Vrijdagochtend vroeg maakte het Deense transport- en logistiekconcern DSV een einde aan alle speculaties: het bedrijf gaat de logistieke divisie van Deutsche Bahn overnemen. DSV troeft daarmee de Britse durfinvesteerders van private-equityfonds CVC af. Voor 14,3 miljard euro koopt DSV het Duitse DB Schenker, de winstgevende dochter van Deutsche Bahn.
DB Schenker verzorgt transport en logistiek voor zakelijke klanten (het spoorgoederenvervoer van DB Cargo, ook groot in Nederland, blijft buiten de transactie). Zo wordt het Deense DSV, dat in 1976 begon als een lokale samenwerking van tien Deense truckers, een van de grootste logistieke concerns van de wereld. DSV en DB Schenker hadden in 2023 opgeteld een omzet van circa 40 miljard euro en 147.000 werknemers in negentig landen. In Nederland is wegtransportbedrijf Frans Maas uit Venlo sinds 2006 een onderdeel van DSV.
De strijd om DB Schenker ging de afgelopen weken dus tussen twee partijen: DSV en CVC. De machtige Duitse vakbond Verdi had een voorkeur voor het Britse (en in Amsterdam aan de beurs genoteerde) private-equityfonds, omdat een overname door de Britten een kleiner banenverlies zou betekenen. Daarop gaf DSV een baangarantie van twee jaar aan alle werknemers van DB Schenker. In het persbericht van vanmorgen benadrukken de Denen dat zij de komende jaren volop gaan investeren in Duitsland (1 miljard in de komende drie tot vijf jaar) en dat het aantal werknemers in Duitsland in die tijd ook zal groeien.
Verwaarloosd spoor
Voor Deutsche Bahn betekent de verkoop nieuw kapitaal om het verwaarloosde spoor in Duitsland verder op te knappen. DB heeft geld nodig: er staat voor ruim 103 miljard euro aan achterstallig onderhoud in de boeken. Dit jaar hoopt DB 16,4 miljard euro te steken in nieuwe rails en vernieuwde bruggen. Rond Frankfurt is nu een eerste renovatieproject aan de gang.
Duitsland heeft het spoor te lang verwaarloosd, stellen deskundigen. Per hoofd van de bevolking stak Duitsland in 2023 ‘slechts’ 115 euro in spooronderhoud (Nederland: 174 euro; koploper Luxemburg 512 euro, Zwitserland 447; aldus brancheorganisatie Pro-Rail Alliance).
In oktober verkocht DB nog Arriva, zijn internationale dochter, die ook in Nederland streekvervoer verzorgt. De verkoop aan de Amerikaanse investeerders van I Squared Capital leverde naar verluidt ruim 1,6 miljard euro op. DB leed in het eerste halfjaar van 2024 het bedrijf 1,2 miljard verlies; de schulden waren opgelopen tot 34 miljard.