Duitse AfD niet in nieuwe radicaal-rechtse Europese alliantie, partijen van Le Pen en Salvini wel

De Duitse radicaal-rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) zal niet in de nieuwe Europese familie zitten, de ‘Patriotten voor Europa’. Dat maakte de Hongaarse regering maandag bekend. De radicaal-rechtse Franse partij van Marine Le Pen, Rassemblement National (RN), sluit zich wel aan. Omdat die partij dertig van de in totaal 720 zetels in het Europese Parlement meeneemt, laten de Patriotten in een klap hun conservatieve, eurosceptische concurrent ‘Europese Conservatieven en Hervormers’ (ECR) achter zich, voorheen de derde grootste partij en oppositieleider in het Europees Parlement.

Voorheen waren de meeste partijen van de Patriotten aangesloten bij de Europese fractie Identiteit en Democratie (ID), waarvan de Hongaarse premier Viktor Orbán met zijn partij werd buitengesloten. Eind mei werd ook AfD uit de ID gezet na een controversiële uitspraak van de Europese AfD-lijstrekker Maximilian Krah over SS’ers in nazi-Duitsland. Het AfD kondigde 6 juli al aan dat ze niet van plan waren om zich aan te sluiten bij het nieuwe radicaal-rechtse blok, wat de Patriotten goed uitkwam – RN had eerder aangegeven niet met de Duitsers in één Europese partij te willen.

Eind juni kondigde Orbán namens zijn Fidesz-partij samen met de Tsjechische ANO-partij en de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) de oprichting van de Patriotten voor Europa aan. Met de aansluiting van RN hebben de Patriotten niet alleen genoeg zetels binnengehaald om een nieuwe Europese partij te vormen, maar zijn ze meteen de grootste radicaal-rechtse familie. De Franse partij van Le Pen stapte over van de ID, net als de radicaal-rechtse Italiaanse Lega van Matteo Salvini en Vlaams Belang. De Spaanse partij Vox stapte over van de ECR. Ook de PVV en de Portugese Chega sloten zich aan. Hiermee maken de partijen een einde aan de buitensluiting van Orbán om zijn pro-Russische standpunten.


Lees ook

Duitse AfD stapt uit radicaal-rechtse EU-groep ID: sluit de partij zich bij een nieuwe familie aan, of vaart ze in Brussel een eigen koers?

Betogers nemen zaterdag in het Duitse Essen deel aan een protest tegen het congres van de radicaal-rechtse AfD.