Door oud-premier Khan gesteunde kandidaten winnen Pakistaanse verkiezingen

De Pakistaanse verkiezingen van donderdag zijn gewonnen door onafhankelijke kandidaten die gesteund worden door oud-premier Imran Khan. Volgens de definitieve verkiezingsuitslag hebben zij 101 van de 264 zetels in het Pakistaanse parlement weten te bemachtigen, melden internationale persbureaus. Het conservatieve PML-N, de partij van Nawaz Sharif die ook al eens premier was, kreeg 75 zetels.


Lees ook
Getrouwen van oud-premier Imran Khan stevenen in Pakistan verrassend af op winst

Krantenkiosk in Peshawar, Pakistan, op vrijdag 9 februari

De afgelopen dagen werd al duidelijk dat de onafhankelijke kandidaten het verrassend goed hadden gedaan. Vooraf was de verwachting juist dat Sharif de zege, met steun van het leger, leek te gaan behalen. De campagne van zijn partij beheerste de afgelopen weken het straatbeeld. Maar Khan, die in januari onder meer werd veroordeeld tot tien jaar celstraf voor het lekken van staatsgeheimen, bleek veel stille steun te genieten onder de bevolking. De politicus ziet zijn proces als een politieke afrekening, nadat hij in 2022 al werd weggestemd door een motie van wantrouwen.

Khans partij, PTI, was uitgesloten van deelname aan de verkiezingen. Hierdoor konden kandidaten zich alleen ‘los’ aanmelden voor de verkiezingen. Nu geen enkele partij een meerderheid heeft van 133 zetels, moet een coalitie worden gevormd. De nummer drie, Volkspartij PPP van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Bilawal Bhutto Zardari, kan daarbij met 54 zetels beslissend zijn.

Daarbij vormt de onafhankelijke status van de onafhankelijke kandidaten een probleem: zij kunnen niet gezamenlijk mee onderhandelen over een coalitie, meldt persbureau AFP. De partij van Khan heeft aanhangers opgeroepen om zondag te straat op te gaan om te demonstreren tegen vermeende verkiezingsfraude. De Pakistaanse politie waarschuwt streng op te zullen treden. In hoofdstad Islamabad is een verbod op samenscholing ingesteld, terwijl in Lahore enkele demonstranten werden gearresteerd die op kwamen dagen voor een protest.