Donderdag zou Louis Andriessen 85 zijn geworden. Drie jaar geleden overleed de componist die door velen beschouwd wordt als de grootste Nederlandse componist sinds Sweelinck en die wereldwijd diepe sporen in het muziekleven trok. Om zijn belangwekkende erfenis te bewaren en breed toegankelijk te maken is er nu het Louis Andriessen Platform. Deze ‘digitale schatkamer’ wordt woensdagavond gepresenteerd in het Bimhuis in Amsterdam, tijdens het concert Goede Maten ter ere van Andriessen en zijn vriend en collega Misha Mengelberg.
Het Platform is een initiatief van de Louis Andriessen Stichting, waarin onder meer Andriessens weduwe, violiste Monica Germino, en componist, schrijver en goede vriend Elmer Schönberger zitten. De Stichting werkt samen met verschillende partners aan een digitale hotspot waar liefhebbers en professionals informatie over Andriessens werk en ideeën kunnen vinden. Het Platform maakt zichtbaar wat zich in de archieven van Stichting Omroep Muziek, Beeld & Geluid, Nederlands Muziek Instituut en Allard Pierson bevindt. Ook Andriessens Britse uitgever Boosey & Hawkes deelt informatie direct op het Platform, zoals een actuele uitvoeringsagenda.
Enorme klus
Een „enorme klus” noemt Mirjam Zegers het. Zegers is curator en projectleider van het Platform en was tot Andriessens dood decennialang zijn persoonlijk assistent. Het project begon tamelijk onschuldig, met het voornemen om Andriessens bibliotheek op een of andere manier te behouden, zegt Zegers: „Louis was een grote lezer, en elk stuk dat hij schreef begon met literatuurstudie. Zijn bibliotheek beslaat zo’n vierduizend boeken, die vaak vol aantekeningen staan. Dat is waardevolle informatie voor uitvoerders en musicologen.”
Andriessens eigen handschriften zijn al in 2007 verkocht aan de Paul Sacher Stiftung, een Zwitsers archief en onderzoekscentrum voor nieuwe muziek. Zegers: „Op de lange duur hopen we ook te tonen wat zich in die collectie bevindt. We richten ons nu eerst op de oral history rondom Andriessens werk en de grote rijkdom in de Nederlandse archieven.”
De ontwikkeling van een digitale kennisbron over Andriessen bleek nog niet zo eenvoudig: „De financiering van de podiumkunsten is bijna volledig gericht op de uitvoeringspraktijk. En dat is natuurlijk fantastisch, want op het podium gebeurt het. Maar hoe maken we belangrijke werken en ideeën toegankelijk voor toekomstige generaties? Voor het bewaren van dit erfgoed blijkt weinig geregeld, het is echt houtje-touwtje. Er is geen logische plek om deze website onder te brengen, iets als een ‘muziekmuseum’. We zijn tot aan het ministerie geweest om hierover advies in te winnen. Zij erkennen dat dit een groot probleem is, ook in andere disciplines”, zegt Zegers.
Toverwoord
Hulp kwam van particuliere fondsen en twee organisaties die zich precies op deze problematiek toeleggen: DEN, gespecialiseerd in de ‘digitale transformatie van cultuur’, en Podiumkunst.net, een samenwerkingsverband dat is opgericht om ‘de schatkamers van de Nederlandse podiumkunsten’ te verbinden en te bewaren. Zo werd de nalatenschap van Andriessen een case study voor de vraag hoe podiumkunst-erfgoed het best digitaal kan worden geconserveerd. Ook Marjon van Schendel, eerder betrokken bij het enigszins vergelijkbare project Van Gogh Worldwide, was een stuwende kracht achter het Platform, aanvankelijk als projectleider en nu als adviseur.
Lees ook
De necrologie van Louis Andriessen: Nederlands grootste componist sinds eeuwen
Het „toverwoord”, aldus Zegers, is linked open data. Dat is een manier om data te organiseren die het makkelijk maakt om gegevens die op verschillende plekken op het internet zijn opgeslagen te verbinden en doorzoekbaar te maken. Het is weliswaar arbeidsintensief om alle archiefstukken op de juiste manier van ‘metadata’ te voorzien, zodat het algoritme ze kan vinden, maar ook duurzaam. Vervolgens is het relatief eenvoudig om gegevens, teksten en opnames met elkaar te verbinden.
Behalve een meesterlijke componist was Andriessen ook een erg goede schrijver, die zeer scherp en vaak geestig formuleerde
Het Platform is dus een work in progress, maar er is al van alles te zien, van een biografie en foto’s tot artikelen en een agenda. Het hart van het platform is een volledige werkenlijst, met geluidssamples van Muziekweb, uitsneden uit Andriessens handschriften en de partituren en alle werktoelichtingen die Andriessen zelf heeft geschreven. Behalve een meesterlijke componist was hij ook een erg goede schrijver, die zeer scherp en vaak geestig formuleerde.
De videoreeks Playing Andriessen belooft een van de interessantste en waardevolste onderdelen van het Platform te worden. Zoals veel hedendaagse componisten had Andriessen specifieke ideeën over de uitvoering van zijn muziek en componeerde hij vaak met specifieke musici in gedachten, zoals zangeressen Cristina Zavalloni en Claron McFadden, pianist Gerard Bouwhuis en violiste Monica Germino. Zij vertellen in de video’s uit eerste hand over de Andriessen-uitvoeringspraktijk. Zo deelt Bouwhuis zijn ervaringen met De Staat, een van Andriessens beroemdste stukken, zegt Zegers: „Het vuur spat ervan af. Zo verbinden we Louis’ erfenis met de levende podiumpraktijk.”
Misha Mengelberg & Louis Andriessen: Goede Maten. 5/5 Bimhuis A’dam (uitverkocht). Inl.: bimhuis.nl. Livestream te volgen en terug te kijken via bimhuis.nl/volg-de-livestream.