Drie jaar celstraf waarvan een voorwaardelijk geëist tegen kunstenaar Julian Andeweg in misbruikzaak

MeToo Er zijn zeven aangiftes gedaan tegen kunstenaar Julian Andeweg vanwege onder meer verkrachting. Een daarvan dateert al uit 2017.
Naast gevangenisstraf is tegen Andeweg ook psychologische begeleiding en een contactverbod met de aangeefsters geëist.
Naast gevangenisstraf is tegen Andeweg ook psychologische begeleiding en een contactverbod met de aangeefsters geëist. Foto Kim van Dam/ANP

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag drie jaar cel geëist waarvan een jaar voorwaardelijk tegen kunstenaar Julian Andeweg vanwege onder meer drie verkrachtingen en twee aanrandingen. De 36-jarige kunstenaar was zelf al in behandeling gegaan, maar toch vindt de officier van justitie een forse strafeis passend.

In oktober 2020 werd Andeweg in NRC door ruim twintig vrouwen en mannen beschuldigd van verkrachting, aanranding, intimidatie, stalking en diefstal.

Ook wordt Andeweg ervan verdacht zijn ex- vriendin te hebben mishandeld. Dat heeft de kunstenaar maandag tijdens de zitting toegegeven, al is hij het niet eens met de frequentie van het geweld waarvan zijn ex-vriendin hem beschuldigt. Volgens haar werd ze tweewekelijks mishandeld. Volgens hem ging het om „een keer schoppen” of „een keer een klap met de vlakke hand op het achterhoofd”.

In totaal kwamen zeven aangiftes tegen Andeweg binnen van zes verschillende vrouwen, de meeste voorafgaand aan de publicatie in NRC. Eén vrouw deed in 2017 al een melding en in 2019 aangifte. Kunstinstellingen, galeriehouders en onderwijsinstellingen werden meerdere keren gewaarschuwd voor het wangedrag van de beeldend kunstenaar.

Tegen Andeweg is naast de celstraf ook psychologische begeleiding en een contactverbod met de vrouwen die aangifte tegen hem deden geëist. Andeweg „heeft alleen zijn eigen belang op het oog gehad, ten koste van het veiligheidsgevoel van vrouwen”, aldus officier van justitie over de zaak.

Voor hij in opspraak raakte was Andeweg een gerenomeerd kunstenaar. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Tussen 2015 en 2016 was hij verbonden aan de Rijksakademie in Amsterdam. In 2018 werd hij genomineerd voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst.

Lees ook: Uren buigen de rechters zich over de tegenspraak van de kunstenaar: was de broek van de vrouw nou aan of uit?

Correctie (19 juli 2023): in een eerdere versie van dit artikel stond dat zeven vrouwen aangifte hadden gedaan. Dat waren er zes en is hierboven aangepast.