Duitsland verbiedt internationaal actieve neonazistische groep Hammerskins, politie doet tientallen huiszoekingen

Racistische groepering Duitland werkte in aanloop naar het verbod nauw samen met de Verenigde Staten, waar de groepering is ontstaan. Het is in Duitsland de twintigste keer dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een extreemrechtse organisatie verbiedt.
Bij een extreemrechtse demonstratie in Boedapest, in februari 2020, waren waarschijnlijk ook Duitse leden van Hammerskins aanwezig.
Bij een extreemrechtse demonstratie in Boedapest, in februari 2020, waren waarschijnlijk ook Duitse leden van Hammerskins aanwezig. Foto Tamas Kovacs/EPA

De Duitse overheid heeft de neonazigroep Hammerskins verboden. In tien deelstaten heeft de Duitse politie daarnaast dinsdag huiszoekingen gedaan, zo melden Duitse media. Krant Die Zeit schrijft dat de woningen van 28 leden van de extreemrechtse organisatie zijn doorzocht. Het is onbekend of de politie daarbij mensen heeft gearresteerd.

Hammerskins Deutschland is de Duitse tak van de neonazistische groepering Hammerskins Nation. Die organisatie werd eind jaren tachtig opgericht in Dallas, in de Verenigde Staten. De groep staat bekend als een van de meest gewelddadige extreemrechtse organisaties in de Verenigde Staten. Amerikaanse Leden van Hammerskins zijn veelvuldig veroordeeld voor racistische intimidatie, geweldpleging en moord. In 2012 schoot een vermoedelijk lid van de groepering zes mensen dood in een sikh-tempel in Oak Creek, in de Amerikaanse staat Wisconsin. In Duitsland telt Hammerskins ongeveer 130 leden.

„Met dit verbod brengen we een eind aan de onmenselijke activiteiten van een internationaal actieve neonazigroep in Duitsland”, zei minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser over het verbod. De Duitse regering heeft in aanloop naar het verbod samengewerkt met de Verenigde Staten, aldus Faeser. Het is in Duitsland de twintigste keer dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een extreemrechtse organisatie verbiedt.

Lees ook: Extreem-rechts in de VS, wie zijn dat?