Duizenden ondernemers verliezen massaclaimzaak tegen Vattenfall

Wordt het grote Google binnenkort opgebroken in mini-Googles?

Dat scenario is niet onrealistisch, nu volgens de Britse zakenkrant Financial Times het Amerikaanse ministerie van Justitie overweegt maatregelen te nemen tegen Alphabet, moederbedrijf van Google. Het ministerie zou het bedrijf willen dwingen onderdelen als de Chrome-browser en het Android-besturingssysteem af te stoten.

Google zou Chrome en Android namelijk gebruiken om een monopolie op online zoekopdrachten in stand te houden. In augustus oordeelde de Amerikaanse federale rechter dat Google „een monopolist is en zich als monopolist heeft gedragen”.

De techgigant betaalde in 2021 ruim 26 miljard dollar (zo’n 24 miljard euro) aan andere marktpartijen om zijn dominante positie (nu 90 procent marktaandeel) onder de zoekmachines te behouden. Het betrof betalingen aan onder meer Apple en Samsung, die in ruil daarvoor Google de standaardzoekmachine maakte op hun telefoons. Google noemde de plannen van Justitie in een eerste reactie „een bedreiging voor consumenten en bedrijven”.

Maandag kreeg Google al een andere stevige juridische tegenvaller te verwerken. Toen oordeelde rechter James Donato van de districtsrechtbank van Californië dat Google concurrerende downloadwinkels ruim baan moet geven in Android, wereldwijd het meest gebruikte besturingssysteem.

Meer weten over deze uitspraak? Lees dan deze analyse van techredacteur Marc Hijink.

Foto Reuters/Annegret Hilse