‘Driftback’: Griekenland staat terecht voor het achterlaten van asielzoekers in stuurloze opblaasbare boten

Asielzoekers die achtergelaten worden op de Egeïsche Zee, in stuurloze opblaasbare boten. Deze illegale praktijk, ook wel ‘driftback’ genoemd, wordt al sinds 2019 gedocumenteerd, maar nu voor het eerst onderzocht bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Deze dinsdag behandelt dat Straatsburgse mensenrechtenhof twee zaken tegen Griekenland. De zaken zijn ingediend door twee migranten, alleen bekend onder hun initialen A.E. en G.R.J., die respectievelijk in 2019 en 2020 onder dwang door Griekse overheidsfunctionarissen naar Turkije uitgezet werden. Het is ook de eerste keer dat het mensenrechtenhof tijdens een rechtszitting Griekenland zal horen over illegale pushbacks.

Volgens voorzitter Frank Candel van VluchtelingenWerk Nederland gaat het om schendingen „van fundamentele rechten van de Europese Unie en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens door een EU-lidstaat”. Dit ondermijnt, zegt hij, „ernstig de waarden waarop de Unie is gebouwd”.

Vier vragen over driftbacks en pushbacks.

1
Wat is het verschil tussen een driftback en een pushback?

Een pushback, de bekendere term van de twee, is het terugsturen van asielzoekers naar het land waarvandaan ze reisden, zonder hun de kans te geven om asiel aan te vragen. Dat Griekenland zo asielzoekers naar Turkije terugstuurt, is uitgebreid gedocumenteerd door journalisten en mensenrechtenorganisaties.

Ook bij een driftback worden asielzoekers op zee achtergelaten, maar dan zonder dat ze gericht naar het buurland gebracht worden; ze worden in stuurloze opblaasbare boten aan hun lot overgelaten. Ook van deze driftbacks is uitgebreid bewijs geleverd door media en ngo’s. De Verenigde Naties en enkele Europarlementariërs hebben de praktijk veroordeeld. Forensic Architecture, een multidisciplinaire onderzoeksgroep van de Universiteit van Londen, heeft meer dan tweeduizend driftbacks geverifieerd.

Onderzoeksgroep Forensic Architecture heeft ruim tweeduizend driftbacks geverifieerd

2
Wat behelst de zaak van asielzoeker G.R.J.?

G.R.J., een toen vijftienjarige alleenstaande vluchteling uit Afghanistan, arriveerde op 8 september 2020 samen met zeventien andere asielzoekers op het Griekse eiland Samos, dat 1.650 meter verwijderd is van de Turkse westkust in de buurt van Izmir. Samen met een andere minderjarige asielzoeker meldde G.R.J. zich bij een vluchtelingenkamp in Vathy, de hoofdstad van Samos, om zich als asielzoekers te laten registreren.


Lees ook
Hoe migranten terugduwen over de Europese buitengrens praktijk werd

Hoe migranten terugduwen over de Europese buitengrens praktijk werd

Maar volgens de twee minderjarigen namen Griekse functionarissen hen mee naar de haven. Hun bezittingen werden in beslag genomen en ze werden gedwongen om aan boord te gaan van een boot. De Griekse kustwacht zou hen vervolgens naar zee hebben gebracht. Het tweetal zegt in een stuurloze opblaasbare boot te zijn gezet en drijvend op zee achtergelaten te zijn. Met hun handen zouden ze verder hebben gepeddeld totdat de Turkse kustwacht hen redde.

Volgens G.R.J. en zijn advocaten schendt deze driftback het recht op leven, het verbod op foltering en het ‘recht op een daadwerkelijk rechtsmiddel’. Dit laatste recht houdt in dat het nationale rechtsstelsel van Griekenland relevante en effectieve rechtsmiddelen moet bieden om een zaak aanhangig te maken; volgens de asielzoeker en zijn advocaten is dat dus niet het geval.

G.R.J. wordt onder anderen vertegenwoordigd door Flip Schüller, advocaat bij Prakken D’Oliveira Human Rights Lawyers, uit Amsterdam. „Je kunt mensen niet zomaar naar een ander land deporteren”, aldus Schüller. „Voordat iemand gedwongen kan worden teruggestuurd, moet worden beoordeeld of diegene asielbescherming nodig heeft, en dat is hier niet gebeurd.”

3
En de andere zaak, van asielzoeker A.E.?

A.E. is een jonge Turkse vrouw die in mei 2019 naar Griekenland vluchtte vanwege haar vermeende betrokkenheid bij de Gülenbeweging, die door Turkije als terreurgroep aangemerkt wordt. Bij aankomst werd ze gearresteerd door de Griekse autoriteiten, vastgehouden en dezelfde dag naar eigen zeggen via de Evros-grensrivier uitgezet naar Turkije – over de buitengrens van de Europese Unie.

Haar expliciete verzoek om asiel zou nooit geregistreerd zijn. Vervolgens werd ze in Turkije gearresteerd en gevangengezet. De Griekse Vluchtelingenraad staat achthonderd mensen bij die op eenzelfde manier de Evros overgezet zeggen te zijn.

4
Wat zegt Griekenland?

De Griekse premier, Kyriakos Mitsotakis, ontkent dat zijn land deze praktijken uitvoert. Toen asielzoeker A.E. een klacht in Griekenland indiende, werd deze afgewezen omdat de Griekse politie ‘geen pushbacks’ uitvoert. Daarom stapte ze naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Een uitspraak wordt op z’n vroegst pas over een halfjaar verwacht.