Dodental bosbranden Chili loopt op tot 112, nog honderden mensen vermist

Het bevestigde dodental door de bosbranden in Chili is opgelopen tot 112. Tot nu toe zijn 32 lichamen geïdentificeerd, meldt het Chileense ministerie van Binnenlandse Zaken maandag volgens internationale persbureaus. De verwachting is dat het dodental nog veel verder zal stijgen: volgens de plaatselijke burgemeester worden alleen al in kustplaats Viña del Mar zo’n 370 mensen vermist.

De bosbranden hebben grote schade aangericht in de centraal gelegen regio Valparaíso, op zo’n honderd kilometer van hoofdstad Santiago. Honderden huizen, gebouwen en historische plekken zijn in as gelegd. Het rampgebied strekt zich uit over 26.000 hectare. Op dit moment zouden nog veertig bosbranden woeden, die door bijna drieduizend brandweerlieden, militairen en vrijwilligers worden bestreden.

Volgens de Chileense brandweerleiding in de streek van Valparaíso is een deel van de bosbranden die vrijdag ontstonden aangestoken. Brandweerlieden zouden tijdens het blussen hebben gezien hoe nieuwe branden werden gesticht. Dat het vuur vervolgens snel kon verspreiden, heeft te maken met aanhoudende droogte en bovengemiddeld hoge temperaturen in het gebied.

De Chileense president Gabriel Boric heeft op maandag en dinsdag twee dagen van nationale rouw afgekondigd. „Heel Chili lijdt. Maar we zullen weer opstaan”, aldus Boric, die dit weekend meerdere plekken in het rampgebied bezocht.