Dramaserie De Joodse Raad wint Zilveren Nipkowschijf, Zilveren Reissmicrofoon voor De Concertzender

De historische dramaserie De Joodse Raad heeft dit jaar de prestigieuze Zilveren Nipkowschijf gewonnen. Juryvoorzitter Renate van der Bas overhandigde de prijs donderdag in Amsterdam aan de makers. De tv-serie van de EO, geregisseerd door Paula van der Oest en geschreven door Roos Ouwehand en Paul Jan Nelissen, vertelt in vijf afleveringen het verhaal van de Joodse Raad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook dramaserie Bodem en documentaireserie De Afhaalchinees maakten kans op de onderscheiding.

In het juryrapport klinkt lof door voor de „subtiele en genuanceerde” manier waarop De Joodse Raad de „gecompliceerde dilemma’s van raadsvoorzitter David Cohen” (Pierre Bokma) weergeeft. In een toelichting op de nominatie sprak de organisatie eerder van „een monumentale historische serie die een hoofdstuk uit de geschiedenis inkleurt waarover lange tijd te zwart-wit is gedacht”.

Ook de Zilveren Reissmicrofoon werd donderdag uitgereikt. Die ging naar „muzikale goudmijn” De Concertzender, een in Utrecht gevestigde radiozender die klassieke muziek, jazz, wereldmuziek, chansons en popmuziek uitzendt — zonder dat de dj’s al te veel ruimte innemen. „Directeur Sem de Jongh beschikt over een organisatie met slechts vier mensen op de loonlijst en honderdvijftig vrijwilligers die prachtige programma’s maken”, leest het juryrapport. Ook podcast Mina & Mevrouw en radioshow De Zelfmoordshow dongen mee naar de prijs.