Door uitdroging bedreigde Boliviaanse cultuur adembenemend gefilmd

Recensie Film

Het schtterend gefilmde ‘Utama’ volgt twee Boliviaanse oudjes wier land uitdroogt. Ze weigeren te verhuizen.

Het oude echtpaar Virginio en Sisa, met prachtig verweerde gezichten, woont in een hut in de hoogvlaktes van Bolivia. Ze leven geïsoleerd, zijn zelfvoorzienend en hebben fraai uitzicht op het Andesgebergte.

Als de zon opkomt, trekt Virginio er met zijn lama’s op uit, op zoek naar water in het dorre landschap. Door aanhoudende droogte zitten er overal scheuren in de aarde. Zijn echtgenote Sisa heeft als taak om water te halen voor thuisgebruik: hun moestuintje lijdt onder de aanhoudende droogte. Dat lukt eerst nog bij het dichtstbijzijnde dorp, maar ook daar valt de waterbron droog. Noodgedwongen moet ze naar de ook al bijna drooggevallen rivier lopen, wat betekent dat de weg huiswaarts zwaar en lang is, met twee volle emmers in haar handen.

Debuterend regisseur Alejandro Loayza Grisi schetst woordloos hun liefdevolle relatie, met subtiele aanrakingen of bezorgde blikken. Ook laat hij zien dat Virginio een koppige man is van vaste gewoontes en overtuigingen. Als hun kleinzoon Clever langskomt, die het Quechua van zijn grootouders niet verstaat, wordt langzaam duidelijk dat hij hen, ook namens zijn vader, komt overreden toch alsjeblieft naar de stad te verhuizen. Een kansloze missie: opa en oma zijn verknocht aan hun thuis (‘utama’) en de omgeving waar zij al hun hele leven wonen.

Virginio en Sisa worden gespeeld door lokale bewoners, in het echt ook getrouwd, die Grisi vond toen hij locaties aan het scouten was.

Hun door klimaatverandering verdwijnende cultuur – de meeste dorpelingen zijn al naar de stad verhuisd – koppelt Grisi aan de natuur, met name de condor, en zijn cyclus van sterfte en wedergeboorte. Die symboliek ligt er wat dik bovenop, maar het schitterende camerawerk van Bárbara Álvarez maakt alles goed. Dat Grisi van oorsprong een fotograaf is, kun je zien aan de adembenemende beeldcomposities.