Gaat het Russische gas toch weer naar Duitsland stromen? Met hulp van Amerikaanse investeerders wil Matthias Warnig, een Duitser die al decennia bevriend is met de Russische president Poetin, de gaspijpleiding Nordstream weer in gebruik te nemen. Dat meldt de Financial Times.
Volgens de Britse zakenkrant toont het plan van Warnig „de breedte van de toenadering van Donald Trump tot Moskou”. Ten tijde van de DDR werkte Warnig voor de Oost-Duitse inlichtingendienst (Stasi). Hij leerde Poetin kennen, toen die eind jaren tachtig van de vorige eeuw als KGB-agent gestationeerd was in de Oost-Duitse stad Dresden.
Na de val van de Muur in 1989, en de Duitse hereniging een jaar later, bleven de twee bevriend. Tot 2023 stond Warnig aan het hoofd van de onderneming die namens het Russische Gazprom Nordstream 2 bestuurde.
Het plan voor het weer opstarten van de onderzeese gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland zou passen binnen een breder plan om de oorlog in Oekraïne te beëindigen én de economische banden tussen de Verenigde Staten en Rusland aan te halen. Prominente leden van de Amerikaanse regering zouden op de hoogte zijn van het plan, aldus de Financial Times.
Er zou ook al belangstelling zijn van Amerikaanse investeerders. Bij een aanslag in 2022 zijn beide pijpleidingen van Nordstream 1 opgeblazen, en één van de twee leidingen van Nordstream 2. De andere, waar jaarlijks 27,5 miljard kubieke meter gas mee getransporteerd kan worden, bleef onbeschadigd – en is nog nooit gebruikt.
Wat ons nog meer opviel:
- De inflatie over februari bedroeg 3,8 procent, volgens de ‘snelle raming’ van het CBS. Deze raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens. In januari was de inflatie 3,3 procent.
- De versoepeling van de Britse regels voor bonussen voor bankpersoneel heeft zijn uitwerking niet gemist. Afgelopen jaar blijkt het tot heel sterke inkomstenstijgingen te hebben geleid in een kleine groep hoogbetaalde bankiers. Eén van hen, een medewerker van de bank HSBC, ging in 2024 naar huis met 19 tot 20 miljoen euro, meldt The Guardian.
- President Trump heeft zondag niet alleen opnieuw zijn steun uitgesproken voor het plan om namens de staat een strategische reserve in cryptovaluta aan te leggen. Hij noemde daarbij in een bericht op zijn eigen social-mediaplatform Truth Social ook enkele cryptomunten die daarvoor in aanmerking zouden komen, Bitcoin noemde hij daarbij niet. Wel SOL (Solana), XRP en ADA (Cardano).
- De zorg is afhankelijk van zzp’ers, maar veel van hen mogen niet meer werken, schrijven collega’s Tan Tunali en Jorit Verkerk vandaag in NRC. Vanwege de handhaving op schijnzelfstandigheid is het moeilijker voor hen geworden om hun werk als zelfstandige te blijven uitvoeren.
- De detailhandel is het jaar goed begonnen. De omzet van de Nederlandse detailhandel was dit jaar in januari 3,8 procent hoger dan in 2024. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze maandag. Het verkoopvolume was 2,0 procent hoger. Vooral in de foodsector (winkels in voeding- en genotsmiddelen) groeide de omzet, en wel met 5,3 procent. In de non-foodsector bedroeg de omzetgroei (inclusief detailhandel niet-in-winkel) 2,9 procent.

