionale creaties zijn miniatuurkunstwerken die veel vaardigheid vragen. Zoals bijvoorbeeld een soort hologramnagels, gemaakt door transparante folie gekreukeld in natte gellak te duwen, kleuren, de ontstane bergkammen afschuren, en aflakken. Alleen in zeer geoefende handen wordt dat iets anders dan een plakkerige puinhoop. Of de lange nagels waar een uitsparing in wordt gezaagd, om er een klein klingelend belletje in te bevestigen. Teddyberen vol strass met bewegende armen en benen, ingelakte levende mieren, functionele theezeefjes – er hebben mensen mee rondgelopen.
De meeste mensen gaan voor minder uitzinnige versieringen, al was het maar omdat ze hun handen nog willen kunnen gebruiken. Zij zouden ook kunnen kiezen voor een relatief recente toevoeging aan het nagelverfraaiingsassortiment: de gelnagel-stickers die sinds enkele jaren steeds gangbaarder zijn, en die ze zelf met een uv-lamp moeten ‘cureren’. Voor rond de 70 euro heb je twee sets nagels en je eigen nagelstudio-lampje.
Bedrijven als Maniac maken zulke stickers ook in samenwerking, zoals Mokum by Anna Nooshin – de Nederlandse influencer met meer dan 900.000 volgers op Instagram. Of Maniac goes pride x Mandy Woelkens: Woelkens is hoofdredacteur van Linda.meiden en co-auteur van het boek FAQ Gender. De grap van nail art is natuurlijk dat je het nieuws kunt volgen met je nagels – als Pride Month voorbij is verruil je je Woelkens-nagels voor iets dat past bij het bezetten van A12 bijvoorbeeld.
Nadelen? Oh ja, nadelen zijn er zeker: tijd, geld en schade. Een beetje versierde manicure aanbrengen kost een uur, en in een nagelsalon betaal je er al snel 70 euro voor. En dat bovendien elke twee, drie weken. Je krijgt ze er ook niet zomaar af en wat achterblijft aan natuurlijke nagel is een ruïne, die je al snel weer zult willen weglakken. Maar leuk is het zeker.