Dodelijke Israëlische aanval in Gaza op konvooi met hulp vanuit Cyprus verlamt voedselhulp nog verder

De toch al uiterst stroef verlopende hulpverlening aan de hongerende bevolking van Gaza heeft maandag een nieuwe klap opgelopen door een Israëlische luchtaanval op een konvooi van World Central Kitchen (WCK), een Amerikaanse organisatie die vooral voedselhulp biedt.

Zeven medewerkers kwamen daarbij om het leven. Onder hen een Australische, een Pool, een Brit en een hulpverlener met een Canadees en een Amerikaans paspoort. Ook de Palestijnse chauffeur overleefde de aanval niet.

WCK schortte direct daarna zijn hulpoperaties in de Gazastrook tot nader order op. Het kwam Israël wereldwijd op kritiek te staan en veel landen, waaronder de Verenigde Staten, drongen krachtig aan op een snel en grondig onderzoek.

WCK-directeur Erin Gore sprak in een schriftelijke verklaring haar woede uit over wat zij omschreef als een „een doelbewust aanval” door het Israëlische leger. „Dit is niet alleen een aanval op WCK, dit is een aanval op humanitaire organisaties die in de moeilijkste omstandigheden werken waar voedsel als wapen wordt gehanteerd. Dit is onvergeeflijk.”

Voertuigen waren gemarkeerd

De organisatie, opgezet door de bekende chef-kok José Andrés en zijn vrouw, wees erop dat de voertuigen van het konvooi duidelijk waren gemarkeerd, ook op het dak, als hulpverleners. De route van het konvooi was vooraf afgestemd met het Israëlische leger en de inzittenden droegen kogelwerende vesten met daarop het WCK-logo. De zone waar de aanval plaatsvond, was aangeduid als een niet-conflictgebied.

Het konvooi had zojuist een deel van de hulp die WCK eerder vanaf zee via Cyprus had laten aanvoeren, afgeleverd bij een pakhuis in de plaats Deir Al-Balah in het centrale deel van de Gazastrook, toen het onder vuur kwam. Het konvooi bestond uit twee gepantserde auto’s en een onbeschermd voertuig. WCK was de eerste organisatie die van de maritieme route via Cyprus gebruik maakte voor de hulpverlening, omdat de meer voor de hand liggende aanvoer van hulpgoederen via de landroute al maanden stagneert als gevolg van allerlei Israëlische beperkingen.

Familie en bekenden rouwen in Rafah bij het levenloze lichaam van Saif Abu Taha, een van de zeven omgekomen medewerkers van hulporganisatie World Central Kitchen. Abu Taha was chauffeur voor de organisatie.
Foto Said Khatib / AFP

Tot dusverre was er nog maar één lading voor de Gazaanse kust aangekomen bij een geïmproviseerde pier en gelost. Nog drie schepen waren juist dinsdag gearriveerd met vierhonderd ton hulpgoederen en waren begonnen met uitladen. Na opschorting van de WCK-operaties keerden ze echter met nog 240 ton aan boord weer terug richting Cyprus. De Verenigde Staten zijn van plan elders voor de Gazaanse kust een drijvende pier aan te leggen, waar grotere schepen met grotere hoeveelheden hulpgoederen kunnen aanmeren, maar die is voorlopig nog niet beschikbaar.


Lees ook
De VS bouwen noodpier bij Gaza – zonder maar één voet aan wal te zette

Onderdeel van het  zogeheten Joint Logistics Over-the-Shore-systeem waarmee de Amerikaanse strijdkrachten tijdelijke havens kunnen aanleggen. Hier in actie tijdens een gezamenlijke militaire oefening met Australië, in 2023.

‘Onbedoelde aanval’

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, net uit het ziekenhuis ontslagen na een hernia-operatie, erkende dinsdag dat de Israëlische strijdkrachten een „onbedoelde aanval” hadden uitgevoerd waarbij onschuldige burgers waren omgekomen. Eerder had legerwoordvoerder Daniel Hagari al zijn medeleven betuigd met de nabestaanden. Hij prees ook de goede samenwerking die het leger met WCK tot dan had gehad. Zowel Netanyahu als Hagari beloofde de zaak „tot op de bodem” uit te zoeken, zodat zulke missers niet opnieuw zouden plaatsvinden.

Het directe gevolg van het incident is echter dat de noodlijdende bevolking van Gaza voorlopig nog minder hulp tegemoet kan zien dan al het geval was. Volgens deskundigen van de VN balanceren honderdduizenden Gazanen op het randje van een acute hongersnood. Velen zijn nu al ernstig ondervoed. Tientallen kinderen zijn daaraan al bezweken.

Dicht in de buurt bij de grensposten met Egypte en Israël staan al maandenlang duizenden vrachtwagens met grote hoeveelheden hulp klaar, maar Israël laat die slechts mondjesmaat het gebied in. WCK bij voorbeeld, dat overigens pas sinds het begin van de Gaza-oorlog actief is in de regio, heeft dagelijks twintig vrachtwagens klaarstaan om de Gazastrook in te gaan, maar Israël liet doorgaans slechts tien daarvan door. UNRWA, vanouds veruit de grootste hulpverlener, mag van Israël zelfs helemaal de Gazastrook niet meer in met voedselkonvooien, omdat de organisatie zou samenspannen met Hamas. Desondanks ontkent Israël voedselhulp voor de Gazastrook opzettelijk tegen te werken.

World Central Kitchen is een Amerikaanse hulporganisatie die met name voedsel levert. WCK is de eerste organisatie die via de zee voedselhulp de Gazastrook binnenbrengt.
Foto Mohammed Abed/AFP, @chefjoseandres op X / via Reuters, Israëlische defensie

Door in de praktijk zo weinig hulp toe te laten tot de Gazastrook negeert Israël de instructies van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dit kondigde donderdag twee zogenoemde voorlopige maatregelen af die Israël verplichten om meer grensovergangen te openen voor voedsel, drinkwater, brandstof en andere essentiële hulpgoederen voor Gazaanse burgers.

Deze maatregelen vloeien voort uit de rechtszaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen omdat Israël zich volgens Zuid-Afrika met zijn meedogenloze optreden in de Gazastrook schuldig heeft gemaakt aan genocide. Daarmee zou het zich niet aan het genocideverdrag hebben gehouden, waarbij het partij is. Over de merites van deze beschuldiging beraden de zestien rechters van het hof zich nog.

Gebrek aan civiel bestuur

De aanval op het WCK-konvooi onderstreept opnieuw hoe gevaarlijk de hulpverlening in de Gazastrook is. Niet alleen wordt er op veel plaatsen nog altijd fel gevochten, ook buiten die zones is er dikwijls anarchie uitgebroken bij gebrek aan een functionerend civiel bestuur. Bendes betwisten elkaar de weinige hulpgoederen op leven en dood, en ook wanhopige burgers zijn vaak niet langer bereid om geduldig op hun beurt te wachten bij voedseluitdelingen.

Het UNRWA liet onlangs weten dat al 173 van zijn medewerkers zijn omgekomen sinds 7 oktober, toen de oorlog tussen Hamas en Israël begon met een bloedige aanval van Hamas op het zuiden van Israël.

Ook de Amerikanen, met het machtigste leger ter wereld aan hun zijde, hebben duidelijk gemaakt dat ze niet van plan zijn troepen in de Gazastrook in te zetten voor de ordelijke verdeling van de hulpgoederen die op de door hen aan te leggen pier arriveren. Wie dat dan wel zouden moeten doen en op welke wijze, blijft vooralsnog in nevelen gehuld.