Door Musk moet de Britse premier zich opnieuw verdedigen over het ‘grooming schandaal’

Elon Musk heeft met zijn X-account in de eerste week van januari al meer dan 250 berichten over de Britse politiek geplaatst, een veelvoud van die in 2024. En daarmee heeft hij de start van het nieuwe jaar voor de Britse premier Keir Starmer flink verpest, vooral door een onderwerp uit het verleden – ‘grooming gangs’ die voornamelijk tussen 1997 en 2013 actief waren – terug op de politieke agenda te krijgen.

Want techmiljardair en X-eigenaar Musk vindt dat Starmer weg moet. Dat blijkt niet alleen uit zijn stroom aan recente X-berichten, hij heeft dat in besloten kring ook met rechtse bondgenoten besproken, meldt de Financial Times donderdag. Volgens ingewijden zou Musk hebben onderzocht hoe hij Starmer weg kan krijgen vóór de volgende Britse verkiezingen, die pas voor 2029 zijn voorzien. Zo zou hij hebben onderzocht of het mogelijk is om steun te verwerven voor alternatieve Britse politieke bewegingen, zoals de radicaal-rechtse partij Reform UK, en hoe hij de Labour-regering zou kunnen destabiliseren.

Of sprake is van een vergaand uitgedokterd plan om Starmer omver te werpen, blijkt niet uit het FT-artikel. Musk zou ook hebben onderzocht of er geen betere leiders zijn voor Reform UK dan Nigel Farage. Die omarmde hij aanvankelijk, maar dit weekend nam hij ineens afstand van hem. Musk zou onder meer denken aan Rubert Lowe, één van de andere vier Lagerhuisleden van Reform UK.

Eén van de bronnen van de FT zegt dat Musks motief is dat „de westerse beschaving wordt bedreigd”. De kwestie die volgens de rijkste man op aarde aantoont dat Starmer ongeschikt is, is die van de grooming gangs. De premier, die van 2009 tot en met 2013 hoofd van het Openbaar Ministerie van Engeland en Wales was, is volgens Musk „diep medeplichtig aan de massaverkrachtingen in ruil voor stemmen”.

Grootschalig seksueel misbruik

Het ‘grooming scandal’ stamt uit 2010. Toen verschenen voor het eerst berichten over grootschalige, georganiseerde seksuele uitbuiting van meisjes en jonge vrouwen in een aantal Engelse steden, zoals in Rochdale, Oldham en Rotherham. Uit een groot onderzoek naar de bende in Rotherham door hoogleraar Alexis Jay kwam in 2014 naar voren dat volgens een „conservatieve schatting” in de periode 1997-2014 in totaal 1.400 kinderen waren misbruikt en uitgebuit, hoofdzakelijk door mannen met een Brits-Pakistaanse achtergrond.

Loverboys overlaadden hun voornamelijk witte slachtoffers met cadeautjes om ze vervolgens ‘uit te lenen’ aan vrienden. Het rapport-Jay stelde vast dat het zorgsysteem gefaald had en dat politie en justitie meldingen aanvankelijk niet serieus hadden genomen. Inmiddels zijn meer dan zestig verdachten veroordeeld. Eén dader kreeg 35 jaar opgelegd voor meerdere verkrachtingen.

Het falen van overheden werd in 2022 ook vastgesteld in een vergelijkbare affaire in Oldham, hoewel volgens onderzoek geen sprake was van wijdverspreid kindermisbruik of een doofpot. De zaak kwam de afgelopen weken weer in de actualiteit doordat het lokale bestuur van Oldham, aangespoord door slachtoffers, Labour-minister Jess Philips (Bescherming en Vrouwenrechten) had gevraagd een nationaal onderzoek naar de grooming gangs in te stellen. Zij liet het bestuur in een brief weten dat niet nodig te vinden en schreef dat Oldham zelf kon beslissen of er een nieuwe lokale studie gedaan moest worden. Later herhaalde Keir Starmer dit standpunt. Hij zei dat er al veel onderzoeken zijn gedaan en dat van een belangrijk onderzoek uit 2022 de aanbevelingen nog moeten worden uitgevoerd.

Nadat de rechtse tv-zender GB News op 1 januari de weigering van Jess Philips had gemeld, begonnen vooral populaire radicaal-rechtse X-gebruikers hierover berichten te sturen. Kinder- en seksueel misbruik, zeker als sprake is van verdachten met een migratieachtergrond, is een belangrijk onderwerp voor radicaal-rechts.

Labour onder vuur

Toen Musk nog diezelfde dag op de kwestie sprong, explodeerde de aandacht. De Labour-regering kwam onder vuur te liggen: met het weigeren van een onderzoek naar de bendes zouden de zaken opnieuw niet serieus worden genomen, hoewel inmiddels vele verdachten zijn veroordeeld en uit geen enkel onderzoek naar voren is gekomen dat er sprake was van een cover up.

Ook de nieuwe oppositieleider, Kemi Badenoch van de Conservatieve Partij, viel Starmer hard aan, onder meer woensdag in een Lagerhuis-debat. Zij diende bij een nieuwe wet over het welzijn van kinderen een amendement in voor een nieuw onderzoek. De Labour-meerderheid in het Lagerhuis wees dit af. Starmer beschuldigde Badenoch van het „meeliften” met leugens die op sociale media waren verspreid. De premier had woensdag een ontmoeting met slachtoffers en herhaalde tegen hen dat hij liever wil dat zij goede hulp en begeleiding krijgen dan dat er een nieuw onderzoek komt.


Lees ook

Na X doet ook Meta factcheckers en moderatoren in de ban. Wat betekent dit voor de sociale media?

Het gebruik van sociale media gaat veranderen doordat Mark Zuckerberg, in navolging van Elon Musk, stopt met factcheckers en moderatoren.

Of Musk de Labour-leider verder in het nauw kan brengen, is de vraag. De zaak van de grooming gangs vormt wel een achilleshiel voor de premier. In de tijd dat hij verantwoordelijk was voor het Openbaar Ministerie zijn signalen van het misbruik genegeerd. Toen hij net was aangetreden, besloten zijn medewerkers vermeende daders in Rochdale niet te vervolgen, omdat slachtoffers niet betrouwbaar of geloofwaardig zouden overkomen. Later veranderde Starmer wel interne procedures bij het OM waardoor meldingen serieuzer genomen moesten worden.

Dat hij deze week ook onder vuur is komen te liggen van slachtoffers, is ook pijnlijk voor Starmer. Sommige van hen reageerden verbolgen nadat Starmer de voorstanders van een nationaal onderzoek ervan beschuldige op de „radicaal-rechtse kar” te springen. Oud-rechecheur Maggie Oliver, die een organisatie leidt die slachttoffers bijstaat, zei tegen The Times: „Keirs uitlatingen over grooming gangs en radicaal-rechts tonen aan dat hij duidelijk geen idee heeft van de stemming in het land, en hij heeft zeker geen idee van de stemming onder slachtoffers en overlevenden.”