Eind 2026 moet het dan eindelijk duidelijk zijn: hebben het kabinet en de Tweede Kamer goed gehandeld bij hun aanpak van de coronapandemie? De parlementaire enquête naar het coronabeleid gaat in aangepaste vorm alsnog door, bleek woensdagmiddag bij de presentatie van het officiële onderzoeksvoorstel. Eind 2025 beginnen de openbare verhoren. Het wordt een van de langste enquêtes uit de Nederlandse geschiedenis en gaat ruim 7.5 miljoen euro kosten.
„Corona had impact op ons allemaal”, zei commissievoorzitter Daan de Kort (VVD) bij de presentatie. „De maatregelen gingen in tegen grondrechten, tegen onze manier van leven. Daarom is het goed dat we dit onderzoek gaan doen.”
De nadruk ligt op de besluitvorming van kabinet, Tweede Kamer en de rol en onafhankelijkheid van adviseurs als het Outbreak Management Team, RIVM en de planbureaus. Ook de omgang met corona-sceptici en het inperken van grondrechten worden onderzocht.
De Kort hoopt niet alleen dat de politiek „lessen kan trekken” uit het onderzoek, maar ook dat het „de verbinding” deels kan terugbrengen in de samenleving. „Corona zorgde voor veel discussie binnen families, vriendengroepen.”
Gedragscode
De commissie bestaat uit leden van zes partijen (PVV, VVD, GroenLinks-PvdA, NSC, BBB en Forum voor Democratie). De andere partijen zeiden te weinig tijd te hebben omdat ze na de verkiezingen in november minder Kamerleden hebben. De commissieleden zijn relatief onervaren; voorzitter De Kort zit sinds drie jaar in de Kamer.
Opvallende naam in de commissie is die van het corona-sceptische Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD), die zeer kritisch is op de vrijheidsbeperkingen die het kabinet oplegde tijdens de pandemie. Van Houwelingen stond na de Tweede Kamerverkiezingen te laag op de lijst voor een van de drie Kamerzetels van FVD, maar hij vervangt sinds januari zijn partijgenoot Freek Jansen voor een half jaar, speciaal voor de enquête.
De commissie heeft een speciale gedragscode afgesproken. Daarin staat onder meer dat de commissieleden in Kamerdebatten niet over corona spreken en zich op (sociale) media onthouden van uitingen over corona. Die afspraken lijken vooral bedoeld voor FVD’er Van Houwelingen, maar De Kort noemde ze „werkafspraken” die voor alle leden gelden. „In zo’n commisse moet je politiek wat ontkleuren. Los van je opvatting over het virus kunnen we besluitvorming over corona goed onderzoeken. We moeten neutraal en nieuwsgierig zijn.”
Opvallend is ook dat de leden zich voor de hele periode aan de commissie committeren – dat zou betekenen dat Van Houwelingen blijft en niet per juli weer vertrekt uit de Kamer.
Veel gedoe
Eind 2021 stemde de Tweede Kamer unaniem in met een enquête. Een tijdelijke voorbereidingscommissie ging aan de slag en kwam mei vorig jaar met een voorstel. Maar toen bleek het draagvlak verdwenen. Alleen de PVV, FVD, Wybren van Haga, JA21, Pieter Omtzigt en Liane den Haan wilden Kamerleden afvaardigen. De andere fracties wachtten af of wilden niet.
Formeel werd als reden genoemd dat het derde – en laatste – rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de corona-aanpak van het kabinet moest worden afgewacht (dat is inmiddels gepresenteerd).
Lees ook
Kritisch rapport verwijt kabinet eenzijdige blik tijdens coronacrisis: alleen de IC-bedden telden
Informeel speelde er veel meer. Al sinds de voorbereidende commissie met haar werkzaamheden begon, was er gedoe. Partijen bleken het oneens over welke onderwerpen moesten worden onderzocht en vonden het onderzoek te uitgebreid. Sommige partijen vreesden dat het onderzoek een afrekening met het kabinet zou worden en eisten flinke aanpassingen. Ook de aanwezigheid van corona-sceptische Kamerleden als Van Houwelingen en Wybren van Haga riep vraagtekens op. December vorig jaar riep de Tweede Kamer in een motie (van PVV-leider Wilders) op te kijken naar „beperkte wijzigingen/inkortingen van het onderzoeksvoorstel”.
In dat aangepaste voorstel is de duur van de enquête ingekort van 34 naar 32 maanden en zijn onderzoeksthema’s geschrapt. Zo wordt niet meer gekeken naar de communicatie – de veelbekeken persconferenties bijvoorbeeld – omdat onder meer de OVV daar al onderzoek naar heeft gedaan. De Kort: „Het vet is van de botten.”
Lees ook
Bij een nieuwe pandemie is er in Nederland weer een tekort aan IC’s en tests