Dodental aardbevingen loopt op tot ruim 15.000
Het dodental van de aardbevingen in Turkije en Syrië is opgelopen tot ruim 15.000. Dat meldt reddingsorganisatie AFAD in de nacht van woensdag op donderdag. Volgens de laatste cijfers kwamen er in Turkije 12.391 mensen om het leven. Over Syrië zijn geen nieuwe cijfers bekend. Volgens de laatste schatting zijn 3.135 mensen in Syrië omgekomen. Daarmee komt het dodental op 15.526.
In Turkije zijn bijna 63.000 mensen gewond geraakt door de aardbeving. De kans dat overlevenden worden gered wordt steeds kleiner. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen nog levend zijn gevonden. Dinsdag meldde president Erdogan dat in Turkije zo’n achtduizend mensen door reddingswerkers waren gered.
Ondanks het oplopende dodental zijn er ook nog successen gemeld door reddingswerkers. Het Nederlandse reddingsteam dat aanwezig is in Turkije haalde tot nu toe elf mensen en een hond onder het puin vandaan gehaald.
Welkom in dit blog
In dit blog houdt NRC de nasleep bij van de aardbevingen die in de nacht van zondag op maandag en maandagochtend plaatsvonden in Turkije, nabij de grens met Syrië. Een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van woensdag:
Het dodental als gevolg van de aardbevingen in Turkije en Syrië passeerde donderdag de 15.000. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan bracht woensdagochtend een bezoek aan de getroffen gebieden in het zuidoosten van zijn land, beginnend bij de verwoeste miljoenenstad Kahramanmaras. Het is er koud, wat de reddingsacties bemoeilijkt. De kans dat er overlevenden worden gered is steeds kleiner.
Ten minste vier Nederlanders die zich in het rampgebied in Turkije bevonden zijn daar omgekomen, zo werd woensdag bekend. Het lichaam van een 26-jarige man uit Deventer werd woensdag gevonden, meldde zijn familie. Ook zijn drie leden van dezelfde familie omgekomen in Antakya. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het overlijden van de Nederlanders nog niet bevestigd, maar familieleden deelden het nieuws in regionale en sociale media.
Het kabinet heeft woensdag 10 miljoen euro vrijgemaakt voor noodhulp aan Syrische aardbevingsslachtoffers. Dat geld is vooral bedoeld voor fondsen van de Verenigde Naties en er zullen onder meer tenten, dekens, voedsel en water van worden uitgedeeld in zwaar getroffen gebieden. De Europese Unie kondigde op dezelfde dag een bedrag van 6,5 miljoen aan noodhulp aan: 3 miljoen euro voor Turkije, 3,5 miljoen voor Syrië. Het geld is vooral bedoeld voor de 31 reddingsteams en 5 medische teams die lidstaten naar de landen hebben gestuurd.
Sinds woensdagmiddag is de sociale mediawebsite Twitter grotendeels onbereikbaar in Turkije. De overheid heeft nog geen verklaring gegeven voor het plotselinge verdwijnen van verbinding met de website. In de dagen na de aardbevingen is Twitter een belangrijk communicatiekanaal geweest om hulpverlening te coördineren. Op sommige plaatsen hebben slachtoffers onder het puin via sociale media contact gemaakt met reddingswerkers.
Lees hier het vorige blog terug.