Dublin wil niet meer dat Molly Malone bepoteld wordt

Tilly Cripwell kon er niet meer tegen. De 23-jarige student en muzikant treedt vaak op bij Suffolk Street in Dublin. Het is een drukke plek in de stad, ze kan er goed verdienen. Maar ze vond het steeds moeilijker om van zich af te zetten wat er met Molly Malone gebeurde. Het standbeeld, dat daar sinds 1988 staat, werd betast, elke dag weer. De bronzen borsten van het vrouwenbeeld zijn erdoor verkleurd, het patina is weggewreven, ze lichten haast op.

Molly Malone is een fictief-historisch figuur, die iedereen in Ierland kent van het onofficiële volkslied van Dublin. Sinds de 18de eeuw zijn ver diverse versies van in omloop, in recentere tijden gezongen door The Dubliners en Joni Mitchell. In Dublin’s fair city / Where the girls are so pretty / I first set my eyes on sweet Molly Malone. Bronzen Malone heeft een marktkar, verwijzend naar haar dagwerk als visverkoopster, en een diep decolleté, verwijzend naar haar nachtwerk als sekswerker.

De Ierse studente Cripwell besloot tot actie over te gaan en voert sinds het begin van 2024 de campagne ‘Leave Molly mAlone’: Molly moet met rust worden gelaten. Ze stelt voor om Malone op een hoger voetstuk te plaatsen, zodat men haar minder makkelijk kan betasten, en om de borsten hun oxidatielaag terug te laten krijgen.

Het gemeentebestuur van Dublin kwam met een ander idee: Molly Malone krijgt een bewaker, die toezicht moet houden op groping en rubbing. Dit wordt een week geprobeerd, in mei. Het brons zal ook gerestaureerd worden.

Vruchtbaarheid

Zoals Molly zijn er meer vrouwen, soms ook mannen. Twee standbeelden van Julia Capulet (van Romeo en Julia) hebben dit probleem: in München (rechterborst) en in Verona (beide borsten). Maar ook het kruis van de bronzen Victor Noir (1848 – 1870) op het Parijse kerkhof Père-Lachaise is een attractie. Het beeld op de tombe van deze Franse journalist trekt bijgelovigen aan die zo hun vruchtbaarheid denken te bevorderen.

Standbeeld van Julia (van Romeo en Julia) onder haar balkon in Verona, Italië.
Foto Stuart Freedman/Corbis via Getty

Minder intiem is het wrijven bij Abraham Lincoln – hier gaat het om een neus. Op de Amerikaanse universiteit Harvard brengt een aai over een voet van een bronzen John Harvard geluk. Sinnataggen (Noors voor: de kleine driftkop), een bronzen beeld uit 1928 in een park in Oslo, wordt aangeraakt bij zijn linkerhand, maar ook zijn genitaliën, weer voor ‘geluk’.

Waar komt het idee vandaan? Waarom zou het strelen van een bronzen stampvoetende kleuter geluk brengen? Zouden mensen er echt in geloven, of is het meer een ritueel, iets wat toeristen kunnen doen om deel te nemen aan een stad, zodat ze kunnen zeggen: ja, we hebben het niet alleen gezien, we hebben het ook áángeraakt?

De beelden die ten prooi vallen aan ‘statue rubbing’ zijn vaker uit toeristisch dan artistiek oogpunt belangrijk. Het zijn beelden die je ‘gezien moet hebben’, beelden waarmee mensen het verhaal over de stad waar ze zijn inkleuren.

Twee toerismeprofessoren, Thomas Blom en Mats Nillson van de universiteit van Karlsberg, betogen in een artikel uit 2023 dat de ‘zintuiglijke ervaring’ voor toeristen veel belangrijker is dan vaak wordt gedacht. Geur en smaak hangen samen met culinaire ervaringen, het belang van aanraking wordt sneller over het hoofd gezien.

Santiago de Compostela

Bij pelgrimages is de functie van aanraking heel duidelijk. Wandelaars die naar de kathedraal in Santiago de Compostela komen bijvoorbeeld, worden wel eens teleurgesteld omdat sommige objecten na eeuwen bepoteling beschermd moeten worden. Zo is er de marmeren pilaar die de ‘boom van Jesse’ symboliseert, de Bijbelse stamboom, waar pelgrims achthonderd jaar lang hun vingers in staken. Dat mag niet meer sinds 2008, ter behoud van het object. Zo’n aanraking is een betekenisvol ritueel voor veel pelgrimtoeristen, zien de onderzoekers op Tripadvisor (2022): „Ongelofelijk om te zien hoeveel mensen hier binnen zijn gekomen, en een moment hebben genomen om hun hand op het beeld te laten rusten, en te bidden. Je kunt hun handafdruk zien in het marmer.”

Standbeeld op Wall Street, New York. Het aanraken van de ballen zou geluk op de beurs brengen.
Foto Andrew Lichtenstein/Corbis via Getty

De massatoerist heeft in zijn of haar pelgrimstocht blijkbaar ook behoefte aan zo’n aanraking, aan het voelen van zijn eigen aanwezigheid, de aanwezigheid van de velen voor hen, en misschien aan het idee: hier laat ik mijn vingerafdruk achter, ik sta in contact.

Maar soms wordt aanraken grijpen. En al is Molly Malone op Suffolk Street geen vrouw maar een stuk brons, toch is de aanblik van al die mensen die aan haar borsten zitten niet alleen voor Cripwell aanstootgevend. In 2018 riep een lezer met een opiniestuk in The Irish Times op om Malone met rust te laten.

De vraag ‘waarom doen mensen dit’ is dan ook deels te beantwoorden door te kijken naar: hóé doen ze dit? Van sommige poses met Malone (vlakke, gestrekte hand op bronzen borst, wat afstand bewaren tussen jezelf en de sculptuur) kun je je voorstellen: hier staat een toerist, een seculiere pelgrim. Maar vaak staan mannen achter Molly Malone met om elke borst een knijpende hand, breed lachend. Tilly Cripwell, de vrouw die actie voert, vertelde in een interview dat een groep Franse toeristen na Molly’s standbeeld op háár afkwamen, en deden alsof ze de stap van brons naar mens wilden maken en haar ook in haar borsten wilden knijpen.

„Vrouwen worden altijd al als object gezien,” zei de Ierse zangeres Imelda May in 2023, ook in protest tegen deze omgang met de bronzen Molly. „Ongeveer het enige standbeeld met borsten in Dublin wordt gewoon dagelijks aangerand waar onze kinderen bij staan.”