Duits regeringsvliegtuig stelt weer eens teleur: buitenlandminister gestrand in Abu Dhabi

Vliegtuigfiasco Buitenlandminister Baerbock vertrok zondag vanuit Berlijn, en had maandagnacht aan moeten komen in het Australische Canberra. Zo ver is ze nooit gekomen.
Annalena Baerbock aan boord van de gestrande Konrad Adenauer.
Annalena Baerbock aan boord van de gestrande Konrad Adenauer. Foto DPA

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock was op weg naar Oceanië voor een officieel bezoek, maar is maandag halverwege gestrand in Abu Dhabi. De reden? Het regeringsvliegtuig waarmee zij vloog bleek te krakkemikkig voor de lange reis. De verouderde Konrad Adenauer — vernoemd naar de eerste West-Duitse bondskanselier — werd geplaagd door technische problemen.

Baerbock vertrok zondag vanuit Berlijn, en had maandagnacht aan moeten komen in het Australische Canberra. Na een tankstop in Abu Dhabi bleken de vleugelflappen van de Airbus A340 vast te zitten, waarna het vliegtuig rechtsomkeert moest maken. Vervolgens maakten de piloten een korte testvlucht waarbij alles naar behoren leek te werken. Maar toen Baerbock weer aan boord klom om de reis voort te zetten, ontstond hetzelfde flappenprobleem opnieuw.

Inmiddels is Baerbock er klaar mee. „We hebben alles geprobeerd, maar helaas is het logistiek niet mogelijk om door te gaan met de reis,” schreef Baerbock op X, voorheen Twitter. „Dit is meer dan irritant.” Inmiddels poogt Baerbock maar weer naar huis te vliegen, ditmaal met een lijnvliegtuig.

Merkel te laat

Het is niet de eerste keer dat de Konrad Adenauer en andere Duitse regeringsvliegtuigen niet naar behoren presteren. Sterker nog, het is niet eens de eerste keer dat het dezelfde minister overkomt met hetzelfde vliegtuig. In mei moest Baerbock een bezoek aan Qatar met een dag verlengen omdat de band van de Konrad Adenauer geklapt was.

En Angela Merkel, destijds bondskanselier, moest in 2018 met een lijnvlucht van Iberia Airlines naar een G20-top in Argentinië omdat haar vliegtuig kort na opstijgen een noodlanding moest maken. Merkel, dat jaar door Forbes uitgeroepen tot machtigste vrouw ter wereld, miste de openingsceremonie van de bijeenkomst door de blunder.

En de Konrad Adenauer zelf? Voor hem was dit het laatste fiasco. Hij en zijn zustervliegtuig, die beiden sinds 2011 van Lufthansa werden overgenomen en in de overheidsvloot werden opgenomen, gaan vervroegd (lees: zo snel mogelijk) met pensioen. De leeftijd van de vliegtuigen wilde een overheidswoordvoerder niet onthullen aan een journalist van persbureau Reuters. Wel wilde hij zeggen dat de regering vanaf nu de „moderne en robuuste” nieuwere modellen in zijn vloot zal gebruiken voor lange afstandsvluchten.