Dilemma voor Democraten na dramatisch debat: is het al te laat om Biden nog te wisselen?

„Ik zal de nominatie van mijn partij voor nog een termijn als uw president niet nastreven, en zal deze niet aanvaarden.” Het zijn woorden van president Lyndon B. Johnson uit maart 1968, die vele Democraten nu hopen te horen uit de mond van Joe Biden. Johnson, geplaagd door ‘Vietnam’, anti-oorlogsbetogers en impopulariteit, kwam achter de schermen van zijn eigen partij onder druk te staan en besloot acht maanden voor verkiezingsdag de eer aan zichzelf te houden. Biden, geteisterd door zijn eigen ouderdom, houdt vier maanden voor de stembusgang aan zijn nominatie vast. „Niemand duwt mij eruit”, luiden – voorlopig – zijn woorden.

Sinds zijn stamelende en incoherente debatoptreden ruim een week geleden staat Biden publiekelijk onder druk van partijgenoten, media en donateurs. Velen roepen hem op zijn campagne te staken en mee te werken aan het benoemen van een jeugdiger uitdager van Donald Trump. Biden (81) geeft toe het debat „verprutst” te hebben, maar blijft overtuigd dat hij de beste kans is van de Democraten om Trump (78) nogmaals te verslaan in november. Tot het CNN-debat in Atlanta wilde de rest van de partij dat ook geloven. Nu ziet die in wat kiezers in opinieonderzoeken al langer aangeven: Biden is te oud en broos om tot 2029 president van de Verenigde Staten te zijn.

Biden moet op herexamen

Een bericht op basis van twee anonieme ‘vertrouwelingen’ in The New York Times – dat de president ook zelf denkt dat hij nog maar een paar dagen heeft om zijn kandidatuur te redden – was de climax in een week waarin het Biden niet lukte met publieke boetedoening en strijdbaarheid de paniek te smoren. Een verkoudheid en slaapgebrek door internationale reizen zouden hem tijdelijk gehinderd hebben, zei hij op een bijeenkomst met Democratische gouverneurs. Voorlezend vanachter een teleprompter kwam hij een paar keer goed uit zijn woorden, maar in twee interviews zonder moeilijke vragen, verhaspelde hij antwoorden.

Met een mix van publieke boetedoening en strijdbaarheid probeerde Biden deze week vergeefs de scepsis paniek in zijn partij te sussen

In reactie op zijn zwakke optreden houdt Biden de komende dagen meer optredens, zoals evenementen in swing states Wisconsin en Pennsylvania en een interview met ABC News vrijdagavond. Volgende week, rond de NAVO-top in Washington, houdt hij een zeldzame persconferentie. Het zijn herexamens waar Biden geen van alle voor mag zakken.

De partijelite schaart zich publiekelijk achter Biden, maar ondertussen gonst het van de geruchten. Dat er anti-Biden-petities circuleren in het Huis van Afgevaardigden. Dat geldschieters plannen smeden om tientallen miljoenen aan andere Democratische campagnes dan die van Biden te besteden. Dat oud-president Barack Obama de huidige president publiekelijk steunt, maar eigenlijk twijfelt aan diens kansen.

De reacties op de dramatische confrontatie met Bidens aftakeling klinken emotioneel en chaotisch, maar zijn het gevolg van een vrij rationele kanteling van de risico-analyse binnen de Democratische partij. Tot vorige week was de calculatie dat Biden geen ideale kandidaat is, maar gezien zijn ervaring, naamsbekendheid en eerder succes tegen Trump de beste optie is. Niemand van enig gewicht durfde de zittende president uit te dagen, waardoor hij zonder interne strijd zijn voorverkiezingen won.



Sinds ruim een week is de analyse dat een jongere, minder ervaren, onbekendere Democraat uiterst risicovol blijft in de race tegen de Trump. Maar dat dát risico kleiner is dan vasthouden aan Biden, die voorafgaand aan het debat al een achterstand had in de peilingen. Nieuw elan is geen garantie op succes, maar in ieder geval het proberen waard. Tot de Democratische Conventie medio augustus is elke combinatie van presidentskandidaat en running mate in theorie nog mogelijk.

Ongekende discipline bij Trump

Een probleem in die afweging is het gebrek aan een vanzelfsprekende vervanger. Vicepresident Kamala Harris is impopulair, maar heeft een kleine maar belangrijke achterban van met name zwarte vrouwen die de Democraten niet kunnen verliezen. Populaire gouverneurs als Gretchen Whitmer (Michigan), Josh Shapiro (Pennsylvania) en Gavin Newsom (Californië) peilen lager dan Harris. Geen van hen stapt naar voren voordat Biden zich terugtrekt.

Donald Trump is de hele week met ongekende discipline buiten de publiciteit gebleven. De Republikeinse bekendmaking van zijn nieuwe vicepresidentskandidaat zou zijn opgeschort om geen aandacht af te leiden van de tragiek rond Biden. Zelfs de uitspraak van het Hooggerechtshof, die Trump immuun verklaarde voor een deel van de strafbare feiten waarvoor hij vervolgd wordt rond de bestorming van het Capitool, kreeg minder aandacht. Wel kwamen woensdag videobeelden naar buiten van Trump, in een golfkarretje, die aanneemt dat Biden „opgeeft” en hij nu opgescheept zit met de „fucking slechte” Harris.

Gewicht van de geschiedenis

Biden voelt ondertussen niet alleen zijn partij, media en geldschieters in zijn nek hijgen, maar ook de geschiedenis. Net als Johnson maakte Biden furore in de Senaat en diende hij na een verloren gooi naar de Democratische nominatie als vicepresident onder een veel charismatischer president. Net als Johnson werd hij onder uitzonderlijke omstandigheden alsnog president en wil hij zijn voorganger overtreffen. En beiden beschouwen hun tijd als een existentiële in het bestaan van de Verenigde Staten.

Johnson zag geen uitweg uit de Vietnamoorlog en de jeugdrevolutie in eigen land. Biden zegt het einde van de democratie te vrezen als Trump opnieuw president wordt, wraak neemt op zijn politieke tegenstanders, en meer conservatieve rechters benoemt. Kan hij Trump beter stoppen door zelf voort te modderen of door een vervanger aan te wijzen? Kan hij nog president blijven als hij erkent te oud te zijn? En wat zijn de consequenties als hij verkeerd gokt: voor het land en zijn reputatie?

Johnson ging op de avond voor zijn tv-toespraak, in maart 1968, langs bij zijn vicepresident Hubert Humphrey met de boodschap „je kunt maar beter nu beginnen met het voorbereiden van je presidentscampagne”. Na de moord op Robert Kennedy en een splijtende partijconventie, omgeven door anti-oorlogsprotesten, werd Humphrey de Democratische kandidaat. De Republikein Richard Nixon won de presidentsverkiezingen.


Lees ook

Na warrig debat van Biden tegen Trump is de verslagenheid onder Democraten groot

Na warrig debat van Biden tegen Trump is de verslagenheid onder Democraten groot: ‘Ik zou hem dolgraag vervangen’


Lees ook

Met meer optredens wil Joe Biden alle paniek sussen en zijn kandidatuur redden

Sympathisanten   langs de route van zijn    konvooi roepen Joe Biden daags na het debat via protestborden op om  het bij één termijn te houden. „We houden van je, maar het is tijd”, „Stap alstublieft op voor de VS”, „Treedt terug voor democratie”, en: „Dank u! Volgende...”.