‘Directeur kennisinstituut Atria ontslagen wegens grensoverschrijdend gedrag’


Intimidatie Volgens de Volkskrant blijkt uit de resultaten van een onafhankelijk onderzoek dat Kaouthar Darmoni zich schuldig heeft gemaakt aan „grensoverschrijdend en intimiderend gedrag”.

Atria is een kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Amsterdam.
Atria is een kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis in Amsterdam.

Foto Ciell / Atria

Kaouthar Darmoni is recentelijk uit haar functie gezet als directeur van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Dat meldt de Volkskrant vrijdag. Een extern onderzoek dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Hoffmann, waarvan de krant de conclusies heeft ingezien, zou aantonen dat Darmoni zich op meerdere vlakken „ernstig heeft misdragen”.

In de conclusies van het onderzoek, die zijn gedeeld met (oud-)medewerkers van Atria, zou staan dat Darmoni zich „schuldig zou hebben gemaakt aan (seksueel) grensoverschrijdend en intimiderend gedrag”. Daarnaast zou ze „niet integer” zijn omgegaan met de arbeidsrechten van personeelsleden. Op basis van de resultaten van het onderzoek zou de raad van toezicht het arbeidscontract van Darmoni begin deze maand hebben beëindigd.

‘Serieuze meldingen’

Atria bevestigt in een verklaring op haar website dat in juli dit jaar een extern onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag en onveiligheid op de werkvloer is begonnen. Dit werd in gang gezet nadat in december 2021 „serieuze meldingen” waren binnengekomen bij de raad van toezicht. Een eerdere poging tot mediation was niet succesvol. Atria bevestigt niet of het onderzoek over Darmoni gaat en of ze haar functie als directeur nog uitoefent. Wel meldt het instituut dat de „betrokkene zich eind mei heeft ziek gemeld en sindsdien niet beschikbaar is geweest voor de uitoefening van de functie”.

Sinds het afronden van het onderzoek zit het instituut in de „juridische afwikkeling”, zo staat in de verklaring. Zolang dit nog loopt, doet Atria geen meldingen over de kwestie. Het instituut was vrijdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.


Lees ook dit artikel: Meldpunt ontving bijna 400 klachten van grensoverschrijdend gedrag in cultuur- en mediasector