Door krantenpagina’s in kunst om te zetten, geeft Kees de Goede een andere blik op het nieuws

De krant waarmee het allemaal begon was The New York Times van 13 juni 1982. Daar stond die dag een verslag in van de bokswedstrijd tussen de witte Amerikaan Gerry Cooney en de zwarte Amerikaan Larry Holmes, de winnaar. Erbij een portretfoto van Holmes, zijn gezicht met water gekoeld na het beëindigen van het gevecht in de 13de ronde.

Kunstenaar Kees de Goede (70) woonde indertijd in New York. Hij had al voorbeschouwingen meegekregen over de wedstrijd, waarbij het meer leek te gaan over het verschil in kleur tussen de boksers dan over het boksen zelf: wit tegen zwart, was het. Een manier van kijken die, los van de raciale context, hem zelf een paar dagen eerder ook was overkomen: hij had zich gerealiseerd dat bij eenzelfde evenement verschillende mensen verschillende dingen zien.

Waar hij woonde, 30th Street vlakbij Hell’s Kitchen in Manhattan, was een roze Cadillac de straat ingereden. Mensen stroomden toe en begonnen te juichen: ‘The King!, The King!’ Maar Kees de Goede zag geen ‘King’, hij zag een roze auto waar een zwarte man uitstapte. „Ik realiseerde me: wat mensen zien, komt voort uit hun ervaringen – en zit in hun hoofd.”

Larry Holmes Astraal (Pigment of their imagination) heet nu het kunstwerk dat hij maakte van die krantenpagina van 13 juni 1982. Rond het hoofd van Larry Holmes zijn, de contouren volgend, met zwart krijt ronde lijnen getekend, steeds wijdere cirkels lijken de bokser een Afro-kapsel te geven.

Foto’s:

De bewerkte krantenpagina was anders dan het andere werk van Kees de Goede, in die tijd maakte hij met boomtakken driedimensionale schilderijen. Nu, veertig jaar later, zijn er zo’n honderd van zulke ‘Astraaltekeningen’. Hij maakte er twee à drie per jaar uit Amerikaanse, en na zijn terugkeer vooral Nederlandse kranten: NRC, de Volkskrant, Het Parool. De bewerkte krantenpagina’s zijn verzameld in het onlangs verschenen boek Diamonds are not for everyone, Astraaltekeningen 1982-2023, Larry Holmes is nummer 91. In het Rijksmuseum in Amsterdam, dat 65 Astraaltekeningen verwierf of in langdurige bruikleen nam, worden 55 ervan komend halfjaar geëxposeerd in de Collectieopstelling 20ste eeuw.

Rosa Parks

Wat je ziet als je het boek doorbladert, zijn allereerst gebeurtenissen die de krant haalden. Grote zoals het overlijden van burgerrechtenactiviste Rosa Parks, het exploderen van de spaceshuttle of de 58 in een vrachtauto gestikte Chinese vluchtelingen, kleinere zoals een modeshow van Viktor & Rolf, bredere ontwikkelingen (er wordt steeds meer gekloond) en zelfs reclames. Maar vooral hebben de met krijt, verf, inkt of stift bewerkte gebeurtenissen een andere, extra betekenis gekregen, van de kunstenaar die er zijn interpretatie op losliet.

Rosa Parks (nummer 31): over de hele krantenspread is met donkerbruine lakverf een bus geschilderd, voorin zie je Rosa Parks op een oude zwart-witfoto, achterin de hoofden van (wit) kantoorpersoneel uit een reclame op de pagina ernaast. Viktor & Rolf (nummer 48): een totaal met grafietstift bedekte krantenspread, in een kleine rechthoek alleen het zwartgemaakte fotomodel. De 58 gestikte Chinezen (nummer 49): de röntgenfoto van de vrachtauto die in de krant stond is in het groot herhaald, de kunstenaar heeft er gaatjes in geprikt.

Foto’s:

We spreken elkaar door de telefoon, Kees de Goede ging na de boekpresentatie een paar weken met vakantie. Hoe kwam hij tot zijn keuzes?

Kees de Goede: „Het zijn eigenlijk geen keuzes, het werd meer een soort gewoonte wanneer ik de krant las. Werd ik getroffen door het beeld, door het verhaal? Was ik nieuwsgierig wat het op zou leveren als ik er een tekening van zou maken?”

Honderd over veertig jaar is niet veel.

„Nee, maar er was ook geen vooropgezet plan – het zijn toevallige momenten. Ik hou van de energie van bepaalde foto’s of gebeurtenissen. Het is ook heel anders dan mijn gewone werk, veel directer. Dit is meteen alles of niks.”

Er zijn veel aan ruimtevaart, heelal en vliegen gerelateerde tekeningen. Komt daar de naam Astraaltekeningen vandaan?

„Nee, dat is niet de reden. Die naam was er meteen, omdat het in de tekeningen behalve over fysieke aanwezigheid, ook gaat om het aura, de uitstraling van iemand of iets, de betekenis. Dat is waar kunst om draait, de spanning tussen de materiële drager en de interpretatie van wat je ziet. Astraal is daar een mooie benaming voor.”

De krantenpagina’s blijven al veertig jaar goed, hoe kan dat?

„Ik heb ze geïmpregneerd met een dunne laag uv-werende acryl. En ze zijn gedoubleerd op Japans papier: als je op één kant verf aanbrengt, gaat het papier krullen door het verschil in spanning aan voor- en achterkant.”

Weet je al wie ‘The King’ was?

„Ja! De teksten in het boek zijn vertaald in het Engels en de vertaalster, een Amerikaanse, zei: ‘Was dat niet B.B. King?’.”

Larry Holmes Astraal (Pigment of their imagination)