Doden en gewonden bij meerdaagse inval in vluchtelingenkamp op Westelijke Jordaanoever

De Israëlische krijgsmacht is bezig aan een meerdaagse inval in het vluchtelingenkamp Nur al-Shams op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het leger stelt tien „terroristen” te hebben „geëlimineerd”. Ook zouden acht gezochte personen zijn gearresteerd en explosieven in beslag genomen. Volgens het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid was een van de slachtoffers zestien jaar oud. Het Palestijnse persbureau Wafa sprak eerder op zaterdag van van de arrestatie van „tientallen jongeren” en meldde elf gewonden. Ooggetuigen spraken tegenover het persbureau van vijf doden.

De operatie begon donderdag en duurde zaterdagmiddag al ruim veertig uur. Het zou gaan om een van de grootste invallen van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever sinds de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober uitbrak. Een Al-Jazeera-correspondent ter plaatse spreekt van „de grootste verwoestingen in jaren” van gebouwen en infrastructuur in de nederzetting met zo’n 7.000 inwoners.

De president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, veroordeelde zaterdag het veto van de Verenigde Staten tijdens een stemming over de toetreding van Palestina tot de Verenigde Naties, afgelopen donderdag. Hij kondigde aan de „bilaterale verhoudingen” met de Verenigde Staten te „heroverwegen”.

De VN-Veiligheidsraad stemde donderdag over een Palestijns verzoek voor een volwaardig lidmaatschap: twaalf van de vijftien leden van de raad stemden voor, twee landen onthielden zich, maar de tegenstem van de VS, die vetomacht heeft, torpedeerde het voorstel. Abbas houdt de Verenigde Staten „volledig verantwoordelijk voor de verslechtering van de situatie in de regio”, zei hij zaterdag in een interview met persbureau Wafa.


Lees ook
Erdogan zegt ‘focus op Gaza’ te willen houden na gesprek met Haniyeh