Duitse politici reageren geschokt op een steekpartij woensdag in een park in de Duitse plaats Aschaffenburg. Daarbij kwamen een man van 41 en een kind van 2 jaar oud om het leven. „Een afschuwelijke gewelddaad”, zei de minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren, Joachim Herrmann, woensdagavond tijdens een bezoek aan het park tegen journalisten.
De verdachte is een 28-jarige Afghaan met een achtergrond van psychische problemen, die al eerder gewelddadig gedrag zou hebben vertoond. Hij viel met een keukenmes een groep kinderen van een kinderopvang aan. De man die daarbij om het leven kwam was een passant die probeerde de kinderen te beschermen. Deelstaatminister Herrmann prees zijn moed.
Volgens Herrmann was de verdachte in 2022 vanuit Afghanistan naar Duitsland gekomen en vroeg hij toen asiel aan. Later zou hij hebben aangegeven weer terug te willen keren, maar dat heeft hij niet gedaan. Zijn motief voor de steekpartij is nog onduidelijk. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen voor radicaalislamitische beweegredenen.
Scholz is het beu
Ook de landelijke politiek reageert vol afschuw. Bondskanselier Olaf Scholz spreekt op sociale media van „een niet te bevatten terreurdaad” en vraagt zich af waarom de verdachte nog in Duitsland was. Hij vindt dat de lokale autoriteiten dat met spoed moeten ophelderen, omdat hij het beu is dat er steeds meer incidenten zijn met daders „die naar Duitsland zijn gekomen om bescherming te zoeken”.
Minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser zegt „diep geschokt” te zijn en heeft de ouders van het omgekomen jongetje gecondoleerd. Partijleider Alice Weidel van de anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland leeft ook mee met de nabestaanden en slachtoffers. Zij wees er op X op dat Beieren bestuurd wordt door de christendemocratische CSU, die de dader niet heeft uitgezet, ondanks dat hij bekend was bij de politie. „Meteen remigratie”, schrijft ze.
Bij een aanslag eind vorig jaar op een kerstmarkt in Maagdenburg vielen vijf doden en raakten meer dan tweehonderd mensen gewond. De dader van die aanslag kwam oorspronkelijk uit Saoedi-Arabië en mede daardoor stond het thema migratie in aanloop naar de verkiezingen van 23 februari toch al hoog op de agenda in Duitsland.