Eigenlijk proberen we de publieke voorzieningen weer aan elkaar te lijmen, zegt Andy Burnham, uit de brokstukken die veertig jaar privatisering hebben opgeleverd.
Burnham (54) is burgemeester van Manchester en een van de belangrijkste figuren binnen oppositiepartij Labour. In de coronacrisis kreeg hij als bijnaam King of the North omdat hij voor Manchester en andere grote steden in het noorden opkwam en met toenmalig premier Boris Johnson onderhandelde over meer financiële steun voor de regio.
Als voorbeeld van het „aan elkaar lijmen” van publieke diensten geeft de burgemeester van Manchester het busvervoer. „In de jaren tachtig regelde een premier genaamd Margaret Thatcher dat alle busdiensten geprivatiseerd zouden worden, behalve die in Londen. En wat bepaalde de zo veelgeprezen markt? Dat er niets terechtkwam van de beloftes over lagere prijzen en meer routes. In plaats daarvan kregen de Britten een onbetrouwbaar systeem met minder frequente bussen en hogere prijzen.”
Dat moest anders, vond Burnham. Als eerste stad trok Manchester het openbaar vervoer terug naar zich toe en sinds september vorig jaar rijden er weer publieke bussen. Honderd gele dubbeldekkers, de helft elektrisch. Komend weekend sluit opnieuw een deel van de buslijnen aan, tot in januari 2025 het busnetwerk weer helemaal in publieke handen is. „Ons grote doel is dat we in 2030 een transportnetwerk hebben waarbij alle bussen, trams en treinen soepel op elkaar aansluiten, met één betaalsysteem, net als in Londen.”
Kanshebber
Net als in Londen – dat vat de kritiek van Andy Burnham op de Britse politiek wel zo’n beetje samen. Hij strijdt tegen de economische ongelijkheid tussen Londen en het rijke zuidoosten enerzijds en de rest van het Verenigd Koninkrijk anderzijds. Volgens hem is een „complete bestuurlijke herinrichting” van het land nodig om ook buiten Londen meer welvaart en economische ontwikkeling te brengen.
Burnham wordt als grote kanshebber gezien om huidig Labourleider Keir Starmer op te volgen – ooit, in de toekomst, want Starmers vertrek is voorlopig niet aan de orde. Over zijn landelijke ambities is Burnham onpolitiek eerlijk. „Ik sluit het zeker niet uit, maar in deze baan voel ik me energieker en vrijer dan ik me ooit in Westminster heb gevoeld”, zegt hij in gesprek met een groepje Europese journalisten in zijn kantoor midden in Manchester. Burnham zat jarenlang voor Labour in het Lagerhuis, van 2001 tot 2017, en was onder andere minister van Gezondheidszorg en Cultuur en Media in het kabinet van Gordon Brown (2007-2010).
U vindt dat het politieke systeem anders moet. En dat gaat u dus zelf als Labourleider proberen te regelen?
„Ik stel me nu eerst verkiesbaar voor een volgende termijn voor het burgemeesterschap en als ik word herkozen ben ik van plan die termijn uit te zitten. Over teruggaan twijfel ik. Ik heb lang daar in het zuiden rondgelopen en ik zou alleen teruggaan als ik echt het idee had dat ik iets aan het systeem kon veranderen. Hoe langer je in het Lagerhuis werkt, hoe meer je het gevoel krijgt dat je de bevolking bedriegt. Het huidige systeem van strenge partijdiscipline verlamt, als Lagerhuislid stem je vaak voor dingen waar je je maar half in kunt vinden. Een kleine groep bepaalt de koers, dat zijn de partijtop en een paar hoge ambtenaren, en de rest van de fractie moet maar gewoon mee.”
Samen met Steve Rotheram, de burgemeester van Liverpool, publiceerde Burnham in februari een boek: Head North, a rallying cry for a more equal Britain. Het gaat over de sociale ongelijkheid in het land, hun ervaringen met het landsbestuur en wat er volgens hen anders moet. Ze maakten een lijst van tien prioriteiten met onder meer een nieuwe, geschreven grondwet, een hervorming van het kiesdistrictensysteem en een verkozen Hogerhuis in plaats van eentje waarvan de leden zijn benoemd, zoals nu.
Waarom zou zoiets als een geschreven grondwet helpen om de economische ongelijkheid aan te pakken?
„Groot-Brittannië is volgens mij een van de vijf landen ter wereld zonder geschreven grondwet en we zijn overgeleverd aan de politieke partij die op dat moment de macht heeft. En dus zijn de afgelopen decennia onze gemeenteraden financieel uitgekleed. Kijk naar Duitsland, daar gelden wetten die een gelijke levensstandaard tussen de Länder, de deelstaten, moeten bevorderen. Wij hebben het tegenovergestelde. Het rijke Londen en het zuidoosten zouden moeten betalen voor de ontwikkeling van de rest van het land, maar dat gebeurt niet.
„Ik zag dit voor het eerst scherp toen ik als staatssecretaris van Financiën geld bij elkaar moest krijgen voor een nieuwe metrolijn in Londen, dat was in 2007 voor de Elizabeth-lijn. Ik wilde het alleen doen als we in de rest van het land óók met nieuwe investeringen zouden komen, zei ik tegen mijn team. Maar ze kwamen maar niet door met die regionale voorstellen. Hoe kan dat, vroeg ik, want het spoor viel in het noorden zo’n beetje uit elkaar van ellende. Wat bleek? Ze keken naar de waarschijnlijke opbrengst van de projecten over 25 jaar en geen van die andere lijnen zou dan winstgevend zijn. De sociale kant ontbrak volkomen in hun overwegingen.”
Is dat vergelijkbaar met hoe de huidige premier Rishi Sunak onlangs aankondigde om een flink deel van de geplande hogesnelheidslijn HS2 naar het noorden te schrappen? Volgens Sunak zouden de kosten van de lijn toch te hoog uitvallen.
„Dat was hondsbrutaal. Tien jaar geleden kondigden ze die hogesnelheidslijn met veel fanfare aan bij ons in Manchester en nu stond Sunak wéér bij ons in een treinstation, maar nu om af het te blazen. Eenrichtingsverkeer, zonder met mij, de gemeenteraad of met wie dan ook te hebben overlegd. Terwijl wij natuurlijk ook al geld hebben uitgegeven aan de voorbereidingen van die lijn. Als mensen zich afvragen hoe de publieke normen en waarden in Groot-Brittannië de afgelopen jaren aan diggelen zijn gegaan, is dit een goed voorbeeld. Ze denken dat ze ons als tweederangsburgers kunnen behandelen.”
Heeft u hier premier Sunak naderhand nog over gesproken?
„Nee, ik heb hem nog nooit gesproken sinds hij premier is. Hij heeft nog nooit de telefoon opgenomen en dat vind ik vreemd. Ik sprak geregeld met zijn voorgangers, Theresa May, Boris Johnson… Toen de geruchten op gang kwamen dat ze het laatste deel van de HS2 wilden schrappen heb ik contact met hem gezocht om te vragen of we konden helpen om het misschien anders vorm te geven, maar ik kreeg geen antwoord. Nu kijken we of we de verbinding tussen Manchester en Birmingham misschien privaat kunnen regelen. Want ons team voor investeringen merkt al dat bedrijven minder geïnteresseerd zijn om hierheen te komen sinds het annuleren van HS2.”
Denkt u dat het onder Labour, stel dat uw partij de verkiezingen later dit jaar wint, heel anders wordt? Partijleider Keir Starmer wil ook hervormingen van het kiesstelsel, maar hij heeft gezegd dat zoiets geen prioriteit krijgt.
„Keir en de partijtop begrijpen goed hoe wij als burgemeesters van grote steden hun nieuwe regering kunnen helpen. Volgens mij kan 2024 voor Labour veel beter gaan uitpakken dan toen we in 1997 aan de macht kwamen. Toen was Labour enorm populair en waren de verwachtingen torenhoog, maar was er geen enkele structuur om de regio’s te helpen. Het duurde toen tot de tweede regeerperiode in 2001 voor ze echt dingen gedaan kregen. Nu zijn de verwachtingen lager, maar ligt er een organisatiestructuur waarin ze meteen aan de slag kunnen. Als zij bijvoorbeeld het woningtekort willen verminderen en budgetten daarvoor vrijmaken, kunnen wij snel duizenden huizen leveren voor sociale woningbouw. We staan op het punt goedkeuring te geven aan ontwikkelingsplannen in meerdere stadsdelen.”
In 1997 won Labour omdat toenmalig leider Tony Blair populair was, nu lijkt de voorsprong van Labour vooral te komen doordat Britten de Conservatieve Partij beu zijn. Is Starmer wel aansprekend genoeg?
„De voorsprong van Labour in de peilingen is duidelijk en stabiel. Ik denk wel dat de wittebroodsweken kort zullen duren. Veel inwoners zijn ongeduldig en willen graag verbetering in hun omstandigheden, ze voelen dat het land achteruit gaat. Bij de recentste verkiezingen van 2019 begreep Boris Johnson van de Conservatieve Partij dit. Hij won in het noorden met zijn belofte van levelling up, hij beloofde om de regio economisch bij te trekken. Alleen leverde hij vervolgens niet. Keir zal snel moeten laten zien dat het hem wel menens is. En de kans dát het lukt is groter dan in 1997.”