Dit jaar evenveel mannen als vrouwen genomineerd voor cabaretprijs Poelifinario

De jury van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) heeft donderdag de nominaties voor twee cabaretprijzen bekendgemaakt. De Poelifinario’s worden uitgereikt aan theatermakers met het meest indrukwekkende programma, en De Neerlands Hoop aan de meest veelbelovende theatermakers. De prijzen zullen worden uitgereikt tijdens het Cabaretgala in Diligentia op 7 oktober in Den Haag.

De genomineerden voor de Poelifinario in de categorie ‘kleinkunst’ zijn Elke Vierveijzer, Kiki Schippers en Peter van Rooijen, met „kleine, persoonlijke liedjes” tot een „alles-in-één mini-rockopera”. De VSCD nomineerde in de categorie ‘entertainment’ Rayen Panday, Andries Tunru en Rundfunk voor onder andere het contact met de zaal, improvisatievermogen en absurde sketches. De genomineerden voor ‘engagement’ – Kirsten van Teijn, Lisa Ostermann, Alex Klaasen en Claudia de Breij – benoemen volgens de jury maatschappelijke problemen en slaan hier en daar activistische tonen aan.

De genomineerden voor De Neerlands Hoop, een prijs voor nieuw talent en vernieuwende shows, zijn Boban Benjamin Braspenning, Ruud Smulders, Stefan Hendrikx en Valentina Tóth. De VSCD-jury heeft voor de Poelifinario’s dit jaar, anders dan voorheen, evenveel mannen als vrouwen genomineerd. In 2022 en 2023 stond er tussen de nominaties voor de Poelifinario’s steeds welgeteld één show van vrouwelijke makers. Yentl Schieman en Christine de Boer wonnen vorig jaar een Poelifinario met de show Modderkruipers.