Dit beeld van een zwarte vrouw viert onovertroffen het gewone, moderne Nederland

Recensie Beeldende kunst

Moments contained Het beeld van een gewone zwarte vrouw van Thomas J Price combineert klassieke beeldhouwkunst met het moderne Nederland: het is een aanwinst voor Rotterdam.

Het bronzen beeld van een jonge zwarte vrouw, gemaakt door de Britse kunstenaar Thomas J Price.
Het bronzen beeld van een jonge zwarte vrouw, gemaakt door de Britse kunstenaar Thomas J Price. Foto Hedayatullah Amid

Met een onverschrokken, wat gereserveerde blik kijkt ze naar het centrum van Rotterdam. Handen in de zakken van haar trainingspak. Voeten in Nike-schoenen stevig op het Stationsplein. Het bronzen beeld van een jonge, zwarte vrouw, gemaakt door de Britse kunstenaar Thomas J Price, dat vrijdag is onthuld voor het Centraal Station van Rotterdam, is circa vier meter hoog.

Je zou denken: dat is veel voor een beeld van een mens. Maar het beroemde marmeren beeld van David door Michelangelo in Florence is ruim vijf meter hoog. En Price’s beeld van de zwarte vrouw met het haar in een knot oogt ook niet enorm, tussen alle hoge flats die het Rotterdamse Stationsplein omringen. Het is monumentaal, zeker, maar voegt zich harmonieus in de omgeving.

De vrouw staat er gewoon, in een houding die we van klassieke standbeelden (zoals de David) kennen: een standbeen, waarop haar gewicht rust, en een speelbeen. Haar gezicht – Price heeft niet een bestaand model genomen, maar een fictief iemand geschapen – heeft iets van de oude Egyptische marmerbeelden. De uitstraling van het hele beeld is een knappe mengeling van hedendaags en klassiek.

Thomas Price is de eerste zwarte man die een beeld van een zwarte vrouw in de openbare ruimte in Groot-Brittannië geplaatst kreeg: een zwarte vrouw die op haar mobieltje kijkt. Het is dezelfde vrouw als die nu, een meter groter, stoer Rotterdam in kijkt. Dat beeld, Reaching Out (2020) was te zien in een park in Oost-Londen. Price houdt zich in zijn werk bezig met de representatie van zwarte mensen in onze cultuur – maar hij doet dat heel subtiel. Hij wil zwarte mensen niet als slachtoffers, als slaafgemaakten weergeven, en ook geen stoere helden op hoge sokkels van ze maken.

Price schept krachtige beelden van gewone, moderne mensen van kleur, zoals je die ook op het station in Rotterdam volop ziet. Maar het zijn ook personages waarin je nog wel iets van de problematische racistische geschiedenis voelt. Dit Rotterdamse beeld van de zwarte vrouw uit 2022 lijkt nog iets van die momenten vast te houden in gedachten: het heet dan ook Moments Contained. Maar die overheersen niet. Dit is een vrouw die nu leeft en haar plaats opeist.

Wat dit nieuwe beeld zo bijzonder maakt, is haar krachtige gewoonheid. Het straalt eenzelfde soort monumentale kracht en onverzettelijkheid uit als het standbeeld van Koningin Wilhelmina van Charlotte van Pallandt, dat ook in Rotterdam (en Den Haag) staat. Rotterdam mag zich gelukkig prijzen met dit beeld, dat met een zelfbewuste jonge zwarte vrouw het hedendaagse moderne, multiculturele Nederland symboliseert.

Lees ook dit artikel: ‘Gewoon chill’ of ‘niet symbolisch voor de stad’: zes vragen over een omstreden beeld