Documentaire ‘Paul en Paul’ is een grimmig grappig, soms verbazend portret van twee bejaarde broers in Amsterdam-Noord

Eindexamenfilms In de goed gemaakte afstudeerprojecten die de Filmacademie deze week presenteert, overheerst een neiging tot introspectie en somberheid. De documentaire ‘Paul en Paul’ steekt met kop en schouders boven het aanbod uit.

Still uit de documentaire ‘Paul en Paul’ van regisseur Hugo Drechsler.
Still uit de documentaire ‘Paul en Paul’ van regisseur Hugo Drechsler.

Serieus, geëngageerd, zwaarmoedig en gericht op familie: dat typeert lichting 2023 van de Filmacademie, die deze week zijn afstudeerprojecten presenteert. Deze bij uitstek op samenwerking gerichte opleiding speelde zich deels af in lockdown of onder beperkingen, wat wellicht een neiging tot introspectie en somberheid in de hand werkte. Zo komen onder andere klimaatcrisis, verborgen armoede, immigratie, incest, zelfmoord, de dood en vervroegde menopauze aan de orde in zeven fictiefilms, vier documentaires, een animatie en een VR-project die de 87 studenten produceerden. De documentaire Paul en Paul maakt de meeste indruk: een grimmig grappig, soms verbazend portret van twee bejaarde broers in Amsterdam-Noord.

De afdeling fictie richt zich veelal op het gezin. In Niks Gebeurd hoopt student Niels zijn vader te confronteren met seksueel misbruik van zijn broertje Stijn. Festen boven het gourmetstel zeg maar, maar de ouders blijken kanjers in ontwijken en de zaken blijven steken in ongemak en ontkenning. Dat zal het punt zijn, maar is dramatisch niet geheel bevredigend.

Charmant en goed uitgevoerd, maar niet erg ambitieus is Merhamet, waar anno 1982 de Turkse moeder Mine worstelt met schuldgevoel bij het afscheid van haar 16-jarige dochter Ayesgül, die zwanger raakte en moet trouwen. Zeer ambitieus is daarentegen Daar moet nog wat mee, die een ingewikkelde gezinsdynamiek in een half uur vrij efficiënt ontleedt en oplost. Een kwartet vijftigers treft elkaar om de erfenis van moeder te verdelen, waaronder een schaapskudde. Moeder was een kei in verdeel en heers en giftige patronen steken direct de kop op: gehakketak over lavendelkaarsjes, tobberige verzoener Monique versus nurkse rebel Bianca, ‘prinsje’ Marco die afwezig zijn eigen gang gaat. Een homevideo confronteert ze met de wortels van hun malheur en schapen bieden een uitweg in dit licht geforceerde, maar wel geloofwaardige en dus verdienstelijke minidrama.

Liefdesbrieven aan Amsterdam

Hallelujah Amsterdam richt zich bekwaam op de meer commerciële kant van filmindustrie. Een estafette, of kettingreactie, van gebroken harten voert richting Ramses Shaffy – charismatisch vertolkt door Thomas van Luin – die anno 1971 zijn publiek aanspoort de moed nooit op te geven.

Liefdesbrieven aan Amsterdam zijn er meer. Zo focust de documentaire Zwart Geluk iets te vrijblijvend op zwarte Amsterdammers, met name het depressief ogende transgenderpersoon Sabrina. Grimmig wordt het in twee arthouseprojecten over de dood: in montagefilm On the edge of life, I saw a film zet de Syrisch-Nederlandse Razan Hassan depressie over ontworteling en lockdown om in een symbolische mijmering over geboorte, dood en transformatie; bij dat laatste figureert eveneens een transgenderpersoon.

Kleingeld stipt verborgen armoede aan: scholiertje Indy vervalt tot kleine misdaad als ze haar klas niet kan trakteren op haar tiende verjaardag. Deus ex vagina gaat over POI – vervroegde menopauze – en aspiraties van illegale Afrikaanse tomatenrapers in Zuid-Italië staan centraal in het visueel sterke Tomato Tragedy.

Paul en Paul

Eén film steekt met kop en schouders boven het aanbod uit: documentaire Paul en Paul. Niet bedacht, maar gevonden: regisseur Hugo Drechsler trof de twee broers die allebei Paul heten twee jaar geleden op een wandeling door Amsterdam-Noord en bleef ze opzoeken terwijl complicaties zich opstapelden. Halverwege dreigde zijn film in het water te vallen toen een van de Pauls gebrouilleerd naar Bulgarije vertrok.

Paul en Paul gaat in stemmig zwart-wit over de terugkeer van de ongrijpbare, volatiele klaploper Paul (61), of Paultje, die met kapotte nieren uit de gevangenis komt en weer aanklopt bij het arbeidershuisje van zijn grote broer, fietsendief Paul (79). De dakloze ‘likloper’ en leugenaar is niet langer welkom, zo lijkt het – maar echtgenote Jannie heeft allang het logeerbedje opgemaakt.

Drechsler destilleerde uit dertig uur materiaal een rauwe, intieme korte film over broederliefde. Soms worstelde de maker met de ethiek: wanneer wordt registeren emotionele exploitatie? Paul en Paul overvalt je bijna terloops met bizarre onthullingen. Vader Paul – kennelijk een egomaan – werkte als SS’er in Auschwitz. Paultje is een incestbaby: grote Paul is zijn broer én zijn oom.

Paul en Paul kwam tot stand met hulp van liefst twee dramaturgen, een ongewone luxe voor een documentaire. De rijkdom van het materiaal sprak kennelijk voor zich; talloze bizarre terzijdes gingen overboord om de focus op de broers te houden en het duo niet al te zeer als Tokkie-karikaturen neer te zetten.

Zo zal het feit dat Paultje in de cel belandde omdat hij tijdens de pandemie premier Rutte via Twitter met de dood bedreigde volgens regisseur Drechsler vermoedelijk ook niet aan bod komen in de langere versie van 50 minuten die hij voor BNNVARA maakt. Ik zou denken: maak er anderhalf uur van. Première op IDFA?

https://www.youtube.com/watch?v=Z4jwFGwWDEI