Geen deftige regenten op deze groepsportretten, maar daklozen, activisten en docenten van vmbo-scholen. Als je het aan kunstenaar Raquel van Haver vraagt zijn dit de Amsterdammers van nu die de geschiedenisboeken in moeten gaan.
De werken van Van Haver zien eruit alsof het graffiti had kunnen zijn in Zuid-Oost Amsterdam, maar het zijn schilderijen tentoongesteld in het Amsterdam Museum. Het kijken naar haar werk is alsof je door een kaleidoscoop gluurt. Een stapje naar rechts en de figuren op het doek vervormen; een stapje naar voren en de kleuren lijken feller. De strategisch geplaatste kleurcontrasten in de alledaagse kleding doen neon aan.
De plaatsing van Van Havers schilderijen in het Amsterdam Museum is een bewuste keuze. Geïnspireerd op de regentenportretten uit de zeventiende en achttiende eeuw, waar vooraanstaande Amsterdammers vereeuwigd werden in een geölieverfd groepskiekje, geeft Van Haver haar eigen draai aan dit kunsthistorisch fenomeen door vrijwilligers, vrouwen van kleur en mensen zonder verblijfsvergunning op het doek te schilderen. De zes doeken zijn nu te vinden als onderdeel van Refresh Amsterdam, een tweejaarlijkse kunstmanifestatie in het Amsterdam Museum aan de Amstel.
Raquel van Haver geeft haar eigen draai aan het kunsthistorisch fenomeen van de regentenportretten
Voor deze derde editie – als onderdeel van de viering van 750 jaar Amsterdam – heeft het Amsterdam Museum verschillende kunstenaars uitgenodigd werk te maken over de toekomst van de hoofdstad. De tentoonstelling bestaat uit vier losse hoofdstukken, zoals het museum het noemt. Centraal staat het werk van Raquel van Haver. Haar zes hedendaagse groepsportretten zijn het eerste hoofdstuk van Refresh Amsterdam. Daaromheen zijn twintig publieksinzendingen en vijftien verbeeldingen van de toekomst door verschillende kunstenaars te bewonderen. Tot slot zijn er ook kunstobjecten te zien die gemaakt zijn door kinderen uit Amsterdam Noord en Zuidoost.
Collectief geheugen
Raquel van Haver – geboren in Colombia – woont en werkt in de Bijlmer. Al in 2021 maakte ze voor Refresh een groepsportret waarop ze burgers wilde vastleggen die volgens haar het culturele leven van Amsterdam bepalen. Nu breidt ze haar werk uit met de solo-expositie The Collatoral Kin met deze zes nieuwe werken. Het is een groot project dat verder gaat dan alleen schilderen: ze fotografeerde en interviewde de mensen op het doek met als doel ieders verhaal te archiveren in het Stadsarchief Amsterdam.
Te zien zijn de Amsterdammers van nu die Van Haver graag wil opnemen in ons collectieve geheugen. Zoals cultureel antropologe Gloria Wekker en Gigi Verlaan die als docent en decaan werkzaam is op de Tobiasschool in Amsterdam-Zuid, een vmbo-school met extra ondersteuning voor leerlingen. Maar ook extinction rebellion activist Robin Bruisje en Cecilia die woont in inloophuis Stap Verder in Zuidoost krijgen een plekje op Van Havers schilderijen.
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data135058255-775a17.jpg|https://images.nrc.nl/FMYsYbDPF6zB4VCWbl5KyCx5OOA=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data135058255-775a17.jpg|https://images.nrc.nl/uqLB8AllIzV1RaEt_-zKv8Jx3UE=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data135058255-775a17.jpg)
De zes schilderijen van Raquel van Haver in het Amsterdam Museum, The Collatoral Kin 2025. Foto Gert Jan van Rooij/ Amsterdam Museum
Het zijn dynamische portretten, zonder statige compositie. Een momentopname in een rumoerig café of op de markt. De gezichten hebben een vlezige textuur door de plamuurlaag waarmee ze op hun plek zijn gebracht. In allerlei tinten – roze, rood, bruin, paars – vormen de stroken plamuur een grof en ongepolijst gezicht. Op de rijk gedetailleerde kijkplaten kan je papier, draad en houtuitsnedes ontdekken. Op het schilderij over mensen zonder verblijfsvergunning zie je Cecilia die haar paspoort en verblijfspapieren stevig in haar handen vasthoudt; op een ander doek kan de fatbike niet ontbreken.
Paardenbloem
Het publiek mocht ook meedoen, zo legt tv-presentator Robert ten Brink nog even uit in een welkomstfilmpje aan de start van hoofdstuk twee. Uit honderden inzendingen koos een vakjury twintig kunstwerken en toekomstwensen die een plekje krijgen in Refresh. Bezoekers kunnen nu stemmen op hun favoriet. De drie gelukkigen winnen – toepasselijk – 750 euro.
De toekomstwensen variëren van concreet tot ongrijpbaar, van het persoonlijke tot het collectieve. Zo is er een keramieken heksenkring van paddenstoelen met metallic hoedjes genaamd ‘Mushroom Nature Spirit Faerie Ring Portal’ van Maia Lyon Daw. De toekomstwens van deze maker? Laten we magie en verbeelding terugbrengen naar de voorgrond. Een andere inzending betreft een muziekvideo gemaakt door zingende en dansende buurtbewoners op straat waar zij in de clip wensen met zijn allen op straat te zingen en te dansen. Missie geslaagd.
In hoofdstuk drie zijn de werken van vijftien kuntenaars opgenomen. Aan hen de opdracht de toekomst van Amsterdam te verbeelden. Elke inzending wordt begeleid door een oproep voor de toekomst: Repareer! Belichaam! Hoor de toekomst! Daar springt ‘Future Seeds 4 Amsterdam’ van 4Siblings Collective eruit. Met muurtekeningen op een vrolijk geel oppervlak bevraagt dit botanische dagboek de toekomst van het erfzaadje: zaaigoed wat van generatie tot generatie wordt doorgegeven. Ze presenteren een voorspellende tijdlijn waarin ze een toekomst voorstellen waar paardenbloemen zich onafhankelijk verklaren van de mens. Voor wie niet kan wachten op de soevereiniteit van de paardenbloem, kan al een snuf van de toekomst meekrijgen in het Amsterdam Museum.
