Duo opgepakt dat Telegram-kanaal leidde waarop racistisch geweld tegen minderheden werd aangemoedigd

De Amerikaanse justitie heeft vrijdag een man en een vrouw opgepakt op verdenking van het aanzetten tot moordpartijen op immigranten, joden en zwarte Amerikanen via hun Telegram-groepskanaal. De twee wilden een rassenstrijd ontketenen in de Verenigde Staten, zo staat in de maandag gepubliceerde aanklacht.

De verdachten, een 37-jarige man en 34-jarige vrouw, staan terecht voor in totaal vijftien misdrijven. De aanklachten bestaan onder meer uit het aanzetten tot moord en terrorisme met een racistisch motief. Het duo gaf sinds 2022 leiding aan een Telegram-groepskanaal getiteld „Terrorgram”. Daar spreidden ze hun van racisme doorspekte ideologie tentoon die gericht was op het stichten van een „witte etnostaat”.

Dodenlijst

Op het platform circuleerde een lijst met namen van personen die in de kringen in kwestie als legitieme moorddoelwitten golden vanwege hun ras, religie, gender of etniciteit. Naast namen waren ook adressen en foto’s van deze mensen zichtbaar. Leden van de groep werden volgens Amerikaanse justitie aangespoord een moordaanslag te plegen „in naam van Terrorgram”. Aanklager Kirsten Clarke beschrijft dit in de aanklacht als „het nieuwe technologische gezicht van wit-suprematisch geweld”.

Sommige leden van de groep lijken ook daadwerkelijk gehoor te hebben gegeven aan de herhaalde oproepen tot geweld. Zo streamde een tiener hoe hij vijf mensen neerstak buiten een moskee in Turkije nadat hij dit had aangekondigd op Terrorgram. Een ander achttienjarig lid van het groepskanaal werd beschuldigd van het beramen van een aanslag op een energiecentrale in New Jersey. Ook een dodelijke schietpartij op een lhbti-bar in Slowakije, twee jaar terug, hield verband met de gewelddadige oproepen op het kanaal.

Volgens de aanklagers gingen in het Telegram-kanaal ook uitlegvideo’s rond over hoe je zo’n aanslag pleegt. Ook instructies voor de productie van bommen en massavernietigingswapens werden in het kanaal verspreid.

Arrestatie Pavel Doerov

De aanklacht is een nieuw voorbeeld van waarom de Franse autoriteiten de Frans-Russische Telegram-oprichter Pavel Doerov vorige maand lieten oppakken op verdenking van medeplichtigheid aan het faciliteren van georganiseerde criminaliteit. Op het platform kunnen pedofielen bijvoorbeeld relatief makkelijk kinderporno delen – maar is het dus ook mogelijk om jarenlang een Terrorgram-kanaal te runnen waar geweldsbeluste racisten elkaar ophitsen tot aanslagen.

Via Telegram kunnen gebruikers relatief anoniem met elkaar communiceren, in groepen tot wel 200.000 leden. Naar eigen zeggen weigert het platform inlichtingendiensten toegang te verlenen tot de gebruikersdata – hoewel dit wordt betwist. In een verklaring stelde Doerov gebruikers te willen beschermen tegen „autoritaire regimes”.


Lees ook

Hoe de kwestie Pavel Doerov de machtsstrijd tussen platformen en staten op scherp zet

Een man demonstreert bij de Franse ambassade in Moskou tegen de arrestatie van Telegram-topman Pavel Doerov. De papieren vliegtuigjes refereren aan het logo van de Telegram-app.