Dit waren de 10 popliedjes die 2024 kleur gaven

Natuurlijk was het opmerkelijk hoe zangeres Taylor Swift dit jaar wereldwijd haar hegemonie in de popmuziek onderstreepte. Net als je dacht dat de cijfers niet uitzonderlijker konden, blies Swift definitief iedereen weg; ze was de meest verdienende artiest, meest beluisterd en meest verkocht. En er waren de megalomane, volvette Vegas-style shows van Adele. Ook een andere gevestigde naam zorgde voor rumoer: Beyoncé trapte het glazen dak van het countryhok met haar alles omvattende black countrysoul-plaat Cowboy Carter. Maar de conservatieve countrywereld bleef haar uitsluiten.

Toch gaat popjaar 2024 vooral over brat en queer, over de opkomst van een waaier aan zelfbewuste jonge popvrouwen die de gevestigde orde vriendelijk doch beslist opzij duwt. Alternatieve trailblazers als de eigenzinnige Charli XCX en Chappell Roan werden, in het spoor van Billie Eilish, heldinnen die hun persoonlijke pop vleugels gaven in nieuwe edgy stijlen en een fris-brutale houding. En zoeter: ook om Sabrina Carpenter – met haar cheeky ‘Espresso’ het meest gestreamde liedje van het jaar – en Gracie Abrams kan niemand meer heen. Beiden overigens door de steun van La Swift.

Rumoerig was het in de hiphop. Het was een jaar van Amerikaanse rapoorlogen (Kendrick Lamar en Drake) – een ‘Hiphop’s civil war’, aldus het Amerikaanse Billboard. Die Lamar met zijn scherpe plaat de winst opleverde. Terwijl ondertussen met veel geraas de macht van rapmagnaten P. Diddy, Kanye West en nu ook Jay-Z ineen dondert onder een stortvloed aan aanklachten.

Ook in Nederland is hiphop een nog altijd leidende stroming, bewezen onder meer het door afro-pop beïnvloede Pink Summer van Frenna als meest gestreamde album, en de sterke platen van Sticks en Fresku. Maar ook hier zagen we popvrouwen als Eefje de Visser, Froukje, S10, Bente en zeker Roxy Dekker dit jaar hun posities verstevigen. Goede platen, goede optredens en veel, véél streamsucces.

En dan zijn er de comebacks. In Nederland was er de terugkeer van de bands Kane, JOHAN, Daryll-Ann en Zwart Licht. Internationaal lieten artiesten als The Cure, Oasis, Linkin Park, Janet Jackson, Manu Chao, Kylie Minogue, Usher, en ja, Jennifer Lopez weer van zich horen. Hoewel nostalgie bij muziekfans wereldwijd een alom heersende trend is, liepen niet álle weerziens uit op een succes.

10. Links Rechts (Snollebollekes)

In meerdere landen hoog in de afspeellijstjes op Spotify. Die zag Rob Kemps en zijn stuiterende, cartooneske alter ego Snollebollekes ook even niet aankomen. Zeven jaar nadat het nummer uitkwam, ging de track ineens weer viral. De nieuwe slinger kwam door het EK voetbal in Duitsland en de hossende menigte. De beelden van de Oranjegekte tijdens de fanwalks naar het stadion: onbetaalbaar. Zelfs de The New York Times constateerde: „Een iconisch onderdeel.”

9. Mas Que Nada (Sérgio Mendes)

„Ooooaaaariiiiiá raiô. Oba! Oba! Oba!” De bossa nova van de dit jaar overleden Sérgio Mendes vond een breed publiek met wereldhit ‘Mas Que Nada’. Oorspronkelijk geschreven door Jorge Ben Jor in 1963, werd de versie van Sérgio Mendes & Brasil ’66 in 1966 een zonnige Braziliaanse klassieker, met Engels-Portugese vocalen en een jazzy pianootje. Het nummer beleefde een comeback in 2006, toen het een tweede zomerhit-leven kreeg door de populaire hiphopgroep Black Eyed Peas. Ter nagedachtenis aan Mendes: vergeet ook zijn zwoele ‘Magalenha’ niet.

8. Not Like Us (Kendrick Lamar)

Kookpunt in de grote rappersoorlog tussen Kendrick Lamar en Drake. De vete tussen de twee rappers werd wereldnieuws als ‘Hiphop’s Civil War’, de grootste ruzie in hiphop sinds Tupac en Biggie. Inhoudelijk werden de diss-tracks die over en weer gingen steeds persoonlijker. In het gelaagde, alle streamrecords brekende ‘Not Like Us’ van Lamar werden zijn roots (Los Angeles en dan met name achterbuurt Comptom) gevierd en werd groot zwart onbehagen benoemd. Tegelijkertijd werd rivaal Drake verbaal met de grond gelijk gemaakt door het aanstippen van zijn vermeende seksueel wangedrag.

7. A Bar Song (Shaboozey)

Nog even en dan tikt ‘A Bar Song’ de miljard streams aan. De countrypop honkytonk-hit van de crossoverartiest Shaboozey (Collins Obinna Chibueze), waarvoor hij leentjebuur speelde bij de hiphoptrack ‘Tipsy’ van J-Kwon (2003), kreeg sterrenstatus. Meer dan achttien weken surft hij op nummer één in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Niet alleen een record is in zicht, ook een Grammy.

6. Beautiful Things (Benson Boone)

Blikvangende performer met de juiste porties showy poses, intense blikken en atletische sprongen brak door met deze intense meezinger van formaat. De Amerikaanse zanger Benson Boone (21) werd bekend door TikTok en zijn deelname aan American Idol. ‘Beautiful Things’ werd zijn popraket met een ontsteking vol geslepen melodrama aan de piano, om vervolgens afgeschoten te worden met een rocky climax.

5. Europapa (Joost Klein)

Blijmoedig Eurodance-nummer dat gaandeweg omboog naar happy hardcore uit de nineties was dit jaar de opvallende inzending van Nederland voor het Eurovisie Songfestival. Artiest Joost Klein reeg als ludieke feestact retroliefde en persoonlijk leed aaneen. De Friese rebel was topfavoriet in Europa – tót hij door een aanklacht via de achterdeur kon vertrekken uit Zweden en alles één grote Eurodeceptie werd.

4. Freedom (Beyoncé & Kendrick Lamar)

Het in 2016 uitgekomen ‘Freedom’ van Beyoncé en rapper Kendrick Lamar werd het officiële campagnenummer van presidentskandidaat Kamala Harris. De krachtige soulhymne werd een stomend, bonafide volkslied tegen onderdrukking, discriminatie en racisme. Aan de hand van Beyoncé’s uitroep „Freedom! Freedom!” maakte Harris haar beloftes. Met de strijdbare uitsmijter: „Hey! I’ma keep running. ’Cause a winner don’t quit on themselves.”

3. Apple (Charli XCX)

Dankzij Charli XCX en haar gifgroene album Brat werd het een ‘Brat-summer’. Wat zoiets betekent als: lekker onhandelbaar, flink brutaal, in zowel messy looks als een ‘brat’ manier van leven – de term dook zelfs even op in de politiek. Dat in haar familie de appel niet ver van de boom valt, ontdekt Charli XCX in het upbeat on a personal note ‘Apple’. Het werd een giga-virale TikTokhit – inclusief sappig Apple-dansje voor het hele gezin.

2. Good Luck, Babe! (Chappell Roan)

Het was zonder meer ook het jaar van de edgy en extravagante Midwest-prinses Chappell Roan uit Missouri. Met haar poppy meezingers over queerliefde is ze ijlings gekatapulteerd richting mainstream sterrendom. Met ‘Good Luck, Babe!’ zwaaide ze fijntjes venijnig een ex uit. Maar ook haar ‘Hot To Go!’ was met geinig cheerleader-choreootje dit jaar niet te missen.

1. Espresso (Sabrina Carpenter)

Homerun na homerun sloeg Sabrina Carpenter, zangeres in Bardot-style, dit jaar in de confectiepophit-arena. Haar gepolijste ‘Espresso’ zette de toon (nu anderhalf miljard keer gedraaid op Spotify): de strak bedachte, even cheeky als catchy earworm werd de soundtrack van de zomer. Een wakkerligger in een bloedhete nacht („Say you can’t sleep, baby, I know. That’s that me espresso”). Onweerstaanbaar ook, dat zinnetje: „I can’t relate to desperation. My give-a-fucks are on vacation.”