Duits parlementslid Karamba Diaby zet stap opzij, tegen achtergrond van racisme en intimidatie

Het Duitse parlementslid Karamba Diaby zal zich geen kandidaat stellen voor de landelijke verkiezingen van volgend jaar, waarbij aanhoudend racisme aan zijn adres een rol speelt bij zijn terugtreden. Dat meldden Duitse media op woensdag. Naast racistische beledigingen ontving Diaby — die gold als het eerste Duitse parlementslid geboren op het Afrikaanse continent — de afgelopen weken ook doodsbedreigingen.

Het is niet voor het eerst in zijn elf jaar durende politieke loopbaan dat Diaby, die de sociaal-democratische SPD vertegenwoordigt, geviseerd wordt vanwege zijn kleur en achtergrond. Zijn stap opzij gebeurt tegen de achtergrond van de opmars van het extreemrechtse AfD in Duitsland en radicaal-rechts in Europa.

De 62-jarige Diaby — die in 2013 zijn politieke intrede deed in de Bondsdag en eerder in 1985 vanuit Senegal naar Duitsland was verhuisd met een studiebeurs — verklaarde woensdag dat hij meer tijd met zijn gezin wil doorbrengen en ruimte wil maken voor jongere politici. Volgens hem zijn het aanhoudende racisme en de doodsbedreigingen „niet de belangrijkste redenen” voor zijn besluit, aldus een verklaring.

Eerder had Diaby duidelijk gemaakt dat hij zich niet zou laten intimideren door de bedreigingen. Wel heeft hij in Duitse media herhaaldelijk gewezen op de steeds vijandigere politieke cultuur in Duitsland en de algemene context van onveiligheid voor niet-witte Duitsers in de samenleving. Hij noemde daarbij specifiek AfD en haar „agressieve retoriek” in de Bondsdag, waartoe de partij in 2017 toetrad. Die „denigrerende en kwetsende inhoud”, zag hij met name vanaf dat jaar toenemen. Die nieuwe realiteit is „een vruchtbare voedingsbodem” geweest voor het „geweld en de agressie op straat”, zo liet Diaby eerder optekenen door Politico.