Deze popmuzikanten zijn wél positief over AI: ‘De toepassingen zullen steeds maffer worden’

Op de website van Myvox kun je een fragment van je eigen stem of van een bestaand liedje uploaden en de zangstem laten aanpassen. Er is keuze uit meerdere stemmen, bijvoorbeeld eentje die de naam Dahlia draagt, alter ego van de Iraans-Nederlandse wereldster Sevdaliza. Ik laad een fragment van ‘Love Me Do’ van The Beatles en luister even later naar deze bijzondere ‘samenwerking’: de licht hese stem van Sevdaliza geeft het nummer een bluesy ondertoon.

Myvox biedt de mogelijkheid van ‘timbre transfer’: door gebruik van AI-modellen die ‘getraind’ zijn op vele uren materiaal. Daardoor kunnen de eigenschappen van de ene stem worden vervangen door de klank, intonatie en timbre van een andere: van Elvis, je moeder, een kikker. Alles kan.

Sevdaliza construeerde kloon Dahlia om een persoonlijke reden: ook als ze moe, ziek of onderweg was kon voortaan haar zangstem worden ingezet. Twee jaar geleden besloot ze haar AI-stem met anderen te delen. Iedereen kan nu een liedje maken met Sevdaliza als zangeres, eventuele opbrengsten worden 50/50 verdeeld. De Amerikaanse metalband Bad Omens is op Spotify te horen met Dahlia als vocalist, in hun nummer ‘Bad Decisions’.

Ik klik verder, naar de website Holly+, gemaakt door zangeres Holly Herndon. Ook Herndon stelt via deze site haar stem beschikbaar aan wie maar wil. Bovendien ontwikkelde Herndon een weergave in real time, via een microfoon met ‘haar’ stem. Op een filmpje is haar echtgenoot/collega Mat Dryhurst te zien, eerst praat hij met zijn eigen stem, dan wisselt hij van microfoon, begint te zingen en hoor je de heldere klaterstem van Herndon, exact synchroon met de beweging van Dryhursts mond.

Koorzang

Muzikanten als Holly Herndon en Sevdaliza omarmen de mogelijkheden van AI. Wellicht als antwoord op het doemdenken rond de techniek (AI zou muzikanten brodeloos maken), verkondigen zij graag hun positieve ideeën. AI kan de creativiteit ‘democratiseren’, aldus Sevdaliza, en samenwerking tussen mensen bevorderen, zegt Herndon.

Vanuit haar woning in Berlijn vertelt Herndon, die computermuziek studeerde aan Stanford University, per zoom over haar visie. „Over AI woedt nu een cultuurstrijd, je bent voor óf tegen. Dat doet afbreuk aan de complexheid van het onderwerp. Ik ben groot afnemer van AI-toepassingen. Maar dat wil niet zeggen dat ik het eens ben met de manier waarop grote AI-bedrijven hun modellen ontwikkelen: data worden gebruikt zonder copyright te betalen, oftewel ‘web scraping’.”

Herndon, die in het vorige decennium nog optrad als solo-artiest, bijvoorbeeld op het Rewire Festival voor elektronisch experiment in Den Haag en in 2016 als voorprogramma van Radiohead in Afas Live, concentreert zich sinds acht jaar volledig op AI. Via de software lukt het haar om op nieuwe manieren samen te werken met anderen. „Dankzij de modellen. Mijn modellen zijn getraind op bijdragen met verschillende herkomst. Dat maakt het aantrekkelijk om anderen ermee te laten werken. De interactie van de modellen leidt tot samenwerking tussen jezelf en anderen.”

De concrete uitkomst hiervan is op dit moment te zien en horen op een expositie van Herndon en Dryhurst in de Serpentine Gallery in Londen, genaamd The Call. Hiervoor werkte het tweetal samen met vijftien koren uit Engeland. Ze namen de stemmen van de koren op en lieten de opnamen door een AI-model ‘herinterpreteren’. Het resultaat is een aantal prachtige composities waarin zowel de oorspronkelijke stemmen als de licht ontregelende invloed van ‘het model’ te horen zijn. In de expositieruimte worden de nummers weergegeven door een surround-systeem van 27 speakers.

Herndon koos bewust voor koorzang als uitgangspunt, zegt ze, „om AI menselijker te maken”. „Het koor verbeeldt bovendien de kracht van samenwerking: het vermogen van mensen om samen iets te creëren dat groter is dan de som der delen.”

Still uit videoclip van Sevdalizia: ‘Homonculus: Oh My God’.

Anderzijds ziet ze het koor als symbool voor AI. „Want AI is, anders dan mensen soms denken, geen alien die zomaar op onze planeet geland is. ‘Machine learning’ is een vorm van collectieve intelligentie. Iedere data-set is het gevolg van de inspanningen van grote groepen mensen.”

Zo werken muzikanten op dit moment, soms zonder het te weten, samen met bekenden én onbekenden: Sevdaliza met The Beatles, de Britse koorleden met de leden van veertien andere koren, Herndon met de gebruikers van Holly+.

Met zijn eigen brein

Ook de Nederlandse techno-dj Reinier Zonneveld is positief over de mogelijkheden van AI, waarmee hij in 2019 via een vriend kennismaakte. Afgelopen augustus trad Zonneveld op tijdens een door hemzelf georganiseerd festival in Spaarnwoude. Zijn optreden werd aangekondigd als ‘Reinier Zonneveld B2B [back to back/ om de beurt] met zijn eigen brein’.

Dat ‘brein’ is een AI-kloon die werd getraind op Zonnevelds eigen muzikale catalogus: meer dan 80 dagen aan opnamen. „Dat het uitsluitend mijn eigen muziek was, vond ik belangrijk”, zegt Zonneveld. „Trainen op muziek van anderen zie ik toch als stelen.”

Na een uitgebreide tournee door Mexico zit de populaire technomuzikant, met als altijd een pet achterstevoren op het lange haar, deze middag achter een tafel vol apparatuur in zijn studio in Amsterdam-West, om te vertellen over de mogelijkheden maar ook de beperkingen van een AI-model.

In de studio gebruikt hij geen AI, zegt Zonneveld en wijst naar zijn TR-909 drumcomputer en SH-101 synthesizer, beide van Roland, gemaakt in de jaren tachtig. „Ook niet voor handigheidjes in het productieproces. Ik vind het veel te leuk om alles zelf te doen.”

Zijn AI-kloon is het geesteskind van goede vriend en collega ‘Cas’ (achternaam blijft onbekend, „anders krijgt hij teveel assistentieverzoeken”). „Rond 2019, toen niemand het nog over AI had, vertelde Cas over de mogelijkheden en maakte me enthousiast.” Cas bouwde vervolgens een ‘supercomputer’, met extra veel rekenkracht, en trainde de kloon.

„Gelukkig hadden we veel materiaal daarvoor. Want een model heeft groot volume nodig, duizenden en duizenden liedjes, om patronen te leren herkennen. Anders klinkt het houterig. Als je een model zou trainen op tien nummers, hoor je complete stukken uit de originele nummers erin terug. Sinds ik muziek begon te maken, heb ik alles bewaard. Eerst was ik minder handig, maar ook die tracks hebben zin voor het trainen. Het gaat om mijn vingerafdruk.”

Reinier Zonneveld in zijn studio.
Foto Andreas Terlaak

Ze besloten dat Zonneveld de kloon zou gebruiken voor live-shows. Anders dan veel dj’s die bestaande opnamen laten horen, speelt Zonneveld bij optredens grotendeels live, op zijn elektronische instrumenten. Daarom werd ook de historie van Zonnevelds live-shows aan het model toegevoegd. „Live improviseer ik op mijn songs. Daarom voerden we de kloon honderden opnamen van optredens. Zodat hij leert hoe mijn optredens in elkaar zitten.”

En toen was het bijna 17 augustus, de dag van het festival. In de aanloop ernaartoe werden Cas en Zonneveld geconfronteerd met een tamelijk essentieel probleem. AI blijkt moeite te hebben om in een muziekstuk de BPM (aantal beats per minute) te herkennen. Zonneveld kijkt vertwijfeld. „Dat is het verschil tussen een mens en AI: een mens voelt het ritme feilloos aan. Maar AI herkent het niet, het snapt niet waar de beat precies valt.”

Ze besloten om een korte vertraging in te bouwen, om de bpm zo nodig handmatig te kunnen aanpassen. „Maar dat vond ik toch een soort bedrog.” Enkele weken voor de festivaldatum vond Cas alsnog een oplossing. Zonneveld lacht. „Maar ik ga niet zeggen hoe. Dat is vrij uniek voor ons model.”

Gekraak

Nog een eigenaardigheid van de AI-kloon: hoe specifieker de ‘prompt’ (opdrachtomschrijving), hoe extremer de uitkomst. „Bij een ingewikkelde opdracht is de kans groot dat het gigantisch goed wordt of juist gigantisch slecht.” Daarbij slaat ‘slecht’ vooral op de geluidsweergave, er kan ruis of gekraak ontstaan.

Uiteindelijk kozen ze ervoor de kloon in continuation mode te zetten: AI reageert op wat hij Zonneveld hoort doen. „Hij maakte in ‘real time’ een vervolg.” Zonneveld laat een opname horen van zijn nummer en het ‘antwoord’ daarop: de zangstem verandert, de ritmes krijgen een ander patroon. „Ik speelde expres de tracks die mijn fans goed kennen, zodat ze goed konden horen wat de AI ervan maakte.”

Op de ochtend van het festival, een warme zomerdag, raakte de container waar Cas en de supercomputer zaten oververhit. Er moest een gat in het dak gezaagd en een airco-unit geplaatst. Maar uiteindelijk was Zonneveld „zeer tevreden” met het resultaat. Toch is optreden met AI voorlopig ingewikkeld. Om de computer mee op reis te nemen, bijvoorbeeld, „Stel dat ik in Las Vegas sta, bij 40 graden.” De eerstvolgende samenwerking is daarom pas te horen op zijn volgende eigen festival, in augustus 2025, in Spaarnwoude.

Hij verheugt zich er al op. Het opwindende ervan, zegt Zonneveld, is de onverwachte interactie: „Wat ik hoor, klínkt als mijn eigen muziek, maar ik heb geen idee wat er gaat gebeuren.”

De „vrijheid van het onbekende”, zo omschreef ook Holly Herndon haar attractie tot de techniek. Op de vraag hoe ze denkt dat AI zich in de toekomst zal ontwikkelen, zegt Herndon: „Ik verwacht dat de toepassingen steeds maffer worden. En niet voorspelbaar en gestandaardiseerd, als het aan mij ligt. AI heeft de mogelijkheid om mensen te laten samenwerken en communiceren. Ik hoop dat we manieren vinden die voor iedereen heilzaam zijn.”

Als ik wil weten of ze tevreden is met de toepassingen van AI op dit moment, lacht ze: „Dat vraag ik me eigenlijk nooit af. Ik ben vooral nieuwsgierig.”