N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Defqon. 1 Defqon.1 is een jaarlijks bedevaartsoord voor liefhebbers van hardstyle en hardcore dancemuziek. Maar ook voor artiesten is dit hét festival van het jaar zegt ook dj Sefa. Hij omschrijft Defqon.1 als ‘de rode draad’ in zijn eigen muzikale leven.

Defqon.1 is het jaarlijkse bedevaartsoord voor liefhebbers van hardere dancemuziek. Wie dit weekend over het terrein in Biddinghuizen loopt, zal van alle kanten worden bestookt door salvo’s diep doordreunende basskicks. Het vierdaagse festival is de plek waar iedereen wil zijn die van hardstyle, hardcore en daaraan verwante elektronische muziekstromingen houdt.
Hardstyle en hardcore wordt gecategoriseerd in het aantal beats per minuut. Hardstyle vanaf 150 beats, hardcore vanaf 180. Het is vrij extreme muziek, die de laatste jaren evengoed enorm aan populariteit wint. Zo draaien wereldberoemde dj’s als Armin van Buuren en Hardwell hardstylenummers in hun sets, en passeren ook opkomende publiekslievelingen als Reinier Zonneveld en Ki/Ki met gemak de 150 beats per minuut.
Ook de groei van het festival spreekt voor zich: wat in 2003 als eendaags festival op het strand van Almere begon, heeft met bijna 100.000 bezoekers per dag nu meer bezoekers dan Lowlands. En hoewel Nederland de bakermat is van de hardere dancemuziek, is er de afgelopen jaren een internationale gemeenschap ontstaan rondom hardstyle. Defqon.1 krijgt bezoekers uit meer dan 100 landen. In totaal schat de organisatie dat er wereldwijd zo’n drie miljoen ‘actieve’ hardstyle-volgers zijn. Dat wil zeggen: luisteraars op streamingdiensten en mensen die kaartjes voor evenementen of merchandise met het Defqon.1-logo kopen – van strandlakens en deurmatten tot vuurwerkpakketten.
Organisator Q-Dance wil Defqon.1 ieder jaar grootser, beter en indrukwekkender wil maken dan de voorgaande editie. Tijdens de lockdowns in de coronacrisis stak het veel geld in een vier dagen durende livestream, en dit jaar schrapte Q-Dance een groot indoorevenement in de Amsterdamse Ziggo Dome om zich volledig te kunnen richten op de organisatie van Defqon.1.
Gemopper
Hoewel op sociale media gemopper klinkt over het vercommercialiseren van de muziek en de hoge toegangsprijzen (bijna 260 euro voor een lang weekend met campingplaats) zijn alle weekendtickets ook dit jaar uitverkocht.
Ook voor artiesten is Defqon.1 het festival van het jaar, zegt dj Sefa Vlaarkamp, die Defqon.1 als ‘de rode draad’ in zijn eigen muzikale leven omschrijft. „Het is voor een artiest het hoogst haalbare, en dat merk je ook aan het publiek – dat geeft nét nog wat extra. Een kwartier op Defqon.1 geeft mij net zo veel energie als een heel weekend op een ander feest.”
Vlaarkamp maakt ‘frenchcore’, een substroming binnen het hardste deel van de scene met tot wel 200 beats per minuut, harmonieuze akkoorden en melodielijnen. De 22-jarige dj-producer geldt al jaren als superster in dat genre en treedt op in binnen- en buitenland. Ook buiten de dancewereld werd zijn talent opgemerkt: dit jaar werd Sefa genomineerd voor een Edison, die uiteindelijk naar dj Tiësto ging. Vorig jaar opende Sefa het hoofdpodium van Defqon.1 met een orkest en een koor met vijftig leden, waarvoor hij alle muziek schreef. Ook dit jaar speelt hij een hoofdrol: de frenchcore-dj treedt in een kleine tent voor twintig groepjes van 200 bezoekers op, die daar apart voor betalen. In de mini-show werkt hij wederom met klassieke musici samen, in eigen woorden om een show te maken die nóg volwassener is. Hij bestrijdt het beeld dat zijn muziek alleen maar om het ‘rammen’ gaat. „Theater, muziek en show komen allemaal voorbij – de eerste kicks hoor je pas na een kwartier.” Is dat geen gok voor wie denkt dat het gaspedaal vanaf minuut één wordt ingetrapt? „Waar het op zo’n groot podium heel massaal is, wordt dit juist heel intiem. Vorig jaar stonden mensen met tranen in hun ogen omdat het zo mooi uitpakte. Dat verwacht ik nu weer.”
Groeipotentieel
Naast de Edison-nominatie van Sefa en de groei van Defqon.1 zijn er meer tekenen dat hardere dancemuziek groeipotentieel heeft. Ook op zakelijk gebied groeit hardstyle. ID&T, het moederbedrijf van organisator Q-Dance, werd eind 2021 overgenomen door de Britse entertainmentgigant Superstruct, waaronder de organisaties van onder meer de Zwarte Cross, Parookaville (Duitsland) en Sziget (Hongarije) vallen. En op al die festivals staan tegenwoordig hardstyle-acts geprogrammeerd.
Veel festivals op Bevrijdingsdag of Koningsdag hebben een hardstylepodium, en de muziek is ook op festivals als op Solar Weekend, Paaspop, en Freshtival te horen.
Ook Defqon.1 is nog niet uitgegroeid, zo denkt Vlaarkamp. „Zolang dat speciale gevoel onder bezoekers blijft bestaan om bij elkaar te willen komen en al je zorgen eruit te gooien, zal deze muziek blijven groeien.”
