Dries van Agt had ‘stroeve relatie’ met koningin Beatrix

De maandag overleden oud-premier Dries van Agt (CDA) had een „stroeve relatie” met toenmalig koningin Beatrix. Dat zei hij in een in 2015 opgenomen interview met Jeroen Pauw voor het programma Het Laatste Woord dat vrijdagavond werd uitgezonden. „Met koningin Beatrix had ik, ik mag niet zeggen een moeizame, maar toch een wat stroeve relatie”, zei van Agt. „Ik moet maar gissen waarom ik geen minister van staat ben geworden”.

Maar hij denkt dat het te maken had met de rellen tijdens de kroning van koningin Beatrix. „Ik kan mij niet onttrekken aan het vermoeden dat de ernstige verstoring van de dag der dagen voor de nieuwe majesteit, de kroningsdag 30 april 1980 die goeddeels werd vernield door het gedoe van ‘geen woning, geen kroning’, mij kwalijk is genomen”, zei hij. „Ik was verantwoordelijk voor de regering die dat beter had moeten doen plaatsvinden”. Van Agt zegt het daar niet mee eens te zijn en daar later ook nooit een direct verwijt over te hebben gehoord.

Slecht gevallen kritiek op formateur

Hij denkt dat een ander „voorvalletje” ook heeft meegespeeld hem niet te benoemen als minister van staat. Dat was zijn openlijke kritiek op formateur De Gaay Fortman tijdens de kabinetsformatie van 1981, die toen bijdroeg aan het smeden van het kabinet-Van Agt II van CDA, PvdA en D66, dat Van Agt eigenlijk helemaal niet zag zitten. „Dat heeft ze mij, weet ik nagenoeg zeker, behoorlijk kwalijk genomen”, vertelde Van Agt tegen Pauw „En ik denk ook terecht, daar moet ik wel eerlijk in zijn”. Daarover heeft hij wel te horen gekregen dat het slecht was gevallen bij Beatrix. „Dat gaat via een omweg, het kabinet der koningin is zo’n omweg”.


Lees ook
Oud-premier Dries van Agt: een relativerende politicus in roerige jaren

Dries van Agt en Hans Wiegel (VVD) aan tafel in restaurant Le Bistroquet te Den Haag. Tijdens dit overleg bekokstoofden de twee politici een nieuw kabinet. De publicatie van deze foto bracht dat nieuws naar buiten.

In een reactie op zijn dood lieten koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix vrijdag weten dat Van Agt „grote waardering” verdient voor „zijn inzet voor ons land en voor het behoud van verbindingen in onze samenleving” en dat hij „met zijn markante persoonlijkheid en kleurrijke stijl velen wist te inspireren”.

Van Agt: ik was niks bijzonders

Dries van Agt noemde zichzelf terugkijkend op zijn politieke carrière aan het eind van het gesprek met Jeroen Pauw „een tussenfiguur” en „niks bijzonders”. Hij was naar eigen zeggen „de zoveelste in een hele lange rij van lui die ooit minister-president van dit land zijn geweest […] en ik was niet de slechtste, maar bij lange na ook niet de beste”.