Drone Photo Awards

Sebastian Piórek
In beeld Dit zijn de winnende dronefoto’s van een Italiaans fotofestival. Wat zie je?

Wat is dit, een bordspel? Een maquette? Iets om je sleutels aan op te hangen? Dit is een speelplaats in Chorzów, in het zuiden van Polen. Daar ging enkele jaren geleden een militair gebouw tegen de grond en dit kwam ervoor in de plaats: een betonnen vlakte te midden van bomen, vol sport en spel, een plek waar studenten – een faculteit van de Universiteit van Silezië is om de hoek –, kinderen en buurtbewoners elkaar tegen kunnen komen. Er is een voetbal- en een basketbalveldje, een glijbaan (op die groene heuvel), er zijn schommels en fitnesstoestellen en bankjes. Het is ochtend, de eerste zonnestralen breken door.

Dit is ook een van de winnaars van een jaarlijkse wedstrijd voor dronefoto’s, onderdeel van het Siena Awards Festival. Sebastian Piórek maakte ’m, een fotograaf uit Warschau met een voorliefde voor architectuur en landschappen. Vorig jaar werden 14.000 foto’s ingestuurd voor de wedstrijd, van professionals en amateurs uit meer dan honderd landen.

Op het bijbehorende festival voor beeldende kunsten – in Siena dus, een middeleeuws stadje in Toscane, Italië – vormen de winnende dronefoto’s samen de tentoonstelling ‘Above us Only Sky’, die vanaf deze zomer te zien is. Piórek won in de categorie ‘Stedelijk’; in andere categorieën koos de jury voor onder meer een vanuit de lucht gezien protest tegen Netanyahu, een smeltende ijskap en een slapende olifant.

In het najaar volgen de exposities ‘I Wonder if You Can’ en ‘People Sharing all the World’. Precies ja, stuk voor stuk zinsneden uit ‘Imagine’. Het festival, stelt de organisatie, is er voor mensen die kunst „als een katalysator voor verandering” zien. Daar wist John Lennon inderdaad ook het een en ander van.

Dhanu Paran

Igor Altuna

Or Adar

Javier Lafuente

]

Thomas Vijayan

Kadir Tezel

Daniel Franc

Md. Asker Ibne Firoz

Guy Shmueli

Ignacio Medem