Dode bij noodweer in Italië en Frankrijk, meer slecht weer op komst

Grote delen van Italië zijn de afgelopen 24 uur opnieuw getroffen door zwaar noodweer. Vooral de regio Emilia-Romagna heeft het zwaar. De overstromingen strekken zich grofweg uit langs de noordgrens van de Apennijnen, van Piacenza tot Ravenna.

In de regio zijn zeker 2500 mensen geëvacueerd vanwege het stijgende water. In provinciehoofdstad Bologna, een stad met zo’n 390.000 inwoners en vergelijkbaar met Utrecht, gaat het om 500 mensen, melden Italiaanse media. 3.500 huishoudens zitten zonder stroom, en veel treinen kunnen niet rijden. Alle scholen in Bologna blijven maandag dicht.

In Bologna viel in korte tijd meer dan 160 millimeter regen. In het nabijgelegen Pianoro kwam zondagochtend volgens Il Messaggero een twintigjarige man om het leven toen zijn auto werd meegesleurd door het water. De rivieren Ravone, Savena, Zena en Icice zijn buiten hun oevers getreden. Bewoners van onder meer Ancona en Bologna hebben het advies gekregen naar de bovenste verdieping van hun woning te gaan.

https://x.com/volcaholic1/status/1847758279042126252

Ook in delen van Toscane en Sicilië stroomden rivieren over en moesten mensen met helikopters van hun daken worden gered. In het zuiden van Sicilië overstroomde de Salso, die delen van kuststad Licata blank zette. In Florence is de Elsa buiten haar oevers getreden en wordt bewoners opgeroepen binnen te blijven. In Catania moesten automobilisten uit een ondergelopen tunnel worden gered.

Ook noodweer in Frankrijk

Ook in het midden van Frankijk richt noodweer schade aan. Vooral het dorpje Limony en Ardèche, aan de Rhône is zwaar getroffen door overstromingen, schrijft Euronews. Vrijdag werden meer dan duizend mensen geëvacueerd in het gebied. Volgens Meteo France is ook elders in de Ardèche en Lozère bijzonder veel regen gevallen.

In september kreeg Emilia-Romagna ook al te maken met noodweer en overstromingen. En vorig jaar vielen meerdere doden in het noorden van Italië in slecht weer. In het zuiden kan het slechte weer tot dinsdag aanhouden, verwachten meteorologen. Zondag wordt vooral daar de meeste regen verwacht.


Lees ook

Ondanks beloften van politici overstroomde de Italiaanse regio Emilia-Romagna dit jaar opnieuw. „Toen het water de trap opkroop, zijn we het dak op gevlucht”

Inwoners van Traversara proberen het water te ontlopen op hoger gelegen grond, nadat rivieren in Noord-Italië door overvloedige regenval buiten hun oevers traden.