Deze 25 liedjes staan in de finale van het Eurovisie Songfestival

Wat gaan we zaterdagavond zien in de door Petra Mede en Malin Åkerman gepresenteerde live-uitzending van het Eurovisie Songfestival vanuit de Malmö Arena ?

Zoals gewoonlijk is het liedjesfestijn een smeltkroes van buitenissige acts, mooizingers en acts met een vlaag absurdisme. Er zijn dit jaar minder hysterische outfits – al spant Ierland met zijn ‘gothic act’ in heksenkring de kroon. Maar als het gaat om theatrale invulling en staging, valt er ook dit jaar weer veel te genieten of gniffelen.

Alle ogen zijn gericht op Kroatië, Israël en Zwitserland – de koplopers bij de bookmakers. De ‘gekte’ (blote billen, malle plaatjes en dito dansjes) komt van landen als Finland, Kroatië, Estland en de, inmiddels gediskwalificeerde, Nederlandse kandidaat Joost Klein.

Eurovisie 2024 is muzikaal gezien vooral een editie vol energie: veel hybride, dansbare nummers met catchy refreinen. Van dancepop met drukke visuals, eurodance, happy hardcore tot stuiterende reggaeton-beats, al dan niet gebracht met gemaskerde dansers. De kleine gevoelige ballad zit duidelijk in het verdomhoekje (al gaat Frankrijk hoog scoren), maar tijdens de drie Eurovisie-minuutjes stroomt véél gevoel. Veel liedjes hebben een queer-boodschap: zelfacceptatie, zelfliefde en de omarming van anders zijn. Politieke boodschappen zijn allemaal uit de liedjes en presentatie gefilterd, soms met moeite want er ontsnapte wel eens wat aan de aandacht van de EBU. Naast alle landenacts komt er een grote hommage aan ABBA. Het beroemde kwartet bezorgde Zweden in 1974 in Brighton de eerste songfestivalwinst.


1
Zweden Marvus & Martinus – Unforgettable

Foto Jessica Gow/TT

De staging is industrieel, ‘Unforgettable’ is een cool-moderne opening van de avond. De frisse dancepop-broertjes uit Zweden doen een niet onvergetelijke, wel catchy gooi met een weinig origineel nummer. Zo is er dezelfde sound als de band Faithless (nummer ‘Salva Mea’ uit 1996), en de andere helft is afgekeken van zanger The Weeknd.


2
Oekraïne Alyona Alyona & Jerry Heil – Teresa & Maria

Foto Jessica Gow/TT

Wonderlijk gelegenheidsduo bundelt de krachten van twee populaire Oekraïense artiesten. De ijzersterke act lijkt alles te hebben: aantrekkelijk ritme, goede zang en een bevlogen rap die jonge vrouwen aanspoort vertrouwen te houden in de toekomst. Imponerend: hoe Jerry Heil tegen de berg oploopt in een kometenregen.


3
Duitsland Isaak – Always on the Run

Foto Jessica Gow/TT

Zanger Isaak Guderian (29) heeft met zijn forse, tussen rock en blues liggende stem getracht woorden te vinden om zijn ADHD in te vangen. Zijn gedachten gaan alle kanten op, tegelijkertijd kan hij niet tegen stilte. Zijn dagelijkse tweestrijd komt met veel vuurtjes en vuurbommen op het podium.


4
Luxemburg Tali – Fighter

Foto Jessica Gow/TT

Luxemburg deed 31 jaar terug voor het laatst mee vanwege de kosten, en haalt nu de finale. Een prima comeback dus, die buit is al binnen. Maar verder blijft het bij dromen. Muzikaal is het Frans-Engelse liedje gezellig om erbij te hebben, maar het deelt nauwelijks een karatetrap uit.


5
Nederland Joost Klein – Europapa

Foto Ida Marie Odgaard

Op het kruisvormige podium in de Malmö Arena is de Friese performer Joost Klein in zijn element. De uitvoering van zijn liedje met zijn twee vrienden liep bij de halve finale gesmeerd: de muziek zweepte op, het gedeelte met gabbermuziek deed het dansvuur oplaaien en het publiek in de zaal brulde zijn ‘Europapa’ luidkeels mee. De act gaat van hakken tot huilen, van melige jaren negentig referenties naar een topzwaar persoonlijk gevoel.

Update (11/5/24): Joost Klein mag zaterdagavond niet deelnemen aan de finale na een aanklacht over bedreiging, dat heeft de overkoepelende European Broadcasting Union (EBU) zaterdagmiddag bekendgemaakt. 


Lees ook
Joost Klein uitgesloten van deelname aan Songfestival na aanklacht bedreiging evenementmedewerker

Joost Klein nam vrijdagavond al geen deel aan de juryshow, waarbij vakjury’s hun punten uitdelen, vanwege een onderzoek naar een incident, dat zich donderdagavond zou hebben voorgedaan.


6
Israël Eden Golan – Hurricane

Foto Jessica Gow/TT

De meest bekritiseerde deelname van dit Songfestival is plots een ongekende favoriet. In een ronduit esthetische performance in een flink hoge ring is de 20-jarige Eden Golan een vocale uitblinker tussen vijf dansers. Onheil dient zich vanaf de eerste seconden met onweersklappen al aan. Daarna zingt Golan hoe ze zich schrap moet zetten, hoe ze danst in de storm. Zeker tegen het einde komt ze met een paar hoge uithalen, waarna ze zacht in het Hebreeuws het liedje uitblaast.


7
Litouwen Silvester Belt – Luktelk

Foto Jessica Gow/TT

Vrolijkerd in fijn rood leren pak met aanstekelijk stampende balkanpop. De vette bassen dreunen zo je buik in. Belt wordt bijgestaan door vier gemaskerde dansers in rood stroboscopisch licht. Het feest begint en de queerboodschap, over de moeilijk onzekere periode vooraf aan een comingout, is er een om toe te juichen.


8
Spanje Nebulossa – Zorra

Foto Jessica Gow/TT

Is het camp of kitsch? Het is ‘Zorra! Zorra! Zorra!’ Spanje neemt ons mee terug in de tijd met een volslagen lachwekkend jaren tachtig-misbaksel inclusief keytar. De poging van het duo Nebulossa om het woord ‘slet’ (Zorra) nieuwe betekenis te geven, wordt niet door iedereen gewaardeerd. En als live het ene na het ander kledingstuk uit gaat, denk je: serieus?


9
Estland 5Miinust x Puuluup – (Nendest) Narkootikumidest Ei Tea Me (Küll) Midagi

Foto Ida Marie Odgaard

Eerst maar iets positiefs. Estland zingt in de eigen taal en er is een soort feeststemming. Voorbeelden genoeg hoe je met een lullig dansje op Eurovisie nog best ver kan komen. Maar deze eclectische samenwerking van de in eigen land op handen gedragen Estse popgroep 5Miinust met het ‘zombie-post-folk’-duo Puuluup (let op de folkloristische talharpa’s, die natuurlijk niet echt te horen zijn op het Eurovisie-podium) blijft raadselachtig en vlak.


10
Ierland Bambie Thug – Doomsday Blue

Foto Jessica Gow/TT

Doom, doom, crown the witch. Het is griezelen in de heksenkring met de non-binaire theatrale Bambi, wiens muziek het midden houdt tussen gothicrock en sprookjesmetal. Met hun heksenklauwen, hoorns en gekrijs is het welbeschouwd een doodenge act – voor wie de queerbetekenis mist. De EBU greep in bij de in het Ogham-schrift geschreven oorlogsprotest op hun gezicht. Maar deze staging is ongelooflijk. En daar is ook de klassieke songfestival truc met de mini-jurk onder de gewone jurk.


11
Letland Dons – Hollow

Foto Ida Marie Odgaard

Herinner je je de rockband Live met zanger Ed Kowalczyk? Dit is zo’n zelfde loodzware emo-ballade. De getormenteerde ziel lucht met gebalde vuisten zijn hart, terwijl donkere wolken zich samenpakken. Muzikaal stapelt de boel voorspelbaar op met flink gezwollen akkoorden. Laten we zeggen: intens lijden voor de liefhebber.


12
Griekenland Marina Satti – Zari

Foto Martin Meissner

„Ta, ta, ta, ta, ta…” Dikke kans dat deze catchy hook nog wel even in je hoofd blijft hangen. Marina Satti komt met een vrolijke, eigentijdse cocktail: een vleugje sirtaki-folklore in een Rosalía-achtige sound met stuiterende reggaeton-beats. Het is even aanstekelijk en broeierig als experimenteel; ook de camera op het podium keek ze van Rosalía af trouwens en ze zal beslist een jonge doelgroep aanspreken.


13
Verenigd Koninkrijk Olly Alexander – Dizzy

Foto Jessica Gow/TT

Zanger, acteur Olly Alexander laat het stomen in de jongenskleedkamer. Een populaire act die zijn lbhtq-missie ten volste uitdraagt. Heerlijke performance. Het is hopen dat hij niet van zijn noten valt. Olly zong in de halve finale iets beter dan bij de repetities. Maar echt zuiver was het zelfs toen nog niet.


14
Noorwegen Gåte – Ulveham

Foto Martin Meissner

Noorwegen pakt uit met een ander favoriet songfestivalthema: natuur. In een donker bos transformeert een meisje in een wolf door toedoen van haar akelige stiefmoeder. De band Gåte brengt zijn oeroude sprookjesverhaal in folkrock en scheert door het gebruik van strijkers lichtjes langs symfonische metal. Violist Rybak is een welkom extraatje. De mystieke sfeer heeft even tijd nodig, maar is mooi Scandinavisch eigen.


15
Italië Angelina Mango – La Noia

Foto Leonhard Foeger

De Italiaanse Angelina Mango, dochter van muzikale ouders, schreef haar eerste liedje op haar vijfde. En wat een feest bouwt ze nu op Eurovisie: zwoel, pikant, stoer. Haar opzwepende Mexicaanse cumbia behoort dan ook al wekenlang tot de meest geliefde nummers van deze editie. Een van de leukste optredens van de avond.


16
Servië Teya Dora – Ramonda

Foto Jessica Gow/TT

De ballades zijn dit jaar dungezaaid op het festival. Maar die van Teodora Pavlovska, die vorig jaar pas doorbrak toen haar nummer Džanum in een tv-serie werd gebruikt en viral ging op TikTok, is niet de meest memorabele. De paarse bloem Ramonda mag symbool staan voor Servische veerkracht en wedergeboorte, maar dit is saai drama gedoe, vanaf het moment dat ze uit die kristal komt gekropen.


17
Finland Windows95man – No Rules!

Foto Jessica Gow/TT

De malste act van dit jaar. Finland levert de meest krankzinnige act van het festival met een staaltje onbegrijpelijke onderbroekenlol. Windows95man wordt geboren uit een ei en doet er daarna alles aan met zijn lendendoekje nét niet alles te bedekken. Uiteindelijk komt zijn broek aan een waslijn, terwijl zijn kompaan „No rulezzz!” brult.


18
Portugal Iolanda – Grito

Foto Jessica Gow/TT

Alles is hier wit, de gemaskerde dansers en de kubussen. Dat zijn alweer heel wat vinkjes op de Eurovisie-bingokaart. Zangeres Iolanda heeft een mooie stem en brengt meeslepend het sfeervolle ‘Grito’, een mengvorm van fado met pop. Of het in het bad der ballades het grote verschil zal maken voor de top tien, is de vraag. Daarvoor is de choreo wat te druk en de presentatie te steriel.


19
Armenië Ladaniva – Jako

Foto Jessica Gow/TT

Het duo Ladaniva, bestaand uit de Armeense zangeres Jaklin Baghdasaryan en de Franse multi-instrumentalist Louis Thomas, is met hun band typisch zo’n blijmakende Songfestivalact in de categorie folklorepop. Supervrolijk, licht, het gaat alle kanten op en regent invloeden. Jako blijkt overigens gewoon de bijnaam van zangeres Jaklin, het nummer zou je kunnen beschouwen als ode aan haar eigenheid. De energie is goed, het is modern authentiek en uiterst dansbaar.


20
Cyprus Silia Kapsis – Liar

Foto Jessica Gow/TT

Een thema is van alle tijden („Je loog tegen mij”), maar de zeventienjarige, opvallend zekere Silia brengt het in een fris, fruitig en modern elektropopjasje. Let op haar flitsende high energy dans vol lock & poppin’ dans. Het nummer heeft een Nederlands tintje door de medewerking van de Nederlandse songwriter Elke Tiel die ook nummers voor Roxy Dekker produceerde.


21
Zwitserland Nemo – The Code

Foto Ida Marie Odgaard

Een van de topfavorieten. Zanger Nemo steekt er, in de ene buitenissige verenoutfit na de andere, met een verscheurend relaas over hun non-binaire coming-out („I went to hell and back, to find myself on track”) ver bovenuit. Diens hoge uithalen staan bol van intensiteit in een slim opgebouwde mix van pop, rap en opera. Ondertussen ligt, draait en glijdt Nemo van een soort schuin liggende draaischijf. Een onweerstaanbare uitstraling en een buitengewone stem – zéker bij die hoge noten.


22
Slovenië Veronika – Raven

Foto Jessica Gow/TT

Als een verleidelijke sirene met de looks van Game of Thrones’ Daenerys Targaryen verlokt de in catsuit gestoken mezzosopraan Veronika met ijselijke klanken. Het is bijna eng hoe intens deze performance is, met dansers kronkelend om Veronika heen. Maar de kwaliteit van de act is hoog.


23
Kroatië Baby Lasagna – Rim Tim Tagi Dim

Foto Jessica Gow/TT

Rechterarm in negentig graden en vooruit hupsen nu, op dat opgefokte hookje. De zaal ontploft voor deze mogelijke winnaar. Zanger Marko Purišić ofwel Baby Lasagna, levert met ‘Rim Tim Tagi Dim’ een humoristisch lied over de economische emigratie van jonge Kroaten. Het is effectief rammen – rock, folk, techno en lekker nijdige violen – met een vleugje volkstraditie én flinke mouwen.


24
Georgië Nutsa Buzaladze – Like a firefighter

Foto Jessica Gow/TT

Ach Georgië, wat een gedoe is dit: er is veel vuur en gekruip over de grond. En veel overschreeuwen. En hup, daar komt de metafoor van de herrezen feniks weer, een Songfestival-klassiekertje sinds Conchita Wurst tien jaar geleden won. Een weinig originele inzending die op van alles lijkt, maar werkelijk niets eigens heeft dat beklijft.


25
Frankrijk Slimane – Mon amour

Foto Ida Marie Odgaard

Zei er iemand ballad? Deze fles vol zoet drama wordt in een teug helemaal leeggedronken. De 34-jarige Slimane, hitzanger door onder meer The Voice (winnaar 2016) en als deel van een duo met zangeres, gaat vol voor zijn ‘amour’ – in dit geval de camera. Zijn ‘liefdesbrief aan allen’ is wat amechtig, maar hij ontroert door zijn overgave. Reken op veel jurypunten.


26
Oostenrijk Kaleen – We Will Rave

Foto Ida Marie Odgaard

Daar zijn de nineties weer, haal je glowsticks maar tevoorschijn. Kaleen doet haar best in korte tijd de sfeer van een raveparty van toen op te roepen, met een vleugje ‘Mr. Vain’ van Culture Beat. De tekst is nietszeggend, de beat pulseert, het makkelijke melodietje verdwijnt in een grote synth-crescendo, terwijl de strobo’s knipperen en lasers strakke lijnen trekken. Nou ja, het eindfeest, en even alles vergeten dus.