De Nederlandse roeiers Ymkje Clevering en Veronique Meester hopen vrijdag de derde gouden medaille voor TeamNL van deze Olympische Spelen te behalen. Het duo, op dit moment wereldkampioenen in de tweezonder, zouden daarmee een vervolg breien aan het goud van de dubbelvier voor mannen en de vierzonder voor vrouwen eerder deze week.
Vrijdag gaat ook het atletiektoernooi, dat in het Stade de France wordt gehouden en nog tot zondag 11 augustus duurt, van start. Zo is het uitkijken naar Sifan Hassan die vrijdagavond haar eerste series loopt op de 5000 meter. Naast die afstand wil ze in de Franse hoofdstad ook een gooi doen naar de Olympische titel op de 10.000 meter en de marathon, later deze Spelen. Femke Bol en Lieke Klaver lopen vrijdag waarschijnlijk mee met de 4×400 meter gemengd.
Op het hockeytoernooi staan zowel duels van het Nederlandse vrouwenteam — tegen België — als het mannenteam —tegen Spanje —vrijdag op het programma. Hieronder alvast een overzicht van de hoogtepunten van het vrijdagprogramma op de Spelen. (ANP)
Ook vannacht weer een opmerkelijke maar ook verwachte benoeming van aanstaand president Donald Trump. Robert F. Kennedy Jr. wordt de nieuwe minister van Volksgezondheid in de VS. Maar over de belangrijkste economische posten in zijn nieuwe regering bleef het nu ook stil. Zijn dat de lastigste beslissingen?
Op de beurzen bracht Trump wel weer beweging. Door een bericht van persbureau Reuters dat hij de belastingkorting van 7.500 dollar bij de aanschaf van een elektrische auto zal afschaffen, daalden de koersen van alle autofabrikanten. Zeker ook van Tesla, het bedrijf van zijn grote nieuwe kameraad Elon Musk, dat de koers 6 procent zag dalen. De grootste klap kreeg Rivian, waarvan de aandelen met meer dan 14 procent zakten.
De grootste jubelstemming is op Wall Street ook wel weer voorbij. De Dow Jones-index eindigde gisteren 0,5 procent lager op 43.750,86 punten, de S&P 500 zakte 0,6 procent naar 5.949,17 en de Nasdaq maakte een zelfde daling van 0,6 procent naar 19.107,65 punten.
Op de Aziatische beurzen heerste vanochtend meer optimisme door gunstige berichten over de Chinese economie. De winkelverkopen stegen de afgelopen maand met 4,8 procent, de industriële productie was in oktober 5,3 procent hoger.
De Aziatische indexen stegen allemaal lichtjes, na een week waarin zware klappen waren gevallen. De Hang Seng-index in Hongkong steeg met 0,5 procent, de Nikkei-index in Tokio met 0,7 procent.
Wat we verder vandaag kunnen verwachten:
De Europese Commissie presenteert vandaag economische vooruitzichten voor de EU en de eurozone. Zal de economische groei verder in het slop blijven en wat gaat de inflatie doen?
Voor treinreizigers is het weer een lastige ochtend vandaag, want de staking van ProRail-medewerkers wordt verder voortgezet. De staking is op het traject tussen Utrecht en Amersfoort en duurt tot 09.00 uur, maar de NS waarschuwt de hele ochtend voor hinder in Midden-Nederland en voor reizigers naar Leiden, Rotterdam, Den Bosch, Deventer, Almere en station Schiphol.
Aegon, het levensverzekeringsbedrijf dat nog voornamelijk op de Amerikaanse markt actief is, komt met cijfers over het derde kwartaal.
En we eindigen dit lijstje met nog een aankondiging van vooruitzichten. Op de klimaattop in Bakoe presenteert het Internationaal Energie Agentschap (IEA) de World Energy Outlook, met een vooruitblik op de energiemarkt in 2025.
Surfer Aaron Fowler keek nog even om naar het strand toen hij met zijn vriend op weg was naar de auto om naar huis te gaan, toen hij een vreemde grote vogel door de branding uit het water zag komen. Bij het plaatsje Denmark aan de Australische zuidwest kust waggelde zo maar een keizerspinguïn het strand van Ocean Beeach op. „Een surrealistische ervaring” , vertelde Fowler achteraf aan de lokale krant de Albany Advertiser. „Hij was totaal niet bang voor ons. Misschien dacht hij dat wij ook pinguïns waren vanwege onze wetsuits.”
Toen het dier uit het water kwam probeerde het een buiksliding te maken in het zand. „Ik denk dat hij dat gewend is op het ijs”, vertelde Fowler, „maar het werd een soort zandhappen. Hij schudde het zand af en zag er een beetje geschokt uit.”
De keizerspinguïn (Aptenodytes forsteri), de grootste van alle pinguïnsoorten, komt normaal uitsluitend voor op Antarctica. De vogel broedt in kolonies op het pakijs van de Zuidpool en foerageert in de buurt van de kust. Het aantal keizerspinguïns zal naar verwachting afnemen door klimaatopwarming, omdat het zee-ijs afneemt. Om die reden verschoof de status van de soort een paar jaar geleden op de Rode Lijst van ‘niet bedreigd’ naar ‘bijna bedreigd’.
Nooit eerder werd een wilde keizerspinguïn zo ver noordelijk aangetroffen. Het mannetje dat in Australië belandde, heeft een zwemtocht van zo’n 3.500 kilometer achter de rug. Het dier is opgevangen door verzorger van wilde vogels Carol Biddulp van het Department of Biodiversity, Conservation and Attractions van West-Australië. Ze gaf haar onverwachte gast de naam Gus. Bioloog Belinda Cannell van de Western Australian University in Perth is betrokken als wetenschappelijk adviseur.
Gus bleek gezond maar ernstig ondervoed. Zijn botten tekenden af door het verenpak. Het dier van een meter lang woog nog slechts 23 kilogram, de helft van het normale gewicht van een gezond mannetje. Gus moet naar verwachting eerst een paar weken aansterken. Wat er dan met hem moet gebeuren is nog een open vraag. Terugzetten in de natuur is eigenlijk alleen zinvol als hij dan ook wordt teruggebracht naar zijn natuurlijke habitat, de Zuidpool.
Na de overstromingen in Valencia zijn Spaanse politici vooral druk met elkaar de schuld te geven. De schade van de ramp had volgens velen niet zo groot hoeven te zijn. Voor correspondent Oumaima Abalhaj staat in ieder geval vast: deze rampen zullen vaker gaan voorkomen. Hoe bereid je je hier dan op voor?
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze ombudsman