Duitse defensieminister Christine Lambrecht stapt op

Berlijn Christine Lambrecht werd eind 2021 aangesteld als minister van Defensie. Sindsdien ging ze meermaals opzichtig de fout in.

Defensieminister Christine Lambrecht vorige week bij militair materieel in de Duitse stad Marienberg.
Defensieminister Christine Lambrecht vorige week bij militair materieel in de Duitse stad Marienberg.

Foto Martin Divisek/EPA

De Duitse minister van Defensie, Christine Lambrecht, heeft maandag bondskanselier Olaf Scholz verzocht haar ontslag goed te keuren. Dat meldt persbureau Reuters, nadat de Duitse krant Bild zaterdag al berichtte dat Lambrecht voornemens was op te stappen. In Duitsland bestaat al langer de vraag of Lambrecht wel in staat zou zijn haar krijgsmacht voldoende in vorm te krijgen voor de Oekraïne-oorlog en de huidige spanningen met Rusland.

Minister Lambrecht functioneert niet goed sinds haar aantreden ruim een jaar geleden. Meermaals beging ze blunders, zoals recent toen ze op Instagram deelde dat de Oekraïne-oorlog haar „heel veel bijzondere indrukken” en „heel veel ontmoetingen met interessante en geweldige mensen” had opgeleverd. In een verklaring over haar aftreden zei Lambrecht maandag dat „maanden van media-aandacht” voor haar „persoon” in de weg hadden gestaan van een feitelijke debat over de Duitse krijgsmacht en het veiligheidsbeleid van het land.

De timing van het aftreden van de 57-jarige Lambrecht, die een partijgenoot is van bondskanselier Olaf Scholz, is erg ongelukkig. Later deze week moet de Duitse regering een knoop doorhakken over nieuwe internationale militaire steun aan Oekraïne. Ook zorgde een recente militaire oefening voor nieuwe zorgen: meerdere tanks bleken in dusdanig slechte staat dat zij buiten dienst werden gesteld.