DUO stopt met omstreden algoritme dat vooral studenten met migratie-achtergrond als fraudeur bestempelde

Fraude Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf roept op tot een grondig onderzoek naar de fraudecontrole van DUO. In plaats van het algoritme moet er tijdelijk gebruik worden gemaakt van een willekeurige steekproef.
Het fraudeteam van DUO bezoekt jaarlijks zo'n duizend studenten om te controleren of ze recht hebben op de aangevraagde uitwonende beurs van 439,20 euro per maand.
Het fraudeteam van DUO bezoekt jaarlijks zo’n duizend studenten om te controleren of ze recht hebben op de aangevraagde uitwonende beurs van 439,20 euro per maand. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) moet per direct stoppen met het gebruik van een omstreden algoritme bij het controleren van uitwonende studenten met een beurs. Dit heeft onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) vrijdag besloten naar aanleiding van een onderzoek van NOS op 3, Investico en het Hoger Onderwijs Persbureau, waaruit bleek dat studenten met een migratie-achtergrond opvallend vaak van fraude met studiefinanciering werden beschuldigd.

Tijdens een debat in de Tweede Kamer spreekt Dijkgraaf van een „verontrustend signaal” en roept op tot een grondig onderzoek naar de fraudecontrole van DUO. In plaats van het algoritme moet er tijdelijk gebruik worden gemaakt van een willekeurige steekproef. „Ik geef u wel mee dat die aselecte steekproef ongetwijfeld minder effectief is, maar gezien de omstandigheden lijkt het me het meest verstandige wat we kunnen doen”, aldus Dijkgraaf.

Lees ook: DUO keek door een gekleurd filter naar uitwonende studenten: het algoritme zei ‘fraude’

DUO werkt sinds 2011 met een algoritme om fraude op te sporen. Het systeem selecteert op basis van zelfbedachte risico-indicatoren – zoals leeftijd, onderwijssoort en woonsituatie – potentiële fraudeurs. Jaarlijks bezoekt het fraudeteam zo’n duizend studenten om te controleren of ze wel of geen recht hebben op de aangevraagde uitwonende beurs van 439,20 euro per maand – in plaats van de 110,30 euro voor thuiswonenden. Studenten moeten namelijk op het opgegeven inschrijfadres wonen, maar jaarlijks wordt voor miljoenen euro’s misbruik gemaakt van de regeling. Wie als fraudeur wordt beoordeeld moet vaak het hele bedrag terugbetalen, plus 40 procent boete.

Uit het onderzoek bleek dat opvallend veel studenten die als fraudeur werden bestempeld, een migratie-achtergrond hadden. Ruim dertig advocaten werkten mee aan het onderzoek, zij hebben de afgelopen tien jaar in totaal 376 studenten ondersteund die werden beschuldigd van frauderen met de uitwonende beurs. In 97 procent van de gevallen ging het om studenten met een migratie-achtergrond.