Doorbraak in afwikkeling faillissement Imtech: voormalige top schikt voor 40 miljoen euro

De curatoren van Imtech hebben een doorbraak bereikt met de voormalige top in de afwikkeling van het faillissement van het beursfonds. Verzekeraars en accountantskantoor KPMG betalen namens de voormalige bestuurders en commissarissen samen 40 miljoen euro aan de curatoren en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), zo werd dinsdag bekendgemaakt in een persbericht. Daarmee komt een acht jaar lange juridische strijd tot een eind.

Imtech was een technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, ict en werktuigbouw. In 2013 kwam een groot boekhoudschandaal aan het licht, waarna het vertrouwen van banken en beleggers afnam. Dat leidde tot een faillissement in de zomer van 2015. Met een schuld van 1,5 miljard euro was de ondergang van Imtech een van de grootste naoorlogse faillissementen van Nederland. Een lange faillisementszaak volgde, waarbij de curatoren in conflict raakten met de financiers van het bedrijf.

De curatoren hebben jarenlang onderzoek gedaan naar de jaren voor het faillissement, en spreken van „het voeren van onbehoorlijk bestuur en het houden van onvoldoende toezicht” in die tijd. Met deze schikking hoeft de voormalige top niet meer te vrezen voor nieuwe rechtszaken: de bestuurders, commissarissen en KPMG hebben geen schuld of aansprakelijkheid erkend. De aansprakelijkheidsverzekeraars van de voormalige top wezen aanvankelijk dekking af, maar werken nu wel mee aan deze schikking.

In totaal wordt er over drie schikkingen nog ongeveer 60 miljoen uitbetaald aan crediteuren. Nog voor het faillissement, in 2014, bereikte beleggersvereniging VEB al een schikking met gedupeerde beleggers. Afgelopen oktober bereikten curatoren een tweede schikking met 65 voormalige banken en financiers van Imtech. De Nederlandse grootbanken ING, ABN Amro en Rabobank waren verreweg de grootste schuldeisers. In de nieuwste schikking worden banken en overige financiers achtergesteld, wat betekent dat de opbrengst naar de overige schuldeisers gaat.

Van alle miljoenen die KPMG en verzekeraars betalen, gaat met bijna 32 miljoen euro verreweg het grootste deel naar schuldeisers. Daarnaast ontvangt de VEB ruim 7 miljoen euro, en advocaten krijgen ongeveer 1 miljoen euro. Naar verwachting vinden de uitbetalingen begin 2025 plaats.

„Met deze schikking wordt een gordiaanse knoop van geschillen tussen de 36 betrokken partijen in één keer doorgehakt”, zegt curator Fouad el Houzi in het persbericht. „Daarmee is het licht op groen gezet voor terugbetaling aan schuldeisers en een vlotte verdere afwikkeling van dit complexe faillissement.”