Dodental in Midden- en Oost-Europa door storm Boris stijgt naar vijftien

Het dodental in Midden- en Oost-Europa als gevolg van hevige regenval en daarop volgende overstromingen is opgelopen tot vijftien. Onder meer Oostenrijk, Tsjechië, Roemenië en Polen worden sinds zaterdag geteisterd door de overstromingen. In Hongarije en Slowakije bereiden lokale autoriteiten zich voor op een uit zijn oevers tredende Donau.

Grensgebieden tussen Tsjechië en Polen zijn tot dusver het hardst getroffen. In Polen zijn tot nu toe vier mensen om het leven gekomen door de overstromingen, schrijven internationale persbureaus maandag. De Poolse premier Donald Tusk liet zondag al weten de crisistoestand uit te willen roepen. In het zwaarst getroffen deel van Polen is de afgelopen dagen evenveel regen gevallen als normaliter in vier maanden.

De burgemeester van de Poolse grensstad Klodzko heeft laten weten dat in de helft van zijn stad de elektriciteit niet meer werkt. In Tsjechië staat Litovel, een plaatsje met zo’n 10.000 bewoners, voor ongeveer zeventig procent onder water. In totaal zijn zo’n 12.000 mensen in Tsjechië geëvacueerd en zeker 118.000 Tsjechische huishoudens zitten zonder elektriciteit.

Péter Szijjártó, de Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken, heeft laten weten dat zo’n 12.000 militairen klaarstaan om de overstroming van de Donau zoveel mogelijk te beperken. Ook Slowakije bereidt zich voor op het overstromen van die rivier. In Oostenrijk, waar tot nu toe twee doden zijn gevallen, zijn de rivieren afgelopen nacht wat lager komen te staan maar het land verwacht een tweede overstromingsgolf aangezien er naar verwachting nieuwe regenval aankomt. Tien dammen zijn daar tot dusver doorgebroken.


Lees ook

Storm Boris teistert Midden- en Oost-Europa: doden, schade en evacuaties

Het noodweer houdt naar verwachting een paar dagen aan.