Deze ‘The Hunger Games’-prequel heeft trekjes van Star Wars

In 2012 waren de young adult-films van The Hunger Games een daverende hit die actrice Jennifer Lawrence tot een superster maakten. Als goudeerlijke mijnwerkersdochter Katniss is zij een onvrijwillige gladiator in het jaarlijkse bloedbad waaraan twee jongeren uit elk van de twaalf districten deelnemen. Eén strijder overleeft.

Dystopie Panem is een soort MAGA-nachtmerrie: eenvoudig, vrijheidslievend dorpsvolk ontwapend en vernederd door een parasitaire hoofdstad met een decadente, queer ogende elite. Maar Katniss rekende in deel vier af met de wrede president Coriolanus Snow, dus hoe nu verder?

The Ballad of Songbirds & Snakes is een ‘prequel’ over de verwording van de jonge Coriolanus Snow. George Lucas focuste eerder in drie Star Wars-prequels op de jeugd van schurk Darth Vader, maar de strapatsen van deze stuurse puber boeiden matig. We kenden de afloop.

Toch slaan ze bij The Hunger Games hetzelfde pad in. De jonge Snow (Tom Blyth) is een leptosome streber uit een in ongenade gevallen geslacht. De Hongerspelen zijn dan een saaie slachtpartij om de opstandige districten te intimideren; Snow wil er een spannende spelshow van maken, met sterren en fans. Dat lijkt de machthebbers een aardig experiment; het klasje van zijn eliteschool moet de deelnemers begeleiden. Snow krijgt muzikant Lucy Gray Baird (een wat kleurloze Rachel Zegler) uit Katniss’ oude mijndistrict 12 toegewezen. Zij is een singer-songwriter die te pas en te onpas in fiere folksongs uitbarst. Vechten kan ze niet, maar liefde en overlevingsdrang bloeien op en Snow blijkt een gehaaide partner.

De kern – pubers vechten zich dood – blijft vermakelijk, maar de plot is een rommelpotje en hoe Snows innerlijke strijd tussen ambitie en liefde afloopt weten we al. Zijn weinig plezante karakter wordt vergoelijkt door monsterachtige tegenspelers: het diep rancuneuze schoolhoofd Highbottom (Peter Dinklage), de sadistische spelleider Gaul (Viola Davis) die loensend kantoor houdt tussen weckflessen vol gemuteerd vlees en gifslangen. Die algehele misantropie legt een grauwsluier over de film én de romance. En of het koppel soms verwant is aan Katniss? Dat zou haar latere opstand tegen Snow oedipale trekjes geven. Nog meer Star Wars dus.

https://www.youtube.com/watch?v=DKn06I_jUss