Drie Israëlische soldaten gewond geraakt door aanvallen Hezbollah in Zuid-Libanon

Tijdens grondgevechten met Hezbollah zijn dinsdag en woensdag drie Israëlische militairen zwaargewond geraakt. Dat melden persbureaus op basis van het Israëlische leger. Hezbollah heeft woensdag ook met artillerie geschoten op Israëlische militairen in Libanese grensdorpjes. Daarmee zouden Israëlische eenheden zijn teruggedrongen, zeggen Hezbollah en een bron binnen de VN-vredesmissie in Zuid-Libanon tegen Al Jazeera.

De gevechten vonden dinsdag en woensdag plaats in onder meer de Zuidwest-Libanese steden Naqoura en Labbouneh, vlakbij de Israëlische noordgrens. In Maroun al-Ras, in Zuidoost-Libanon, zouden Israëlische troepen zijn verdreven nadat ze daar een Israëlische vlag hadden gehesen.

De Israëlische strijdkrachten willen niet zeggen hoeveel soldaten er op Libanees grondgebied zijn ingezet, maar wel dat er vier Israëlische divisies — in totaal duizenden soldaten — bij de grens opereren. Er zijn sinds deze week ook voor het eerst Israëlische reservisten in Libanon actief.

De Israëlische luchtmacht voerde woensdagochtend opnieuw bombardementen uit op de zuidelijke buitenwijken van Beiroet, van oudsher een bolwerk van Hezbollah. Daarbij zou Hezbollah-lid Suhail Hussein Husseini — verantwoordelijk voor logistiek en budgettering — zijn omgekomen.

Een dag eerder werden twee mogelijke opvolgers van Hezbollah-leider Hassan Nasrallah gedood, aldus het Israëlische leger. Volgens de Libanese overheid kwamen dinsdag 36 mensen in Libanon om door Israëlisch geweld en raakten er 150 gewond. Sinds de escalatie in de strijd met Hezbollah heeft Israël al meer dan tweeduizend Libanezen gedood.

Israëlische militairen vlakbij de grens met Libanon, eerder deze week.
Foto Avi Ohayon/Reuters