Door de BBB is ook in de waterschappen de boerenstem op peil gebleven

Coalitievorming In alle waterschappen zijn de besturen rond. De winst van de BBB vertaalde zich in coalitiedeelname. Ook boeren willen schoon water.

Een van de taken van waterschappen is beslissen of het bewateren van akkers en weilanden is toegestaan. In meerdere delen van het land mag dit nu niet.
Een van de taken van waterschappen is beslissen of het bewateren van akkers en weilanden is toegestaan. In meerdere delen van het land mag dit nu niet. Foto Robin Utrecht/ANP

Even regende het de afgelopen dagen. Maar droogte teistert grote delen van Nederland, en in bijvoorbeeld Zuid-Limburg mag van het waterschap water uit sloten en beken niet meer gebruikt voor het beregenen van gewassen. En op de Veluwe verbiedt het waterschap het onttrekken van oppervlaktewater.

Dat zijn maatregelen die de waterschappen nú nemen. Maar wat doen zij op de lange termijn om Nederland voldoende nat of droog te houden? Inmiddels zijn, 3,5 maand na de verkiezingen, ook de laatste coalitieakkoorden bekrachtigd, en alle nieuwe dagelijkse besturen geïnstalleerd.

Net als bij de provinciale verkiezingen werd de BoerBurgerbeweging (BBB) in maart de grote winnaar, met 118 van de 518 zetels, en in 13 van de 21 waterschappen. Water Natuurlijk (gesteund door GroenLinks, D66 en Volt) kreeg 91 zetels, en werd de tweede partij. Dat vertaalt zich ook in de besturen, in 16 van de 21 waterschappen doet BBB mee aan de coalitie. Water Natuurlijk aan 12 van de 21.

Lees ook: Het regent te weinig. Nederland moet leren water vast te houden

Dat zegt nog weinig over wiens belangen meer zullen worden gediend, die van de landbouw of van de natuur. De coalitieakkoorden hebben polderende titels als ‘Water verbindt’ en ‘Samen werken aan water, voor nu en later’. Het zegt ook niet dat er een radicaal andere koers wordt ingezet; in alle coalitieakkoorden wordt verwezen naar de klimaatdoelen die moeten worden gehaald, en naar Europese normen voor schoon water.

Geborgde zetels

Het geeft volgens politicoloog Hans Vollaard, universitair docent aan de Universiteit van Utrecht en auteur van het boek Waterschappen, aan dat BBB „niet per se antiklimaat is”. Maar zegt hij, het is schijn om te denken dat er weinig is veranderd. „Maakt het uit dat BBB meebestuurt? Ja. De verwachting was dat doordat het aantal vaste gereserveerde zetels voor bedrijven verdween, en dat voor de landbouw verminderde, de stem voor de natuur zou vergroten. Door de komst van BBB is de boerenstem op peil gehouden.”

Lees ook: Geborgde z zetels van bedrijven verdwijnen

Vollaard ziet nog een „opvallende ontwikkeling”: „De afgelopen jaren was het soms per ongeluk dat een dagelijks bestuur niét over het midden ging en een duidelijk profiel had.”

Grofweg zijn er volgens Vollaard twee kampen: een zuinig ondernemend kamp dat opkomt voor de belangen van boeren en bedrijven, en een sociaal groen kamp dat opkomt voor de natuur en de kosten voor inwoners wil beperken. Nu hebben enkele waterschappen, waaronder Rijnland (omgeving Leiden) en Delfland (omgeving Den Haag), een duidelijk rechtse signatuur. InDelfland bestaat de coalitie uit BBB, VVD, CDA/CU-SGP en Natuurterreinen, en wordt deze gesteund door rechtse partijen als JA21 en BVNL.

Elders werken de twee ‘kampen’ nog wel samen. BBB en Water Natuurlijk vormen in meerdere waterschappen een coalitie, in De Stichtse Rijnlanden (bij Utrecht) ook met de Partij voor de Dieren. Vollaard zegt: „Ook boeren hebben schoon en voldoende water nodig, net als natuurgebieden. Er zijn gedeelde belangen.”

„Het verschil is het tempo waarin de coalities doelen willen halen, niet in wezenlijke tegenstellingen”, zegt Vollaard. „Het kost geld om sneller een circulaire economie of sneller water zonder vervuilende grondstoffen, te krijgen.” En dan is de vraag bij wie de rekening wordt gelegd: boeren of inwoners.