
De Duitse nationale veiligheidsdienst, het Bundesamt für Verfassungsschutz, heeft de Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) vrijdag bestempeld als rechts-extremistisch. Regionale takken van de partij werden door lokale rechters al eerder rechts-extreem genoemd, maar de volledige partij werd alleen als „mogelijk rechts-extremistisch” gezien.
De opvattingen van de partij over wie Duitse staatsburgers zijn, en over het uitsluiten van bevolkingsgroepen, is volgens de dienst in strijd met een vrije democratie. „Concreet beschouwt AfD Duitse burgers met een migratiegeschiedenis uit overwegend islamitische landen bijvoorbeeld niet als gelijkwaardige leden van het door de partij etnische gedefinieerde Duitse volk”, aldus de veiligheidsdienst.
De Duitse autoriteiten hebben door de nieuwe categorisatie meer bevoegdheden om de AfD in de gaten te houden. Zo mag de communicatie van partijleden onderling gemonitord worden, wanneer een speciale commissie in de Bondsdag daarmee instemt. Ook wordt het Duitse ambtenaren, onder wie leraren en politieagenten, verboden om lid te zijn van een organisatie die als extremistisch wordt beschouwd.
De vicevoorzitters van de autoriteit, Sinan Selen en Silke Willems, stellen dat de uitspraken en standpunten van de partij(leiders) het beginsel van de menselijke waardigheid schenden, wat de doorslag gaf voor het besluit.
Leiders van de AfD, Alice Weidel en Tino Chrupalla, noemen het besluit een „zware klap” voor de Duitse democratie in een verklaring. „AfD zal zich juridisch blijven verdedigen tegen deze lasterlijke uitspraken die democratie in gevaar brengen”, aldus de leiders. Op X, uitte vicevoorzitter van de partij, Stephan Brandner, scherpe kritiek en noemde het besluit „volslagen onzin”.
Verbod
De aftredende minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser (SPD) noemde het vrijdag „een heldere en ondubbelzinnige boodschap”, een „omvattende en neutrale audit” die niet door politiek beïnvloed is. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei dat het oordeel van het Bundesamt een „zeer gedetailleerde verantwoording” van de keuze bevat, schrijft persbureau Reuters. „Maar een verbod op de partij moet niet overhaast worden aangenomen.”
Dat het Bundesamt de AfD nu als rechts-extremistisch ziet, betekent niet direct dat de wordt verboden, maar het opent naar alle waarschijnlijk wel opnieuw het debat over een mogelijk verbod.
De partij geldt al jaren als omstreden en werd dusver gecategoriseerd als „mogelijk rechts-extremistisch”. Tijdens de Bondsdagverkiezingen eind februari werd de AfD, die zich profileert als anti-migratiepartij en een voorstander is van gesloten grenzen, de tweede partij van Duitsland. Vooral in het oosten van Duitsland is de partij populair.
