Deze zingende bandiet spietst zijn prooien

Vogel Bijna was de grauwe klauwier, een zangvogel met Zorro-masker, in Nederland uitgestorven. Hij eet vlees en in het broedseizoen bewaart hij zijn voedsel graag levend, ziet Jaap Vuijk.

Grauwe klauwier (Lanius collurio)
Grauwe klauwier (Lanius collurio) Foto Jaap Vuijk

Het kabbelen van het beekje de Geul was al dat ik hoorde, wandelend in de lome middagwarmte door het Zuid-Limburgse heuvelland. Een eenzame buizerd schroefde geruisloos hemelwaarts, moeiteloos meeliftend op een opstijgende luchtbel, toen plots de rust verbroken werd door een schel gepiep vanuit een nabijgelegen meidoornhaag. De aanvliegende vogel die in de meidoorn verdween om de honger van zijn bedelende jongen te stillen, herkende ik aan zijn gehaakte snavel en zijn donkere masker: het was de zeldzame grauwe klauwier (Lanius collurio).

Negendoder, vinkenbijter, rode wurger, kleine Judas of gewoon slachter zijn enkele van de beeldende bijnamen van deze fraaie zangvogel die met zijn bijzondere uiterlijk en foerageergedrag sterk tot de verbeelding spreekt. Zijn Zorro-masker en gehaakte snavel helpen deze carnivoor bij de jacht op insecten, hagedissen, kikkers en een enkele onfortuinlijke muis of vogel.

Honkbalspelers

Gezichtsmaskers zijn populair in de dierenwereld. Naast klauwieren hebben bijvoorbeeld ook visarenden, gemzen en orka’s evolutionair een donker masker ontwikkeld om hiermee, gelijk het zwart op de wangen van honkbalspelers, de reflectie van de zon op hun gezicht te reduceren en zo hun zicht in tegenlicht te optimaliseren. Grauwe klauwieren zijn ‘sit and wait’ jagers die vanaf een uitkijkpost tegen de zon inkijkend een prooi door de door hen vooruitgeworpen schaduw opmerken en verrassen.

Eenmaal gevangen doden klauwieren hun prooi niet zoals haviken of arenden met hun klauwen, maar met hun snavel. Klauwieren hebben een valkachtige bovensnavel met aan weerszijden een tandvormige karteling passend in corresponderende groeven in de ondersnavel. Hiermee wordt de nek van het slachtoffer gebroken, de prooi in stukken gescheurd en verorberd waarna onverteerbare resten als braakbal worden uitgespuugd.

Opgeprikte nog spartelende insecten, muizen en vogels geven hem de naam van meedogenloze jager

Niet altijd wordt de prooi direct opgegeten; gedurende de broedtijd leggen klauwieren een even unieke als macabere voedselvoorraad aan in nabijgelegen heesters, waar zij vaak nog levende prooien op dorens spietsen voor latere consumptie. De aanblik van opgeprikte nog spartelende insecten, muizen en vogels is debet aan de beeldvorming van meedogenloze jager.

De schelle bedelroep verstomt wanneer drie weken na het uitvliegen de jongen zelfstandig zijn. Veel klauwieren verlaten hierop eind augustus alweer ons land op weg naar hun overwinteringsgebieden in Zuidoost-Afrika. Na achteruitgang eind vorige eeuw door verdwijning van kleinschalige akkerbouw met haar heggen en struwelen rijk aan insecten, vogels en muizen, bloeit de populatie klauwieren door gericht beheer nu weer op naar ruim duizend broedparen. In Drenthe, de Veluwe en Zuid-Limburg is er de meeste kans deze fraai gemaskerde rover op een van zijn uitkijkposten te ontmoeten.