N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Luister naar
10:07
Stripgids In het weekend van 1 en 2 juni vinden in de Haarlemse binnenstad voor de zestiende keer de Stripdagen Haarlem plaats, met ditmaal een focus op de getekende journalistiek en queer stripmakers. Wil je je nog snel inlezen in de beste strips van het moment? NRC praat je bij.
1Julia Wertz – Onmogelijke mensen
In deze bij vlagen hilarische autobiografische graphic memoir vertelt Wertz over haar drankverslaving. Als ze 26 is, drinkt ze twee flessen wijn per dag. Haar dokter zegt dat ze de dertig niet haalt als ze zo doorgaat, pas dan denkt ze erover om te stoppen. Wat Onmogelijke mensen zo sterk maakt is niet de overwinning op de drankzucht, maar de zelfanalyse van Wertz. Ze heeft zichzelf herontdekt met zelfspot en mildheid.
2 Craig Thompson – Ginseng Roots (12 delen)
Craig Thompson (bekend van de stripklassieker Een deken van sneeuw) reisde ruim vier jaar de wereld over voor een journalistiek stripverslag over de ginsengwortel. Wisconsin, waar hij opgroeide, was indertijd de grootste leverancier van ginseng in de wereld. Daar zorgde de medicinale stronk voor veel welvaart. Tegenwoordig is het zware werk niet in trek en houden steeds meer ginsengfarms op te bestaan. Het resultaat Ginseng Roots is een vitale observatie vol melancholie en berusting.
3 Olivier Schrauwen – Zondag
Een tour de force van precies 24 uur: Zondag is een even fascinerende als vervreemdende innerlijke monoloog van Thibault, de neef van stripmaker Olivier Schrauwen. In zijn kenmerkende riso-stijl, met veel roze en blauw, vertelt Schrauwen per seconde een dag uit het leven van een onsympathieke, egocentrische figuur die studie-uitstelgedrag tot kunst verheven heeft. Soms ronduit prachtig, dan weer hemeltergend.
4 Ingrid Chabbert & Carole Maurel –
Onderstroom
Onderstroom is een aangrijpend verhaal over de onuitsprekelijke pijn van het verlies van een kind en de moeilijkheid om je leven erna weer op te pakken. Het is het autobiografische verhaal van scenarist Ingrid Chabbert, die ervoor kiest om veel onuitgesproken te laten. De lezer mag de verbindingen zelf leggen. Zo wordt het een intuïtief verhaal met handvatten en dat is precies wat nodig is om het particuliere van de vertelling te overstijgen. Daarmee geven de auteurs Onderstroom genoeg licht en lucht om het een verhaal van hoop en liefde te maken.
5 Jean-Marc Rochette – De laatste koningin
De laatste koningin is een gelaagde natuurvertelling over de laatste beer uit de zuidelijke Alpen, die is te lezen als een pleidooi om beter voor de aarde te zorgen. Het verhaal speelt net na de Eerste Wereldoorlog en geeft een fraai beeld van het Alpengebied én het artistieke milieu van Parijs. De Franse stripmaker Jean-Marc Rochette raakt met zijn treffende, ruige penseeltekeningen een gevoelige snaar: de mens is de strijd met de natuur aangegaan en heeft onterecht het gevoel dat ze gewonnen heeft.
6 Paco Roca – Terug naar Eden
Ontroerend eerbetoon van de Spaanse stripmaker Paco Roca aan zijn moeder. Aan de hand van echte foto’s vertelt Roca het verhaal van zijn familie in de naoorlogse Franco-jaren. De foto’s tonen het harde bestaan, de honger, onderdrukking en zorgen, en tegelijk toont het kleine momentjes van vreugde, liefde en zorgeloosheid. Roca’s vertelstem is innemend en teder: zeker een aanrader voor mensen die niet vaak een strip lezen.
7 B. Carrot – Uitweg
In de ontroerende en activistische graphic novel Uitweg van de sociaal betrokken stripmaker B. Carrot kiest een jonge Poolse vrouw voor abortus. De Poolse abortuswetten zijn de strengste in Europa waardoor veel vrouwen uitwijken, bijvoorbeeld naar Collectief Abortus Netwerk Amsterdam (ANA). De pagina’s zijn opgezet in schitterende kleuren, die veel meer bijdragen aan de emotionele laag van het verhaal dan je in eerste instantie vermoedt. Dat maakt van Uitweg een graphic novel die beslist een plek verdient in de canon van écht relevante strips.
8 Grégory Panaccione (naar de roman van Cyril Massarotto) – Iemand om mee te praten
Welk telefoonnummer ken je nog uit je hoofd tegenwoordig? De 35-jarige Samuel Verdi weet alleen nog het nummer van thuis, van vroeger. Op een aangeschoten avond draait hij het en krijgt hij een tienjarig jongetje aan de lijn. Die heet ook Samuel Verdi. Wat volgt is een herkenbaar verhaal over richting kiezen, ambities waarmaken of juist laten varen en een beetje geluk hebben in het leven. Een prachtig verhaal over dromen en levenslessen.
9 Anne-Caroline Pandolfo & Terkel Risbjerg
(naar de roman van Ron Rash) – Serena
Serena is een zinderende strip met elementen van Griekse tragedie, met een meedogenloze antagonist als belichaming van het kapitalistische kwaad. Het verhaal van de ijskoude Serena speelt in de jaren dertig van de vorige eeuw, tijdens de Grote Depressie. Gedreven door winstzucht verandert ze complete bosgebieden in asgrauwe en kille leegte. Een ijzersterke, fatale geschiedenis, die nazindert.
10 Jeroen Janssen & Arezoo Moradi – Landloos als de wind
Jeroen Janssen is een stripmaker met een journalistieke inborst. Zijn strips lezen als getekende documentaires met een menselijke maat. In Landloos als de wind wandelt hij door Ledeberg, een dorp aan Gent vast zit, en verbaast hij zich over alle dingen die hij nooit zag, terwijl hij er zelf al jaren woont. Dat deed hij met Arezoo Moradi, een uit Iran afkomstige journaliste. Samen geven ze kleur aan de buurten en de mensen, op een poëtische manier. Het resultaat is een betoverend verslag.
11 Frank Pé & Zidrou – Het beest (twee delen)
Het beest is een adembenemend tweeluik over nota bene de Marsupilami, maar dan als realistisch en emotioneel figuur, dus zonder hoeba-hop. Het verhaal, in twee joekels van boeken, is een cadeau voor tekenaar én lezer: de Belgische stripmaker Frank mag eindeloos schitterende dieren tekenen en zich verliezen in architectonische hoogstandjes. Het scenario van Zidrou (Bloesems in de herfst, Shi) heeft een goede balans: een kinderstrip met heel veel ruimte en tijd om alles rustig te ontwikkelen. Oogstrelend.
12 Jan Vriends – De kosmonaut
Totaal vertederend ruimtesprookje over een kosmonaut die uit de baan vliegt. Deze Vladimir Vasiljevitsj wordt verliefd, belandt pardoes in een wereld die de zijne niet is en neemt het leven zoals het is. Poëtisch verhaal in heerlijk tempo van Stripmaker des Vaderlands, Jan Vriends. Even leuk voor volwassenen als voor kinderen. Absolute aanrader.