Drie mannen veroordeeld tot 25 jaar celstraf voor ‘ijzingwekkende en brute’ liquidatie van 24-jarige Shaquille Goedhart

Liquidatie Het slachtoffer zou tot hetzelfde criminele netwerk als de drie verdachten hebben behoord. Een motief voor de moord is onduidelijk, maar de rechtbank gaat uit van een afrekening in het criminele circuit.
Rond tien uur 's avonds werd Goedhart getroffen door drie kogels, afgevuurd door twee schutters. Hij werd geraakt in zijn hoofd en hals.
Rond tien uur ‘s avonds werd Goedhart getroffen door drie kogels, afgevuurd door twee schutters. Hij werd geraakt in zijn hoofd en hals. Foto Michel van Bergen/ANP

De rechtbank in Amsterdam heeft maandag drie mannen veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor de moord op de 24-jarige Shaquille Goedhart. Dat meldt persbureau ANP. De veroordeling is in overeenstemming met de eis van het OM. Goedhart werd in mei 2019 doodgeschoten bij een flat in Amsterdam-Zuidoost. De rechtbank vermoedt dat het ging om een afrekening in het criminele circuit.

De rechtbank acht het bewezen dat de drie verdachten, Badr K. (33), Revelino V. (31) en Marc-Anthony G. (29), verantwoordelijk zijn voor de „grondig voorbereide” liquidatie, die als „ijzingwekkend en bruut” werd omschreven. Het is volgens de rechtbank niet vast te stellen wie welke rol speelde in de moord, maar dat is voor de veroordeling niet noodzakelijk; het gaat erom dat het drietal een gezamenlijk plan heeft uitgevoerd.

Goedhart zou tot hetzelfde criminele netwerk als de drie verdachten hebben behoord. Een motief voor de moord is onduidelijk, maar de rechtbank gaat uit van een afrekening in het criminele circuit. Tijdens de rechtszaak bleek dat Goedhart zich al langer bedreigd voelde. Volgens de krant Het Parool stuurde hij enkele dagen voor de liquidatie naar een vriend dat hij naar zijn huis was gevolgd. Hij vermoedde dat de dreiging te maken had met een openstaande schuld van ongeveer tweeduizend euro.

Op avond van de moord had Goedhart meermaals telefonisch contact met een van de verdachten, waarna hij naar Amsterdam-Zuidoost werd gelokt. Rond tien uur ‘s avonds werd Goedhart getroffen door drie kogels, afgevuurd door twee schutters. Hij werd geraakt in zijn hoofd en hals. Na de moord vluchtte het drietal in een auto naar Diemen, waar ze opsplitsten. Marc-Anthony G. vluchtte naar Suriname, maar werd enkele maanden later aangehouden wegens betrokkenheid bij een gewelddadige beroving die op klaarlichte dag plaatsvond in Paramaribo. Na zijn arrestatie werd hij uitgezet naar Nederland, waar hij werd gezocht voor de moord op Goedhart.